Рангелов: Можех да съм част от тази Борусия

08:43
Рангелов: Можех да съм част от тази Борусия
Димитър Рангелов бе един от първите трансфери на Юрген Клоп в Борусия Дортмунд. През юни 2009 г. треньорът, в момента най-актуален в Европа, го привлече за 1 млн. евро. Рангелов получи номер 9 и четиригодишен договор. За два сезона обаче изигра само 11 мача с 1 гол, бе преотстъпен и на Макаби Тел Авив, а имаше една тежка контузия.

Сега Рангелов е в швейцарския Люцерн и стиска палци за Борусия, достигнал финала в Шампионската лига след 2 титли на Германия. И му се иска да е част от този фантастичен тим?

"Съжалявам, че не съм в Борусия" - разказа Рангелов пред "Труд". - Всеки път като гледам как бият в Шампионската лига, ме е яд. Аз съм си виновен. Допуснах най-голямата си грешка във футбола, когато отказах на Клоп да остана. Той бе треньорът, който ме взе. По негово настояване договорът ми бе за четири години. След периода в Израел говорихме и искаше да остана. Каза, че разчита на мен, но без да ми гарантира титулярно място.

Тогава бях на 27 години, реших, че е по-важно да играя редовно. Тръгнах си, вместо да остана и да се боря за мястото си. Като цяло голям проблем бе контузията ми първия сезон, не играх 3 месеца. А Клоп действа с контузените играчи без сантименти. Когато се възстанових, отборът имаше вече облик и влизах да играя рядко. Същото се случи и с Мохамед Зидан, когото наричаха “син на Клоп”. Той се контузи и не игра 6 месеца, а после изобщо не се върна в първия състав. Отиде под наем в “Майнц”. За Клоп няма “синове и дъщери”, важен е само отборът. И бере плодовете на тази своя философия.

Ще стискам палци на отбора на финала, познавам тези момчета, играл съм и тренирал с тях. Само Ройс и Гюндоган ги нямаше по мое време.”

Рангелов с удоволствие разкрива “тайни” на успеха от кухнята на “Борусия”. Методите на Клоп имат митичен статут в Германия.

“Той е странен тип - смее се българският нападател. - Извън терена е непредвидим. Характерът му е особен, в един момент се залива от смях, в следващия е ядосан и се кара на някого, прави физиономии. Бих казал - странен и темпераментен. Но футболът - това е животът му. Има невероятен усет за играчи и изгради този колектив.

Пример за методите му:

В “Борусия” за лагерите при гостувания се тегли жребий кой с кого да е в стая. Клоп има стратегия, целта е да няма групички от хора, които са постоянно заедно. Освен това така всеки се опознава с всеки. В един отбор има много характери, всеки е с его и различно заплащане, договор и отношение. Когато на 7-8 лагера си със 7-8 различни “съквартиранти”, споделяш с тях, сближавате се... Така се прави колектив.

Тренировъчните му методи са различни от приетите в Германия. Всичко е футбол, всичко се прави с топка. Няма лека атлетика и вдигане на тежести! Преди сезона има един лагер от 5-6 дни, в който натоварванията са малко по-големи, но дори и тогава тичането се изчерпва с един сутрешен крос, а останалото са тренировки с топка. В ритъма на цикъл сряда-събота през сезона, през седмицата няма тежки тренировки, а повече тактически занимания, възстановяване. Неговото верую е кондиция и свежест. Когато един играч е свеж, краката го слушат.

Клоп не позволява отборът му да е уморен. Хората гледат мачовете на “Борусия” и се дивят на пресата, на тичането. Сигурно си казват - тези търчат като луди, правят невероятна физическа подготовка. Безсмислено тичане няма, всичко е за кондиция и се прави във футболни тренировки.

Много важен е щабът му. Там има един човек - Андреас Шлюмбергер, кондиционният специалист. Той работи и с юношески и младежки национални отбори на Германия. Той е ключов, знае качествата и физическите възможности на всеки. Натоварва различно футболистите, а и по линии работата му е специфична. Нападателите тренирахме повече за бързина и експлозивност. Халфовете работеха за издръжливост.”

Българинът още има приятели в тима. “Най-близък бях с Невен Суботич - казва Рангелов. - И досега се чуваме. Той на сръбски, аз на български - разбирахме се. Суботич е израснал в Америка, после е отишъл в Германия... Той е повече американец, отколкото сърбин!”.

А какво е бъдещето след напускането на Марио Гьотце и Роберт Левандовски?
“Клоп намира играчи, които никой не познава - коментира Рангелов. - Още преди 3-4 години се виждаше, че Гьотце е суперталант. Казвахме му го всички, когато тренираше с първия отбор. Левандовски дойде малко след мен, в началото бе доста притеснен - все пак разликата от полското до немското първенство е голяма. Когато отидеш в “Борусия” и на първата тренировка има 25 000 фенове, разбираш, че това е голям клуб. Но сега се вижда с какво самочувствие играе Левандовски. И това е заслуга на Клоп. Ако треньорът остане в Дортмунд, съм сигурен, че ще има още открития като Гьотце и Левандовски”.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

BVB1909
06.05.2013 11:59

Ха-Ха! Българска работа - само това мога да кажа. Сам Рангелов казва, че не е останал, за да играе, защото не искал да се бори за титулярното място - типично по нашенски търсим по-лесното, а не по-доброто за нас. Наистина Рангелов е добър футболист и ако беше останал, според мен, щеше да играе (разбира се нямаше да е "новият" Левандовски), но щеше да се развие като футболист, който би помогнал на БЪЛГАРСКИЯ национален отбор. БОРУСИЯ! *cup*

ceco06
06.05.2013 13:39

посочва като мотив случката с Мохамед Зидан, който ако не греша е по-млад, може би просто е подценил качествата си и заради напредналата футболна възраст е решил да избере уж редовната игра, щото инак като Бербо може да прахоса 1-2 години на скамейката...според мен самочувствието му е изиграло важна роля във вземането на това грешно решение, ама Бербо определено сгреши...не отиде в Юве или друг добър отбор преди 1-2 години, ами...

Jurka5
06.05.2013 10:46

Сигурно щеше да играе на мястото на Левандовски или Ройс, все пак е по талантлив от тях....*surprized**wonder*

simeon.lavcho
06.05.2013 08:50

Сега Рангелов е в швейцарския Люцерн и стиска палци за Борусия, достигнал финала в Шампионската лига
Чакай малко уинър борусия е на финал*lol*

pesholudiq
06.05.2013 08:49

Абе той и Сафрона можеше да бъде ама.. Предполагам няма хора, които не знаят кой е Сафрона. Лигльо, лигльо ама за да го искат от БВБ трябва да има страшен талант