Костадинов и Лечков учат за треньори

10:27
Костадинов и Лечков учат за треньори
Двама от легендарните ни футболисти Емил Костадинов и Йордан Лечков тръгнаха на треньорски курсове, научи "24 часа". Целта и на двамата е да получат лиценз "Про", който им дава право да работят из цяла Европа.

Местата за програмата, в която са включени Костадинов и Лечков, са отпуснати специално от УЕФА. В нея се включват единствено играчи, дали огромен принос към националните отбори. Заради системата си за лицензиране евроцентралата силно ограничава местата за дипломата "Про". Всяка школа има право да провежда курс единствено на определен период от време.

Костадинов и Лечков никога не са се занимавали с треньорска дейност, след като прекратиха кариерите си. В момента Лечков е вицепрезидент на БФС, а Емо се върна в ЦСКА и влезе в управата.

Той е и член на управата на футболната ни централа.

"След това сигурно ще поемем някой отбор в чужбина", пошегува се Костадинов.
През тази година ще има и опреснителен курс за лиценз "Про", който е от изключителна важност.

По принцип в отборите от "А" група нямат право да работят треньори, които го нямат, и заради това някои от отборите просто ползват такива заради тапията.
За първи път в треньорската школа се прави курс и за обучение на треньори по футбол за жени, който е за лиценз "С".

По принцип много малко от четвъртите в света притежават треньорски лиценз от най-висша категория. Това са Христо Стоичков, Цанко Цветанов, Петър Александров, Златко Янков и Ивайло Йорданов. Към тях трябва да се прибави и националният селекционер Любослав Пенев, който също е част от този тим, но пропусна първенството заради болест.

От тях Янков и Йорданов почти не са го ползвали. Стоичков е наставник на Литекс, а Цветанов работи за кратко в Етър, след което се събра отново със Станимир Стоилов в пловдивския Ботев Пловдив, където му е помощник.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация