Наско Сираков: ЦСКА е в тежък нокаут

10:30
Наско Сираков: ЦСКА е в тежък нокаут
Първенството
Прогнозите, които давам, обикновено се сбъдват. От страниците на "7 дни спорт" казах, че Левски ще е шампион, ако вземе дербито. Факт е на 99%, че "сините" ще са първи този сезон. Не искам да се изкарам някакъв невероятен проницател, но истината е, че аз, като анализатор на вестника, трябва максимално коректно и точно да отразявам това, което виждам. Каквото казах преди време, това бе, което виждах и чувствах. И съм 100% убеден, че ЦСКА има по-слаб футболен потенциал от Левски. И бе най-закономерно Левски да стане шампион. Големият проблем на Левски е, че бе изключително непостоянен. Иначе титлата щеше да бъде решена много по-рано. Не искам да влизам в подробности кой е виновен, кой е невинен, защо и т.н. Мисля, че като футболен потенциал Любо Пенев измъква максималното от този отбор. Футболните им аргументи обаче са далеч по-слаби от тези на Левски. Затова най-реалното нещо се случи - ЦСКА да загуби във Варна, а с това и първенството. Това го говоря от три месеца. Не искам да се заяждам с ЦСКА. Аз като трябваше да ги бия, ги биех достатъчно и като футболист, и като ръководител. В момента ЦСКА е далеч от истината, но затова след малко.

Локо Сф има труден мач като гост на ЦСКА, но той ще е изключително труден и за "червените". Смятам, че Локомотив, където и да се играе този мач, може да победи. ЦСКА е в абсолютен нокаут в момента.

Няма нищо лошо в това да стимулираш финансово един отбор, за да се хвърли и да бие друг. Лошото е, ако го стимулираш да не играе. А да стимулираш отбор, за да играе, това е приемливо. И по един милион да им обещаят обаче, няма да се променят много нещата. На Левски не му остана къде да губи, пък и ЦСКА не може да спечели докрая навсякъде. Хубаво е да правиш сметки Левски как и къде ще загуби, но прави ли се сметка, че ЦСКА не може да спечели навсякъде? Хубаво е да дадеш 200 000 лева премия срещу Левски, но каква е гаранцията, че ще биеш Локо Сф и Литекс и тези пари няма да отидат на вятъра? Ето я логиката - не е лошо ЦСКА да стимулира отборите да играят силно срещу Левски. Така се стимулира добрият футбол. Лошо е да стимулира Литекс и Локо да не играят срещу ЦСКА. Това е лошо, защото стимулира да не се играе футбол.

На дъното нещата са доста заплетени. Сигурен изпадащ е Беласица, компания обаче могат да им правят Спартак, Ботев. Миньор се спасиха с тази победа в Пловдив.

Мачът във Варна
Не трябва да се дават толкова емоционални изказвания след мач, както направи Любо Пенев. Винаги съм бил привърженик на това да се обмислят спокойно нещата, да преспиш, да прегледаш видеозаписа и на другия ден на трезва глава да коментираш случилото се. Под въздействие на емоциите рискуваш да си изпуснеш нервите и да кажеш нещо, за което можеш да съжаляваш след това.
Сега конкретно за мача. И двата отбора играха с огромно желание. Трябва да бъдат поздравени. Перфектна обстановка на стадиона, публика, атмосфера. Имаше всички предпоставки за добър футбол. Изключение може би бе само тревното покритие, но зная, че хората във Варна правят всичко възможно да решат и този проблем с новия стадион, който искат да построят. В мача имаше здрави единоборства, остра игра и една безобразна грешка на централните защитници и на вратаря на ЦСКА, която позволи на Черно море да открие резултата. Четох едно изказване на вратаря на ЦСКА, че трябвало сърце да се носи тази тежка фланелка. Не, мойто момче, трябва не сърце, а футболни качества и възможности. За да носиш червената и синята фланелка, първо се искат качества. Със сърце и дупе не става. Трябва да си футболист, включително и вратар. А те, тези хора, са такива, че много от тях не стават. Грешка, гол и оттам нататък мачът влиза в съвсем различно русло за двата отбора. Оттам нататък всичко се променя. Черно море започна да играе по-прибрано, на контраатака, което е идеалният вариант за техния отбор. Те това могат най-добре да направят.

ЦСКА започна хаотично и безразборно да се опитва да стигне до гол, да обърне резултата, защото играчите знаят, че губят титлата.
Иначе мачът бе интересен за публиката - двуостър, без обаче да има някакви изключителни футболни достойнства. Но имаше много желание, борба, много тичане. Голяма емоция през второто полувреме с двете отсъдени дузпи, двете пропуснати дузпи. От такива мачове има нужда българската публика. Така хората се радват, че са били на стадиона. Радват се и че са гледали по телевизията. Аз, като страничен наблюдател, бях изключително доволен от видяното. Но не като футболни достойнства, а като атмосфера, желание, борба, емоция.
Не съм съгласен с определенията за съдията. По време на мача не останах с впечатление, че съдията е повлиял по някакъв начин на крайния изход на срещата. Сигурно е имало някоя грешка, но имаше много единоборства, твърди, на границата на позволеното, но съдията през цялото време се стремеше да е близко до събитията и да свири това, което вижда. И двете дузпи бяха повече дузпи, отколкото не. Като се изпусне дузпа, грешката е на този, който я бие, не на вратаря. Спасената дузпа не е геройство. За да биеш дузпа, трябва да имаш самочувствие. Не виня Здравко Лазаров. Той 99% щеше да я вкара, ако не беше паднал. Обичам тези футболисти, които имат самочувствие и отиват да бият дузпи, които искат и носят отговорност. За дузпата се иска сърце. Ако ЦСКА вкараше дузпата, мачът щеше да завърши наравно. Черно море има 2 гола у дома. Вкарва гол в 6-ата минута. Нещата им са нарисувани по начин, който те искат, по техен сценарий. Ако бяха вкарали Черно море дузпата, мачът свършваше, а след пропуска максимумът, който щеше да измъкне ЦСКА, е равенство.

Левски
Домакинството със Спартак се разви по прекрасен начин. Под въздействието на публиката и на загубата на ЦСКА този гол в 40-ата секунда беше нарисуван. Независимо че сините имаха куп здравословни проблеми преди този двубой. За мен шампионският мач на Левски ще е на Овча купел. Там смятам, без съмнение, че Левски ще спечели титлата. Славия е по-труден съперник за Левски отколкото Локомотив (Сф). Но тук говорим за съвсем различна мотивация. Едните готвят шампанското за шампиони, а другите ще гледат да обслужат интересите на трети отбор. Много е тежко да свършат такава работа. А и като футболисти, като отбор, Славия е далеч от Левски. Има добър треньор и горе-долу това е единственото, което има. За Левски е изключително важно неговите юноши да взимат участие, да дебютират, да играят и да вкарват голове. Както стана с Иван Цачев и неговия хеттрик. Това носи допълнителен заряд и на привържениците на Левски, които винаги са се отнасяли с изключително топли чувства към юношите на клуба. Само можем да поздравим Цачев за този хеттрик и да продължава по този начин.

Европа
Прогнозирах титла за Юнайтед в Англия, това и стана. Обикновено моите прогнози се сбъдват, защото разбирам от футбол. Срещу Арсенал Манчестър изигра един перфектен мач. На сър Алекс не му трябваше следващата седмица да играе мач с отбор, който евентуално може да изпадне и тогава да си решава Шампионската титла. На Юнайтед им трябваше спокойствие и сър Фъргюсън по този начин да си запази основните футболисти за финала на Шампионска лига. Те за мен най-много заслужаваха да са шампиони в Англия. И Челси, и Ливърпул са изключително силни, но Манчестър бяха най-постоянни този сезон. За мен представянето на Бербатов е много добро. Митко направи много за себе си и за отбора. Той се научи в Манчестър да играе колективен футбол. Да поставя своите качества в името на отбора. Бербатов е един голям играч, на който пожелавам да е жив и здрав и да ни радва дълги години.

Нормално бе Барселона и Интер да спечелят титлите в Испания и Италия. В това бях убеден още миналото лято. Сега стискам палци Флорентино Перес да бъде избран за президент на Реал. Много скоро ще бъде променено статуквото в Испания.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

UltraBlueHool
19.05.2009 18:44

Послушайте един специалист.Когато каза 3-0 за Левски срещу свинския грип всички казаха тоя да си пие хапчетата , ама после стана че те си пиха хапчетата за свинския грип.Щом Наско казва че сме шампиони значи сме.И ако мислите да се надявате че ще сгрешим с Слабия и Пирин , то гледайте си вашата кочина и чакайте с колко ще ви одрусат Локо и Литекс.ПРАСЕТА ГАДНИ,ВИЙ ПАК СТЕ ВТОРИ,А НИЙ СМЕ СИНЬО БЕЛИ ШАМПИОНИ! АЛЕ АЛЕ!

nffcgenadi
19.05.2009 17:37

ВСЕКИ ЗНАЕ КОИ Е НАСКО ПЕДЕРАСКО,НАИ ГОЛЕМИЯ МОШЕННИК В ФУТБОЛА

Aeonflux
19.05.2009 17:35

Аз знам за какво Локо Пд би Локо Сф,за черно куфарче с пари!

LFC_T9_G8
19.05.2009 16:52

SaDisTa .. Среден отбор като Локо Пд ли е? .. тогава за кво Локо Пд би Локо Сф с 3:2 като са среден отбор .. по-добре замълчи , че и ти незнаеш кво говориш .. И викаш , че Пирин няма да ви одрусат ли? .. хаха .. ами кой ви би с 1:0 и кой отпадна за купата на БГ а? .. май --> Левски беше .. а ако съм сгрешил , поправи ме *wink*

saleff
19.05.2009 15:32

denso_90_vn
добре го пишеш БИЛ а моого хора биха написали БЕШЕ ...има мноого хора които са го гледали НАСКО СИРАКОВ когато беше номер 1 ... а ти ПИЛЕНЦЕ МАЛКО си слушкал от батко и татко *smile*....таа недеи да злобееш

nasran_chorbar
19.05.2009 14:50

denso_90_vn,ти и няколко малоумници като тебе се смееха на Наско когато каза,че Левски ще бие чорбата с 3:0 и каква стана тя? *joking* Почти позна,а?И с това изказване няма да сбърка.Потъвайте,чорбари.

denso_90_vn
19.05.2009 14:42

LLeevvsskkii ----------> Абе ти си най големия селянин бе ей 1 и си сбъркал ника ! не левскиии .. или квото е там ами Уефски . какво е това " Л.".Вашият отбор се гаври с героя ни бе мърши и вие и Ботев Пд ! Не може имена на герои в БГ историята да носите бе 1 Това каде го им другаде а ? Питам и искам отговор !

denso_90_vn
19.05.2009 14:39

само питам , кой Уефскар разбира от футбол ? Имена моля ! ама май няма до колкото знам ! *lol* --- а и НаскУ да помълчи че и той кат го знам какъв футболист е бил и сега да коментира съшата работа е !

slavi_771
19.05.2009 13:11

Бе голям разбирач се оказа бе педалче мазно!!! *sick*

LLeevvsskkii
19.05.2009 12:15

LFC_T9_G8 ало сеинския грип мини на по силен антибиоитик щото ве4но вторите за пореден пат ви го подадоха в калника и за пореден пат сме СИНИ ШАМПИОНИЕ !!!!!!!

SaDisTa
19.05.2009 11:48

Поправка - тва беше за LFC ама той е 1 и същ човек така че...и пак тъп коментар от твоя страна.
ти си на 12 годинки и Дядо ти ти е разправял за успехите на ЦСКА преди 20-30 години и ти си мислиш че ЦСКА са Ливърпул.Ем не е така.ЦСКА В МОМЕНТА са 1 среден отбор нещо като Локо ПД *wink*

SaDisTa
19.05.2009 11:46

Добре бе свалете си очилата и погледнете 1 път за винаги истината .... YNWA ти явно си толкова заслепен от тоя червен цвят че пишеше сумати простотий само за да си чешеш пръстите.
Не моа си представа как СлаБия и Пирин ше на одрусат....Вас може но Левски след мача със Спартак при тия 5 бонбона не виждам просто как ше допуснат да загубят като се готвят за шампанското както каза Н.Сираков

LFC_T9_G8
19.05.2009 11:45

ГОВЕДА ВИЕ ПАК СТЕ 2-РИ , А НИЕ ЧЕРВЕНО БЕЛИ ШАМПИОНИ *stop*

BuTaMuH_E
19.05.2009 11:43

Бий Чорбата по главата Бий, Бий ,Бий, Бий *devil*

BuTaMuH_E
19.05.2009 11:42

всичко свъри Левски е шампион,не го ли разбрахте.ЦСКА след тези 2 загуби няма самочувствие и ще загуби с Локомотив,а Левски влезе в добра форма и няма къде да загуби "за сега'' *beer*

LFC_T9_G8
19.05.2009 11:33

Естествено че имаме още шанс .. Славия и Пирин като одрусат Левски .. Пак ще си затворят устите както винаги ..

angel_hi
19.05.2009 11:13

Винаги ще съм за ЦСКА но признавам че титлата почти я дадохме на Левски те имат лесна програма а ние не но вярвам още че имаме шанс след няколко дни ще се разбере кой ще е шампион

Schumacher1
19.05.2009 11:02

тъпото говедо да гледа стадото и да не говори за цска