Пенев: Победих рака първо с главата си

10:32
Пенев: Победих рака първо с главата си
Любослав Пенев си остава славно име в Испания. И естествено мадридският в. "Ас" се възползва от присъствието на селекционера на България за на мачове на бившите му отбори Атлетико Мадрид и Валенсия през уикенда, за да вземе интервю. Авторитетната медия формулира разговора като теми без въпроси, а материалът е поместен в "Труд".

За националния отбор

Националният отбор на България върви много добре, публиката от доста време не беше изпитвала футболна радост и през последната година и половина се опитваме да променим това. Е, нека не прибързваме с еуфорията, защото все още ни остават четири мача и дано кампанията да завърши с плейоф за мондиала

Атлетико

Следя отдалече, но съм наясно с доста детайли в Атлетико. Успехът на отбора е като медал с две лица - от едната страна е впечатляващият Диего Симеоне, а от другата работата на отбора. Чоло (така в Испания наричат аржентинеца - б.а.) е треньор с невероятен характер и го предава на тима, който тази година е фактор в шампионата. Фалкао е сред най-добрите нападатели и ако Атлетико иска да е се укрепи като гранд, трябва да го запази. Това е политика на клуба и не искам да се бъркам. Тимът се нуждае от голмайстор като колумбиеца, за да печели срещу Реал и Барса.

За приликите между Фалкао и Пенев

Ами и на двамата ни харесва да вкарваме голове! И за отбор като Атлетико, който създава много възможности и често стига до вратата, е важно да разполага с подобен реализатор. С Фалкао в състава Атлетико няма за какво да се притеснява. В някои отношения аз бях по-силен от него, в друго той е по-развит. Важното е, че деветката на отбора си върши работата. И при това добре.

Диего Коста-Фалкао или Кико-Пенев

Възможно е сравнение. Фалкао и Коста са смъртоносни за противниковата защита и се разбират перфектно.

Финалът за купата на Испания

За мен изглеждаше логично за трофея да се борят някои измежду първите четири в класирането, защото те играят най-добрия футбол. Нормално е Реал и Атлетико да се срещнат в този мач. Отборите и треньорите се познават наизуст и най-концентрираният в конкретната вечер ще триумфира. Атлетико със сигурност има своите оръжия.

Сезонът на дубъла с Атлетико (1995-1996)

Омбре, спомени, спомени... Играхме ужасно много мачове на най-високо ниво. Осигурихме си шампионската титла доста рано и завършихме първенството по инерция, но продължавахме да печелим, защото бяхме най-класният тим. На всеки пост разполагахме с човек с качества и железен характер, което е формулата на победителите.

Напускането  на Атлетико

Треньорът Радомир Антич заяви, че не иска Любослав Пенев в състава си. А и не само него - същото се случи и с други футболисти. Това никога не ми е попречило. Всеки пое по своя път и така беше най-добре. Аз исках единствено да съм на терена и да играя.

Боят с Пако Роиг в ложата на "Местая"

Тогава още играех за Атлетико и това беше като спор между деца на улицата. Днес продължаваме да сме приятели и дори се чуваме по телефона.

Мачът Валенсия - Депортиво през 1994 г.

Вие не сте първият журналист, от когото чувам, че Барселона ни е предложила премии, за да не загубим от Депортиво и да направим каталунците шампиони. Не знам подробности по този въпрос. Всеки отбор излиза за победа, ние направихме същото. Депортиво държеше мача в ръцете си и можеше да спечели, ако Мирослав Джукич беше вкарал дузпата, но сърбинът пропусна... Не отдавам никаква важност на този случай, какво е станало и дали някой е получил премия.

Ракът


Болестта е много коварна, не е като да имаш температура, но тя се побеждава в главата. Трябва да си оптимист, да вярваш, че ще се излекуваш. После на помощ идват лекарите, приятелите, семейството. Най-важното обаче е колко силен човек си.

Ерик Абидал и Тито Вилянова

Минаха през много тежки периоди и имат моите уважения. Мисля, че и двамата вече са по-добре. Тито вече е с Барселона, Абидал също се присъедини към отбора. Няколко пъти са ми задавали този въпрос в испански радиопредавания и винаги съм го казвал - Абидал и Вилянова дават пример за мъжество.

Треньорската кариера


В момента най-важни са ангажиментите ми за националния отбор на България. Много съм концентриран върху това. В Испания съм си у дома и не крия - искам един ден да съм треньор тук.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Cvet666
17.04.2013 15:54

Възроди национала...а и е сред легендите на Атлетика...но най-важното е че е бил рака RESPECT!!

makareN
17.04.2013 13:42

ОМГ... Иска да каже ,че не трябва да се предаваш и да се оставяш просто така в ръцете на лекарите.И да си мислиш за позитивни неща и да си силен в такива моменти.Има дори такава книга Умът лекува.Защото е важно какво си мислиш такива моменти. няма рак в главата....прост народ
*lol*

petko9305
17.04.2013 13:25

Вярно ли има рак в главата?

petko9305
17.04.2013 19:30

Това е обида към толерантен човек и би трябвало ти да получаваш -*thumb_up*

genchooo
17.04.2013 15:24

Не, ама ти имаш бръмбари в главата, и на са висшисти, а с основно образование *joking**lol*