Сираков: Голяма тъпотия бе да се пускат Гонзо и Йовов

10:52
Сираков: Голяма тъпотия бе да се пускат Гонзо и Йовов
" Левски има по-добри играчи, но отборът играе непостоянно", заяви след Вечното дерби бившият нападател на "сините" Наско Сираков.

Дербито
В последното интервю, което дадох за "7 дни спорт" преди няколко дни, казах какъв резултат очаквам от дербито и смятам, че почти познах. Левски спечели с 2:0, но имаше моменти, при които можеше да вкара още един и да постигне прогнозата. Левски заигра по-добре след излизането на Гонзо и Йовов, но затова ще обърна внимание малко по-късно. Христов и Зе Соарес бяха здрави, връщаха се, тичаха, пресираха, покриваха зоните си. Не видях някакви тактически новости и надлъгване. И двата отбора бяха мотивирани. И двата отбора искаха да спечелят, но просто Левски имаше повече футболни аргументи и по-добри футболисти. Една победа в дербито дава сериозно психологическо предимство на победителя. Така че 100% очаквам Левски да играе с приповдигнато самочувствие, по-освободено, но в никакъв случай по-успокоено. Левски загуби точки, които трябва да са му обеца на ухото и до края всеки мач да го изиграе като финал. За мен Левски очебийно надигра ЦСКА, независимо от думите на Любо Пенев, че ЦСКА играе очевадно по-добре от Левски. Любо говореше така заради 10-те поредни победи. Но в тези мачове ЦСКА изигра безобразни полувремена и мачове. Но просто Левски има по-добри играчи. ЦСКА няма аргументи, с които да се противопостави на Левски в момента. С тези играчи Любо постигна максимума. Там няма футболен потенциал, който да се противопостави на Левски.

Христов и Зе Соарес
Миналата година Гошо Христов беше голмайстор на първенството с Ботев. Той е играч, който е силен пред наказателното поле, силен пред вратата. Имаше сериозни проблеми, най-вече психологически. Но неговите качества като футболист са безпорни. Нормално е всички, които обичаме Левски, да се радваме, че точно в такъв мач Георги Христов вкара важен гол. Надявам се, че с този гол Гошо ще преодолее нещата и ще върви нагоре.
Не обръщам внимание на критиките по мой адрес. Имам предвид тези за Зе Соарес, който аз и Станимир Стоилов доведохме в Левски. Не ме интересуват критиките на хора, далеч от футбола и на тези, за които футболът е тъмна материя. Митрев се справи на вратата, но много лошо е един отбор да разчита на вратаря си. Когато нещата стигнат до това вратарят да ги оправя, значи този отбор има много сериозни проблеми. Изявите на вратаря до голяма степен се обуславят от хората пред него. Моите поздравления за Божката Митрев. Той си свърши работата. Зная, че има качества и възможности за Левски.
За мен най-слабото звено в Левски бе Давид Бистрон, когото нееднократно съм критикувал. Ясно е, че този играч не е за този отбор. Не зная защо не пускат Генев или Милиев. Защо и Шакиб Бензукан не бе в групата. Той е с класи над Бистрон.

Титлата
Левски заслужава да е шампион. Има по-добри играчи от ЦСКА. Доколко има по-добър отбор, това е друг въпрос и е относително. Оттук нататък след показаното на терена няма да изглежда реално в очите на хората ЦСКА да повтори серията си от победи, и то срещу трите водещи отбора в България. Левски също има две тежки гостувания - на Славия и Пирин. Със Славия мачът е в София, където ще има предимство с публиката. Не е чак толкова страшно. Но в Благоевград Левски безславно отпадна за купата. Но при всички положения Левски е изявеният фаворит. За съжаление Левски играе непостоянно. Това е истината. Ако Левски притежаваше постоянство, досега първенството щеше да е решено. Левски загуби точки по невероятен начин и на немислими места. И затова сега титлата е висяща. Но това са неща, които ръководството на клуба трябва да анализира. ЦСКА са известни с техните дълги серии, те не учудват никого вече. А Левски има във всяка една линия по-добри футболисти. И това се видя на терена. На всеки един пост има по-добри футболисти. Най-нормалното нещо беше Левски да спечели. С изключение на първите 10 минути Левски стоеше по-добре на терена, контролираше нещата, водеше играта и абсолютно заслужено спечели. Първите 10 минути ЦСКА направиха добри атаки, но дотам.

Гонзо и Йовов
Специално искам да обърна внимание на Гонзо и Йовов и тяхното появяване като титуляри. Ще поговоря по-обстойно. Далеч съм от мисълта да ги обявявам за герои и т.н. За мен бе най-върховна тъпотия да се рискува здравето на двама играчи. Да се използват едва ли не за плашило. В такива мачове, в такова дерби единствено и задължително, основно правило е да играят само здрави играчи, които са най-добре подготвени. За мен твърденията, че не са могли да ги спрат да не играят, са глупости за пред хората. Несериозни неща. В професионалния футбол това е несериозно и немислимо. Това е за пред хората. Рискуваш здравето на Гонзо. Той след 15 дни щеше да е готов. Сега свърши сезонът за него. След 15 дни предстоят мачове, които ще решат титлата. Аз не приемам такова оправдание, а играчите най-малко са хората, които трябва да се питат в такъв случай. Те не са тренирали, не са готови. Какво да играят? Моля ви се, това е несериозно. За мен е непрофесионално и глупаво. Ако аз бях в Левски в този момент, те никога нямаше да играят в този мач. Никога. Играчите са, за да изпълняват нарежданията на ръководството. Това не е концерт по желание. Аз нямаше да ги пусна в игра независимо от тяхното желание.

Съдията
Той се справи перфектно. Мисля, че Любо Пенев говореше повече под въздействието на емоциите след мача. Не съм съгласен с неговото мнение, че е трябвало да бъде изгонен и Веско Минев при ситуацията с Удоджи. Но е нормално да имаш подобно мнение, когато си загубил. Трябва да се гледат ситуациите и трезво да се преценява. Но цялата седмица преди мача имаше атака срещу съдията и той се справи. Реферът бе поставен под невероятно напрежение. От доста време не сме имали съдийство на такова ниво в дербито.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация