Стоилов: Ботев ще играе на един крак без публиката си

17:22
Стоилов: Ботев ще играе на един крак без публиката си
Треньорът на Ботев Станимир Стоилов призна, че неговият отбор ще бъде лишен от един от най-важните си играчи, в лицето на публиката, в мача срещу Черно море. На брифинга преди двубоя специалистът заяви, че отсъствието на привържениците оставя Ботев "на един крак" в двубоя с "моряците". Стоилов е категоричен, че за да спечелят предстоящия сблъсък, неговите футболисти трябва да покажат повече воля и характер от противника. Ето как отговори Мъри на въпросите на журналистите:

През седмицата се опитахме максимално да освежим отбора и да го подготвим за сериозната среща, която ни очаква. Ще ни бъдат нужни двойно повече характер и воля заради неприятното наказание, което имаме. За себе си съм наясно, че мач без публика не е мач. Футболистите на Ботев все пак ще усетят подкрепата на хората, които ще бъдат пред стадиона по време на срещата. Въпреки обстоятелствата ние сме задължени да изиграем мача по най-добрия начин. Разчитам много на сериозността и професионализма на нашите играчи. Очаквам сериозен футболен сблъсък на терена. Черно море показа израстване в последните срещи и постигна добър резултат в мача с Левски.

- Смятате ли, че отсъствието на публика ще повлияе негативно на вашия отбор?

- За нашия отбор е важно да продължи да се развива и да показва добро ниво. Вярвам на моите футболисти във всяко едно отношение. Както се казва – до доказване на противното. За никого не е тайна обаче, че без публиката си Ботев ще играе на един крак. Ще бъде мач на воля и на характер.

- За кой път ви се налага да участвате в такъв мач?

- Мисля, че това е третият случай.

- Какво е усещането?


- Честно да ви кажа, по-добре не питайте...

- Според Вас трябва ли да бъде подменено наказанието да се играе без публика и ако да - с какво?


- Аз не приемам наказание заради един, двама или десет човека да страдат хиляди привърженици. Може би паричните санкции могат да бъдат алтернатива. Най-добрият вариант е самите извършители да си носят последствията. Но не е нормално заради няколко души да бъдат санкционирани една голяма маса от хора, както и футболистите, треньорите и ръководителите на един клуб. Не вярвам и на нашите гости от Варна да им е приятно да играт пред празни трибуни. Затова смятам, че може да се потърси друго решение, защото все пак футболът е за хората.

- Имате ли проблеми около състава?

- Нямаме сериозни проблеми, с изключение на Асен Караславов. На последната тренировка Спрокел имаше някакви оплаквания, но има време до мача и ще видим какво е неговото състояние.

- Черно море показа доства твърд футбол срещу Левски. Очаквате ли да повторят същия стил?

- Нашият отбор не се притеснява от твърд футбол. Твърдата игра не е нарушение на футболния правилник, грубостите са. Отговорността да няма груби прояви е на съдията, той трябва да контролира поведението на двата отбора на терена. Според мен Черно море търсеше със спортни средства успеха срещу Левски. Ако е имало други неща, те са проблем на съдията.

- Обявихте трансфера на Цветелин Чунчуков. Как се стигна до неговото привличане, ще разчитате ли на него или ще бъде преотстъпен на Раковски?

- Момчето бе харесано от наши съгледвачи и след като бе навършил 18 години, и нямаше подписан договор, го привлякохме без проблем. Той имаше възможността сам да реши как да продължи развитието си и избра да подпише с Ботев. А това в кой от двата отбора ще играе зависи от нивото, което ще демонстрира. По всяка вероятност ще направи тренировки и с нас и с Раковски. Знаете, че има и други футболисти, които се готвят с двата отбора.

- С по-особен заряд ли е предстоящия мач за Вас предвид това, че Георги Иванов е начело на Черно море?

- Не знам какво имате предвид с този въпрос. С Гонзо сме били съотборници, колеги, приятели, той е бил и мой футболист. Няма нищо по-особено. Мачът е между Ботев и Черно море. За мен е важно моят отбор да играе, да се развива и да побеждава.

- Появиха се информации, че Ботев ще се разделя с Артур и Вандер. Има ли истина в това?

- Много ми е неприятно да коментирам спекулации и всяка клюка, която се тиражира. Ако има нещо след края на сезона, ще бъдете информирани. По начина, по който се представят и двамата, според вас дали Ботев ще иска да се раздели с тях?! Не можем да се разделяме без причина с наши футболисти. Последното нещо, за което сме мислили е да освобождаваме някого. Да, работи се по бъдещите планове на клуба, но не ни е минавало и през ум да се разделяме с някой от футболистите.

- В началото на сезона казахте, че основната цел е отборът да се развива с всеки изминал мач. Като резултати това се получава, като игра доволен ли сте?

- За мен резултатите не са най-важното. Наистина смятам, че от мач на мач подобряваме представянето си и се надявам това да продължи. Когато се представяш добре е нормално да печелиш. Важно е Ботев да продължи да израства и да изградим отбор със самочувствие и увереност. Отбор, който да не се съобразява с класирането и противника, а да играе собствения си футбол и да се опитва във всеки един мач с футболни аргументи. Дано да нямаме лъкатушене в играта. Резултатите не винаги се получават, дори да играеш добре, може понякога да нямаш ден, това не е фатално. Дотук футболистите успяват да изпълняват задачите, които им поставяме. Ние ще продължим да изискваме от тях да израстват още, включително и като мислене. Искам футболистите на Ботев да бъдат завършени професионалисти, не само на терена, а във всяко едно отношение.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация