Марадона: Божията ръка ни донесе папа

17:39
Марадона: Божията ръка ни донесе папа
"Божията ръка донесе на моята страна голямо щастие през 1986 година, а сега ни донесе папа", каза легендарният аржентински футболист от близкото минало и световен шампион от Мондиал-86 Диего Армандо Марадона.

"Не мога да ви опиша колко съм щастлив и въодушевен, а мисля, че и аржентинският народ изпитва същите чувства". Това пише в писмото, което Диего Марадона изпрати от Дубай на новия папа. В четвъртфинален мач на световното първенство по футбол през 1986 година в Мексико между  Аржентина и Англия капитанът на аржентинците Диего Марадона вкара един от най-известните голове в историята на футбола: с ръка изпрати топката в мрежата на английския вратар Питър Шилтън и донесе голяма радост на своята родина. В този мач с англичаните популярната десетка водеше и своята лична война заради войната на Аржентина с Англия на Фолклендските острови. След гола "с божията ръка" в същия мач Диего Марадона вкара и втори гол на Англия, който се смята за най-красивия гол в историята на футбола: Марадона премина с дрибъл почти 50 метра и половината английски отбор и изпрати топката в мрежата на Шилтън.

След противоречивия си първи гол срещу англичаните Диего Марадона каза: "Това беше малко главата на Марадона и малко божията ръка".

"Всички в моята родина си спомнят гола през 1986 година, а сега същата ръка ни донесе и аржентински папа", написа Диего Марадона.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация