Йордан Лечков: Със свалени гащи ли да играем в София?

13:49
Йордан Лечков: Със свалени гащи ли да играем в София?
Кметът на Сливен и президент на едноименния местен футболен клуб Йордан Лечков рядко може да бъде видян в ядосано състояние. Вчера обаче Лечков не беше на себе си от възмущение заради съдийството в мача с Левски в София. На "Герена" Сливен загуби с 0:1, но реферът Станислав Тодоров очевидно ощети гостите от Сливен. Лечков даде интервю за "7 дни спорт", в която говори за мача и съдийството.

- Господин Лечков, какво мислите за съдийството в мача с Левски?


- Вижте, досега никога не съм си позволявал да критикувам реферите. Само че на футболен клуб Сливен му се насъбра прекалено много. Стана така, че като си подал едната буза, искат да те ударят и по другата. Играчите вече започват да ме гледат накриво. Истината е, че от началото на пролетния дял на първенството съдиите ощетиха Сливен в повечето мачове. Търпях, търпях, но всичко си има граници. Всичко започна още от първия мач с Локомотив Пд на "Лаута", когато реферът свири в полза на домакините. След това дойде мачът с ЦСКА на Армията, в който ни вкараха два гола от засади. Загубихме от Славия след гол, отбелязан с ръка. В двубоя с Пирин имаше неправилно изгонен наш състезател, всички видяха това.Срещу Черноморец не ни беше зачетен чист гол!На практика от всичките ни загуби през пролетта само две бяха реални - тези срещу Миньор и Спартак Вн, там наистина нямахме шанс да спечелим. Върхът на всичко обаче беше мачът с Левски в София. Добре че поне сега всичко се излъчва по телевизията, за да разберат хората за какво става въпрос. Аз съм готов да защитя думите си и с видеоматериал.

- Какви конкретно са претенциите ви към съдийството в мача с Левски?

- Имаше три ситуации, в които Станислав Тодоров можеше да отсъди дузпа в наша полза. При едната например се видя игра с ръка на футболист на Левски в наказателното поле. Какво да кажем и за онзи "Бодичек" срещу Миндев? Сливен е добър отбор, но не можем да спечелим, когато срещу нас се играе с 14 души.

- Какво стана в съблекалнята след мача?

- Момчетата се чувстваха ограбени, и с право. Полагаха им се премии и си ги заслужаваха. Надиграха Левски напълно. В един момент почнаха да се търсят упреци за гола. С една дума - цялата тази история със съдийството разстрои обстановката в тима ни. Повтарям - ние бяхме ощетени и в повечето други мачове от началото на пролетния дял, не само в този.

- Има ли според вас тенденция в съдийството срещу Сливен?

- А какво друго да има, след като това се случва непрекъснато. Освен това същият съдия Станислав Тодоров ни свири в края на миналата година срещу Левски за Купата на България в София. Вероятно си спомняте как загубихме с 1:2 след продължения.Той и тогава ни ощети, измисли някакъв фаул.Сега всичко беше още по-лошо. Ама не бил готов за мача, подценил го... Да не би от Сливен да се очаква, че ще дойде в София със смъкнати гащи? Разбира се, че ще играем с всички сили срещу Левски.

- Все пак реферът вероятно ще бъде наказан?

- Нас това какво ни грее? Нито ще ни дадат заслужените точки, нито нищо.

- Вие лично какви мерки ще вземете?

- Както казах, търпението ми се изчерпа. Разговарях с Боби Михайлов и Димо Момиров. Оттук нататък ще ми видят другото лице. В петък имаме заседание на Изпълкома на БФС. Ще кажа на колегите, че ако ще се продължава по същия начин, на мен ми е най-лесно да напусна изпълкома и да заявя: "Слагайте каските и ние почваме по същия начин!"

- Вие сте вицепрезидент на БФС, имате служебно положение да влияете върху реферите. Защо не създадете организация, за да се свири в полза на Сливен?

- Защото, който ме познава, знае, че Йордан Лечков не се замесва в такива неща. Повярвайте ми, аз последен разбирам кой съдия ще ни свири. Нито се интересувам, нито нищо. За мен е важно Сливен да играе хубав футбол, а не да ни помагат съдиите.

- Така е, но през есента имаше упреци, че Сливен се ползва със съдийска подкрепа?

- Благодаря ви, че зададохте този въпрос. Аз не съм съгласен с това, че сме ползвали съдийска подкрепа. Бих припомнил обаче какъв шум се вдигна след мача ни с ЦСКА. Питам - защо сега на никой не прави впечатление, че бяхме ограбени при това срещу Левски в София? Това не е нормално.

- Вероятно се счита, че съдийската подкрепа е приемлива, когато е в услуга на Левски или ЦСКА.


- Хайде да престанем да делим футбола на Левски, ЦСКА и останалите. От първия си мач през това първенство в "А" група идеята на Сливен е да играе открит, нападателен и красив футбол. Понякога се получава и бием, друг път - не. Не влизаме в уговорки, не продаваме и не купуваме мачове. Нямаме амбиции за класиране в челото на всяка цена, искаме да играем хубаво и да получаваме това, което сме заслужили. Но не мога да приема да ни ощетяват по такъв начин. Кажете ми обаче какво да кажа сега на момчетата? Дойдоха в София, играха по-добре от Левски и в крайна сметка им ограбиха труда. Как ще ги мотивираме следващия път, когато гостуват в София?

- Левски вдигнаха голям шум за съдийството преди около месец, имаше и заплахи за бунт пред сградата на футболния съюз?


- Оставете ги Левски... Истината е, че повечето футболисти в България са на доста ниско ниво.И от подобна съдийска помощ не печели никой, само се изкривяват представите за истинското състояние на отборите. Това се вижда наесен, когато дойдат мачовете с БАТЕ Борисов, Жилина и т.н. Кой има полза от това? Никой.

- Вие като президент на клуба как се чувствахте след мача?


- Как да се чувствам? Вижте, аз финансирам футболния клуб със значителна сума лични средства. Отделно имаме спонсори, общината също помага. Общинският съвет е гласувал една субсидия за клуба. Само че как да я поискам, когато сме назад в класирането, след като реферите ни ощетиха по такъв начин? Сметнете колко точки ни отнеха техните погрешни решения и ще видите, че сега щяхме да сме поне на пето място. Виждате как се навързват нещата. Нито Сливен, нито който и да било друг отбор от "А" група заслужава такова отношение от реферите.

- Как се прие съдийството от Герена във футболните среди в град Сливен?

- Как да се приеме? Хората са недоволни, всички са гледали мача по телевизията. Обадиха ми се и доста познати, които са привърженици на Левски, но и те признаха, че сме заслужавали да спечелим този мач.

- Съжалявате ли, че реализирате такъв проект с футболния клуб Сливен, при положение че се свири срещу вас?

- Все си мисля, че ние сме клуб, който върви по правилния път. Инвестираме в база, залагаме изцяло на български състезатели, тъй като сме решили, че това е правилният път. Не желаем подкрепа от реферите, но и няма да допусна да ни ощетяват.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация