Историята на Шалке 04 и унгарският измамник

09:17
Историята на Шалке 04 и унгарският измамник
Само преди броени дни Шалке 04 се раздели с Хууб Стевенс и макар че на поста му застана Йенс Келер, по всичко изглежда, че той е само временен вариант.В търсенето на негов заместник кралскосините със сигурност ще имат много предложения, което е напълно в реда на нещата – все пак това е един от най-големите клубове в Германия и Европа.

Преди близо половин век ситуацията е подобна. Годината е 1954-ата и клубът търси заместник на легендата Фриц Шепан. Той има 342 мача и 234 гола за кралскосините като играч, а през 1949 г. става и треньор на отбора от Гелзенкирхен. Шалке обаче решава да го пенсионира едва на 47 години, а това решение довежда и до сериозен наплив от кандидати. Между тях е и унгарецът Вилмош Халперн.

Халперн изпраща сериозен албум, пълен със снимки и статии от вестници, които го показват като играч и треньор. В досието си той твърди, че е изиграл 33 мача за националния отбор на Унгария, водел е представителния тим на Турция и е работил като треньор в Люксембург, Швеция и Холандия. Впечатлен, Бордът на директорите на Шалке решава да му даде шанс. Още повече – опитът му говори достатъчно. Поради тази причина унгарецът получава шанс да води една от тренировките на кралскосините.

Новината за пристигането на новия специалист се разпространява бързо в Гелзенкирхен. Над 1000 човека се стичат, за да проследят заниманието и мнозина от тях очакват да видят истински маестро. Но след сесията заминаващият си Шепан и бившият му съотборник и баджанак Ернст Куцора са ужасно разочаровани. Куцора винаги е бил директен и най-легендарното му изказване е в отговор на въпрос защо той и съотборниците му едно време са носели толкова дълги шорти. „Ами защото имахме дълги инструменти” е краткият отговор. Така че неговото мнение за тренировката не е учудващо: „Ще изям метлата, ако Халперн е играл голям футбол.”



Шепан е на подобно мнение: „Абсурд е да има 33 мача за националния отбор само за две години, при положение, че Унгария играе по 5-6 срещи на година. А и би трябвало да съм го виждал, защото не е много по-млад от мен”.

След негативната реакция, тогавашният президент на Шалке 04 Алберт Мориц проверява отново албума на Халперн. И след като го разглежда по-внимателно, адвокатът установява, че в една от статиите пише, че през 1934-а и 1935-а е бил начело на Фортуна Дюселдорф и Шалке. Измамникът е разкрит! Макар че впоследствие се установява, че той все пак е работил като треньор, истината е далеч от това, което той твърди. И логично клубът се дистанцира от него и го изпраща по пътя му. А той го отвежда в Холандия и Швейцария, макар и в по-малки клубове.

А пък кралскосините вадят 20 000 марки и месечна заплата от 3000 марки, за да си осигурят услугите на австриеца Еди Фрювирт. Макар и сериозна, инвестицията два резултат – след четири години Шалке печели седмата си титла на Германия. А трофеят от 1958-а остава и засега последният такъв за тима от Гелзенкирхен.
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

dadeds
18.12.2012 15:55

Този не е бил много умен измамник. Да си беше прегледал фалшивата автобиография.. *joking*

john_doe
18.12.2012 12:18

Хаха,интересна статия с любимият ми Шалке особено онова с "инструмента" *joking*