Холандия - Франция превю

19:05
Холандия - Франция превю
Петъчният сблъсък между Франция и Холандия е учудващо уравновесен. Победа за холандците ще им подсигури място в елиминационните кръгове и ще постави Франция под огромно напрежение.

В понеделник станахме свидетели на брилянтните холандци, които чрез своята поразителна атакуваща игра, показаха много повече от това, с което италианците биха могли да се справят.

Победата в първия мач им увеличи шансовете да продължат напред след "групата на смъртта", а ако надвият и французите тази вечер, това не само ще затвърди тяхното лидерство, но и ще направят сериозна заявка за титлата.

Старши треньорът Марко ван Бастен, който ще поеме Аякс след първенството, е наясно, че не е важно как Холандия започна първенството, а как ще го завърши.

Наставникът остава сдържан относно шансовете на отбора си, като каза пред пресата след мача във вторник: "Ние спечелихме само един мач. Това е едва първата крачка."

И все пак е нужен специален отбор, за да се победи Италия с разлика от 3 гола. Това е първият случай от четвърт век насам, в който адзурите са победени с такъв резултат.

Малко подценявайки се, Ван Бастен продължи: "Това показа, че имаме добър отбор с много качества и много се гордея от този факт." По рано холандски национал заяви, че отборът може да постигне много в първенството.

Треньорът още веднъж ще заложи на смъртоносния атакуващ квартет, за да разбие на парчета защитата на Франция. Ван Нистелрой е прекрасен голмайстор, както на клубно, така и на световно ниво. Ще го подкрепят Рафаел ван Дер Ваарт, Дирк Кaйт и съотборникът му в Реал Мадрид Уесли Шанйдер.

Ако този отбор се представи така впечатляващо срещу Франция, както го направи срещу Италия, то холандците могат да са  уверени в своята победа.

Старши треньорът на Франция, Реймонд Доменек, трудно успява да стои далеч от погледите на пресата. Дори, когато френският отбор се представя добре, винаги се намира някой, който да го компрометира, но след катастрофа като тази в понеделник, завършила без нито едно попадение срещу Румъния, нито една критика не бе спестена.

Равнодушното равенство със северната ни съседка намери широк отзвук в Европа. Германският таблоид “Bild” обяви Доменек за "идиот", докато френската преса изцяло критикува тактиката му така рязко, както никога.

Липсата на атакуващ нюх бе определена като проблем за Франция. Никой не бе способен да замени липсващия Патрик Виера в средата на полето и да подаде на нападателите. Тази ситуация не бе подпомогната и в лявата част от Флоран Малуда, докато в дясно Тюлалан често бе обграден.

Балансът в центъра на терена бе изцяло нарушен срещу Румъния, прекалено много играеха в защита. Холандците ще подходят съвсем различно към французите и Доменек най-вероятно ще си позволи да започне със защитниците Макилеле и Тюлалан.

Ще бъде огромна изненада, ако в стартовия лист не са направени никакви промени. Други възможности включват Никола Анелка, Малуда и Вили Саньол.

Тиери Анри, който се завърна към тренировките след проблем с гърба, най-вероятно ще започне в атака заедно с Карим Бензема.

Рибери заяви, че предпочита да започне от ляво, каквато е позицията му в Байерн Мюнхен, след като игра в дясно в първия мач. Няма да е изненада, ако видим пасивния Малуда на пейката, заменен от играча на Марсилия Самир Насри. Патрис Евра и Франсоа Клерк влизат в съревнование след скучното представяне на Саньол и Абидал.

Със сигурност нещо трябва да се промени, ако Франция желае да победи стабилно изглеждащите холандци.

Отборни новини

Холандия

Проблемът пред Бастен за срещата с "петлите" е късата резервна скамейка. Раян Бабел (разтегнати връзки на коляното) и Кларънс Зеедорф (лични причини) няма да стартират. Робин ван Пиерс бе достатъчно готов да изиграе важна роля в срещата с  Италия, докато Мелхиот трябва да може да вземе участие поне в края на двубоя.

Само един холандец е под съмнение и това е Ариен Робен. Крилото на Реал Мадрид се подобрява и може да изиграе някаква роля влизайки като резерва.

Стартов лист: Ван дер Саар, Ван Бронкхорст, Буларуз, Оойер, Матиасен, Де Йонг, Енгелаар, Ван дер Ваарт, Снайдер, Кайт, Ван Нистелрой.

Франция

Също като холандците и французите страдаха от контузии на основни състезатели в първата им среща. Отсъствието на Тиери Анри и Патрик Виера по време на мача с Румъния бе до последно под съмнение.  Нападателят на Барселона със сигурност трябва да се появи в стартовата единадесеторка тази вечер, докато състоянието на Виера продължава да е под въпрос.

Стартов лист: Купе, Клерк, Абидал, Галас, Тюрам, Тюлалан, Насри, Макилеле, Рибери, Анри, Бензема

Ключови играчи

Холандия

След звездното представяне в първия мач, холандците ще очакват отново такова от Уесли Снайдер, въпреки че Ван Нистелрой ще е този, който ще е в центъра на атаката за Холандия.

Нападателят на Реал Мадрид отбеляза голове в 4 от квалификационните мачове за Евро 2008 и ще се цели да увеличи този рекорд с още някой гол срещу Франция.

Изключителният голмайстор е най-вероятният човек, който би сложил край на серията за Франция, след като в 5 поредни срещи не са допуснали нито един гол във вратата си.

Франция

Избягвайки атакуващият хъс срещу Румъния, французите ще разчитат на нападателя на Барселона Тиери Анри да възроди надеждите им за Евро 2008.

Контузията в хърба може да го притеснява малко, но все пак той е човекът, който може да разчупи устойчивостта на Холандия.

Анри е отбелязал 44 гола в 100 мача за националния отбор, което е невероятно завръщане, въпреки че още не се е записал срещу лалетата. Тази вечер ще бъде идеалната възможност да отбележи и първият си гол срещу тях.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация