Турция с уникален обрат срещу Чехия, Нихат герой за своите

04:32
Турция с уникален обрат срещу Чехия, Нихат герой за своите
Погледите, които цяла Европа бе приковала в двубоя на Чехи и Турци предвид залога в двубоя останаха изпълнени с драматизъм дълго след последния съдийски сигнал.

Победата бе единствената алтернатива пред двата отбора, ако искаха да се присъединят към останалите отбори на 1/4-финалите. Равенството би означавало дузпи според новите правила, въведени от европейската футболна централа непосредствено преди започването на самия турнир.

Самият мач започна на много високи обороти, като възпитаниците и на Карел Брюкнер и на Фатих Терим не губеха време в изчакване. Започналият като титуляр Ян Колер бе изключително деен в предни позиции, където посрещаше почти всяка висока топка, а огромният му ръст му даваше предимство в борбата на втория етаж и печелеше топките, които трябваше да бъдат оползотворени от съотборниците му.

Героят за чехите от мача с Швейцария Сионко отново бе деен в предни позиции и именно с неговото участие бяха свързани първите опасности пред Демирел. Този път обаче той нямаше късмет да се разпише.

Именно тогава дойде часът на централния нападател Колер, който засече с глава едно центриране в 34-та минута и Чехия поведе с 1:0.

Второто полувреме започна именно при този резултат, а чехите приеха играта в своята половина и изчакваха своя шанс на контраатака. След пропуск на Тунджай, за отбора на Турция дойде поредният студен душ, когато Плашил се възползва от грешка в защитата на своя противник, и промъквайки се между нея покачи на 2:0.

Чехите вероятно се виждаха вече победители, като дори се стигна до нов шанс за гол, но този път гредата спаси турския страж след нов хубав удар на Колер.

Последните 15 минути вероятно ще се помнят завинаги от играчите, треньорите и техните привърженици. Отборът на Турция първо намали на 1:2, когато от малък удар Туран прокара топката между гредата и Чех.

Един от най-добрите вратари на планетата допусна още една детинска грешка в 87-та минута, позволявайки на Нихат да доведе резултата до 2:2.

Турците усетиха, че това е техният звезден миг, и че сега е момента да доведат нещата до край и успяха. Алтънтоп направи поредната си (трета) отлична асистенция, а бързоногият нападател на Виляреал не остави никакви шансове на Чех и донесе победата на Турция - 3:2.

В другата среща от вечерта, класиралият се вече на 1/4-финалите състав на Португалия съвсем очаквано не се напрягаше прекалено много срещу домакините от Швейцария и загуби с 2:0. И двете попадения за своите реализира Хакан Якин в 71-та и 85-та минута, като вторият гол дойде след изпълнение на 11 метров наказателен удар.

Така Турция се присъедини към Португалия по пътя към титлата, като на 1/4-финала среща победителя от група "B"  Хърватия, докато Португалците най-вероятно ще се изправят срещу отбора на Йоаким Льов Германия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

stenli111
16.06.2008 21:31

ДАВАЙ КОМШУУУУ....поне на вас да се радваме

AriesBG
16.06.2008 15:33

Това за мен бе най драматичния мач от доста време насам.Турците винаги са играли особенно мотивирано и с голям хъс.За пореден път видяхме , че мачът се играе до последният съдииски сигнал.Сигурно много може да се коментира около този мач , но всеки трябва да признае и да каже едно "евала" на комшиите

sL0rD
16.06.2008 10:43

НЕВЕРОЯТЕН МАЧ !!! Особено последните 15 мин. !