Платини: Гласувах за Катар по собствена инициатива

21:07
Платини: Гласувах за Катар по собствена инициатива
Президентът на УЕФА и бивш капитан на френския национален отбор по футбол Мишел Платини категорично опроверга информацията, появила се в днешния брой на списание "Франс Футбол". На първата си страница медията днес излезе със заглавие с бели букви на черен фон: "Мондиал 2022, Катаргейт".

"Франс Футбол" откри нови подробности, доказващи, че Катар е спечелил по нечестен път домакинството на световното първенство по футбол през 2022 година, като са замесени
високопоставени чиновници от Франция.

Списанието публикува на своите страници журналистическо разследване, където в частност се говори и за ролята на Франция при определянето на домакина на Мондиал 2022. "Франс Футбол" си спомня срещата на френския президент Никола Саркози и на президента на УЕФА, французина Мишел Платини с принца на Катар - Тамин бин Хамад ал Тани, която се е състояла на 23 декември 2010 година.

Според списание "Франс Футбол" на тази среща Мишел Платини се е съгласил да даде своя вот за Катар в замяна на инвестиции на арабската страна във Франция. Средствата от Катар е можело да бъдат инвестирани в парижкия футболен клуб Пари Сен Жермен или за създаване на нов телевизионен канал, който да бъде конкуренция на "Канал Плюс".

"Франс Футбол" си задава въпроса дали Международната федерация по футбол (ФИФА) не трябва да преразгледа резултатите от избора на домакин на Мондиал 2022.

"По своя собствена инициатива и в интерес на прозрачността аз заявих по-рано, че през декември 2010 година гласувах за Русия и за Катар като домакини на световните първенства през 2018 и 2022 година, заяви Мишел Платини. Аз направих своя избор съвсем самостоятелно, следвайки простата логика, на която съм привърженик: да се дават големи спортни събития на страни, които още не са ги приемали. Да се предполага, че моят избор за страната-домакин на Мондиал 2022 се основава на някакви договорености между Франция и Катар, това са чисти спекулации на тези, които са написали тази лъжа. Аз си оставям правото да преследвам по съдебен път всеки, който постави под съмнение моята честност в това гласуване".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация