Отпадането от Тампере е много по-голяма катастрофа от БАТЕ и Жилина

14:17
Отпадането от Тампере е много по-голяма катастрофа от БАТЕ и Жилина
Точно преди година на Левски пак му предстоеше дерби с ЦСКА и в клуба пак се усещаше напрежение и нужда от промяна. Тодор Батков тогава реши да назначи Вили Вуцов за треньор и да освободи Мъри и Наско Сираков. Собственикът на "сините" напоследък намекна, че съжалява за отношението си към настоящите селекционер и шеф на националните отбори, но през 2008-а той бе твърд в позицията си срещу тях. "Меридиан Мач" потърси Вили Вуцов за коментар на случващото се в момента на "Герена" и на цялостната обстановка преди Вечното дерби. Въпреки че изобщо не бе ентусиазиран от идеята, специалистът не отказа разговор с първия футболен всекидневник.

- Вили, преди година ситуацията в Левски доста си приличаше с тази сега...

- ...Не е точно така. Титлата тогава отдавна беше решена, а в момента Левски, ако намери сили да спечели, на 75 процента ще стане шампион. Първо, заради психическото предимство, второ, заради програмата. Мачовете на ЦСКА до края са много по-тежки. В същото време Левски трудно може да загуби точки след дербито. Да не ставам язвителен, но не е като да изоставаш с 16 точки, нали?

- Да, но според някои сега тежи отпадането от БАТЕ Борисов и Жилина...

- ...Не мисля, че това е голямата трагедия. За мен отпадането от Тампере е много по-голяма катастрофа за Левски и фактите го доказват. След като би Левски, Тампере отпадна от един среден европейски отбор като Розенборг, направо бяха пребити с 0:5. След това в първенство като финландското, което го няма на футболната карта, не са направили нищо особено. В същото време БАТЕ преди нас отстрани шампиона на Белгия Андерлехт, който и сега на 90% ще стане шампион. След това в желязната група на Шампионската лига тимът взе 3 точки, а Левски в също толкова тежка група падаше винаги с "хендикап". Този сезон от 5 мача БАТЕ има 5 победи, включително срещу Динамо Минск. С две думи, това не може да е оправдание за състоянието на Левски в момента.

- Има ли изобщо такова и какво ще кажеш за последните 2 мача на отбора?

- Познавам футболистите и знам, че това не са техните възможности. Не искам аз да съм критикът, защото разбираш, че положението е деликатно, но особено това, което видях в Благоевград, ме отчая. Левски не прилича на организиран отбор, който играе организиран футбол. От дербито с ЦСКА обаче също не очаквам кой знае какъв спектакъл. Пак ще бъде едно надборване и надмачкване. Ако Левски успее да измами ЦСКА, добре. Равен със сигурност устройва само ЦСКА, това е неоспоримо.

- Ти също обаче имаше проблеми в нападение преди мача миналата пролет, откъде идва този дефицит в атаката на Левски напоследък?

- Според мен не е от броя на нападателите в отбора. Аз като дойдох, заварих един скъпоплатен Жеан Карлос, който мисля, че доказа, че не става. И тези след мен му дадоха същата оценка, а и в сегашния си отбор не се представя по-добре. Добре, че поне бе продаден, макар и за два и половина пъти по-малко от парите, за които е купен. Взехме голмайстора на "А" група Георги Христов и Гонзо, въпреки че за последния много хора ме критикуваха, че пак го искам в състава. На същите сега им се плаче, че той няма да може да играе срещу ЦСКА.

- Христов обаче не оправдава очакванията, защо?

- Гошо Христов в момента е много повече смазан, отколкото разочаровал с представянето си. Все пак има 10 гола този сезон, няма значение срещу кого ги е вкарал. За времето, което е бил на терена, това е голямо постижение. Още повече че го мъчеха на какви ли не постове - ляво крило, дясно крило, зад нападателя, халф... Трудно е от първата година в Левски да започнеш да играеш на постове, на които не си свикнал.

- Един гол срещу ЦСКА може ли да го вдигне?

- Може би, но при всички случаи той има нужда нещо да се случи с него. Ако щете дори да го преотстъпят някъде ли, не знам. Трябва му промяна, защото е много добър футболист. Може би трябва да спомена и Еньо Кръстовчев, за когото съм убеден, че има качества да бъде голаджията на Левски. Той освен всичко е най-комбинативният от всички нападатели в отбора в момента и дано се оправи по-бързо. По-плавен е, но отлично умее да играе с гръб към вратата и да участва в разигравания.

- Кой според теб най-добре ще компенсира отсъствието на Гонзо?

- Няма друг вариант освен Георги Христов, но за по-добра игра в атака според мен трябват промени в схемата. Аз исках да играем с двама нападатели. За сегашната схема, с крила, трябват много класни футболисти, каквито в момента няма и няма как да бъдат купени. Георги Христов може да излезе от дупката само ако играе редовно като нападател, а не на други позиции или когато е контузен Гонзо. Аз определено щях за разчитам на двамата в атака. Нямаме Меси и Анри или Рууни и Роналдо, които общо сигурно вкарват по 50 гола на сезон. Зе Соарес има само 1, а Жоазиньо не е във формата отпреди контузията. Ники Димитров е играчът, който има най-големи шансове да вкара гол, но той дълго бе резерва заради тези двамата.

- Дали ще те послушат Велев и Тони Здравков?

- Едва ли. Никой не ме е търсил за мнение, след като напуснах, въпреки че си запазихме отношенията. Аз като бях в отбора, постоянно мислех за това каква игра ще се хареса на феновете. Тя не е тази в момента. Трябва понякога да се рискува малко, но да се търси атаката. За това според мен отборът трябваше да играе с двама нападатели. По-добре да се загуби някой мач, но да се играе разкрепостено.

- Кои са грешките, които се допуснаха след твоето уволнение?

- Няма да говоря за това. Ще кажа какво трябваше да се направи. Според мен трябваше да се изгражда състав, в който неизменно да присъстват Георги Христов, Сърмов, Живко и Хичо. Покрай тях да пробиват и такива като Жоазиньо, който се бори за мястото си с успех. Общо взето, в Левски има футболисти, които могат да донесат много успехи, ако се развият. Този сезон нито един от тях на израсна толкова, колкото трябваше.

- Ще бъде ли прав Тодор Батков, ако върне Наско Сираков?

- Аз най-малкото имам право да коментирам неговите думи и дела. Със сигурност обаче промяна преди мача или веднага след него няма да доведе до нищо хубаво. И без това постоянно се внася напрежение в отбора и никой не е спокоен. Така успехи не се постигат. Да свърши сезонът и тогава да се правят анализите и да се вземат решенията.

- Ще кажеш ли нещо и за ЦСКА?

- За съжаление трябва да призная, че ми харесва как играе този отбор. По простата причина, че има скорост в играта им. Не постоянно, но я търсят и това се харесва. Не искам да казвам нищо за Любо Пенев, добре, че той бе приет така добре, но ЦСКА играеше така и през зимата на турнира в Албена. Другият отбор, който на моменти демонстрира такъв футбол, е Славия.

- Има ли Левски добра подготовка, за да завърши силно сезона?

- Сега не знам. Някои ме критикуваха за лятната подготовка, но фактите сами говорят. В последните есенни кръгове Левски смачка съперниците си и завърши на първо място.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mitako68
30.05.2009 09:54

шумахер ал1иен ,,,къде сте бе, нещо от как мина 9маи ви няма никакви *sick*

danas1970
06.05.2009 20:37

Schumacher1,пак ще го повторя: за да си евроидиот трябва да си играл в европа! По тази логика мача на 09.05. би изглеждал така: полуидиотите(Ц(*КА) срещу евроидиотите(Левски) *stop*

rumenn
06.05.2009 20:08

кои даде думата на овчия тои още отбор не може даси намери че и коментар за левски ще прави само левски оле мачкаите червените СВИНЕ

aL1eN
06.05.2009 18:44

е и какво като тулуза са ни отстранили 5 са във Франция, а преди няколко кръга имаха шансове за титлата..а кои са тампере жилина и бате само трактористи и скиори ви ебат вас и ние ще ви ебем на 9 май САМО ЦСКА *stop*

Schumacher1
06.05.2009 17:31

9 май: ШАМПИОНИТЕ(ЦСКА) СРЕЩУ ЕВРОИДИОТИТЕ (ЛЕВСКИ)



RagnaroK
06.05.2009 16:32

че БАТЕ Борисов мачкат яко *joking* Левски са поне 4-5 нива под тях *devil*

dracula_88
06.05.2009 16:06

Няма значение, нали би ЦСКА "като магарета" и изведе "Левски" до шампионската титла... *joking*

lubo17
06.05.2009 15:01

Уха ще пишеш първия коментар,а?А какво да кажем за Тулуза 96 и Жиняк Ентъртейнмът,или пък за 15 мига от една кочина 9 май идва грух-грух кочинка взимайте си вазелинче Левски идва и ще ви прегази *joking*

MB_KrisS
06.05.2009 15:00

Съгласен съм, че отпадането от Тампере беше по-голяма катастрофа от това от Жилина, но отпадането от БАТЕ беше истинска трегедия, а като се наредиха двете едно след друго стана траур. Да играеш срещу отбора с най-нисък коефициент във втората фаза на ШЛ и да ти отнеме мястото в турнира е срамно.