Холандия \"оскуба петлите\"

08:12
Холандия \"оскуба петлите\"
Отборът на Марко ван Бастен записа втора победа в най-силната група от Евро 2008,  след като се подигра с отбора на Франция, съсипвайки го с 4:1. Както в първата среща срещу световния шампион Италия, така и сега, "лалетата" успяха да материализират създадените от тях голови положения.

Дори един разказвач на приказки, не би успял да напише подобно начало за футболистите в оранжеви екипи, след като отбелязаха общо 7 гола и допуснаха едва един при това срещу отбори, които преди самото начало на турнира бяха сочени за фаворити за титлата.

Както в мача с адзурите, така и сега Холандия успя да поведе в резултата. Течеше 10-а минута, когато след изпълнение на корнер, нападателят на Ливърпул Дирк Кайт не даде шанс на Купе да направи каквото и да е и от непосредствена близост с глава го преодоля - 1:0.

Последваха силни минути за "петлите", но Ван дер Саар отново бе на своя пост и направи още една крачка към спечелване приза за най-добър вратар, колкото и да е рано да се говори за това. Нито Гуву, нито Рибери, нито завърналият се след контузия Тиери Анри успяха да намерят пролука към мрежата на холандеца, който сякаш бе омагьосал за пореден път вратата си.

Най-чистото положение за Франция дойде след пас на Малуда, който изведе именно нападателя на Барселона очи в очи с Де Саар, но ударът му прехвърли вратата.

5 минути по-късно, влезлият като резерва Робен проби по фланга, центрира успоредно на вратата и Ван Перси материализира усилията му 2:0. Нападателят на Арсенал бе влязъл на терена също от резервната скамейка, но това не му попречи да се запише сред голмайсторите.

Анри все пак се реваншира частично за невероятния си пропуск, когато в 71-та минута вкара подобен гол на Перси при асистенция от страна на Вили Саньол и намали за 2:1.

Буквално в следващата атака, Робен този път се озова на голова позиция и с топовен изстрел върна двата гола преднина за своите 3:1. В този момент мачът за французите явно свърши.

Все пак до неговия край имаше още малко време, което се оказа достатъчно за Уесли Снайдер да се разпиши във втори пореден мач и да оформи крайното 4:1.

Така ситуацията в група "B" е такава, че Холандия се класира напред в турнира, докато ситуацията около Италия и Франция е повече от интересна и сблъсъка между тях може и да не се окаже от особено значение, ако северната ни съседка победи по един или друг начин "лалетата". Евентуалното отпадане на двете държави с безспорно велика футболна история ще бъде и най-голямата сензация до момента, откакто се провеждат европейски първенства.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари