Стефанов: Ще сложа в съблекалнята снимки на Бербатов и Благо Георгиев

09:52
Стефанов: Ще сложа в съблекалнята снимки на Бербатов и Благо Георгиев
С президента на футболния " Славия" Венцеслав Стефанов
разговаря Динко Гоцев от вестник "Труд".

Роден на 28 ноември 1949 г. в София
Потомствен славист, играе футбол в юношеските и детските формации на "Славия"
Един от доайените сред футболните ръководители и президентите на клубове у нас
Бивш зам.-президент на Българския футболен съюз в периода, когато начело на съюза беше Иван Славков.
Като президент на "Славия" се гордее с историческия дубъл (титла и купа) през 1996 г, когато отборът взе златните медали след 53-годишно прекъсване.

- Г-н Стефанов, арестуваха български футболисти за черно тото...

- Това са едни глупави момчета, повечето от които резерви, с изключение на Георги Терзиев, които са залагали при нелегални букмейкъри. Но съм сигурен, че нито футболисти на "Черноморец", нито на "Нефтохимик", са залагали на мачове на своите отбори. А това е големият футболен проблем с черното тото - да заложиш на мач, в който играеш, да нагласиш резултата и да спечелиш. Това те не са направили и съм убеден, че ще се докаже.

- Къде е вината им?

- Виновни са, защото вместо да си гледат футбола и да се развиват като футболисти, са тръгнали да залагат пари при нелегални букмейкъри. Ако ме питате мен, футболистът въобще не трябва да играе какъвто и да било хазарт. И като се развие, ще има възможност да спечели добри пари от футбола. Но не за първи път у нас полицията разбива незаконни залагания.

- Бихте ли взели такъв футболист в Славия?

- Никога. Няма футболен президент или нормален треньор, който да иска футболистите му да мислят за залагания, за хазарт дори и да го правят при регламентирани букмейкъри. Но ако залагат, поне нека е законно. И в никакъв случай на български мачове. За толкова години съм се нагледал на всичко - на 5 гола за половин час, на невероятни обрати и какво ли още не. Най-лошото е, че в схеми се вкарват и подрастващите и техните отбори. Затова в "Славия" като усетихме нещо съмнително, рязахме из корен - изгонихме и треньор, и футболисти.

- Как може да се спре всичко това?

- С превантивни действия на БФС, с подаване на бързи сигнали от всички футболни хора, когато забележат нещо подобно или дори само се съмняват. С всеобща нетърпимост. Виждаме, че властта има воля да действа здраво за разбиване на подобни практики. Аз няколко пъти публично съм обявявал свои съмнения по тази така болна тема.

- Навсякъде около нас ключовата дума е "криза". Каква е ситуацията във футбола ни?


- Тежка. По-лошо положението не е било никога. Говоря за издръжката на клубовете, за финансите във футбола, за приходите от реклами, билети, тв права. За повече от 15 години във футбола не съм виждал такава криза. Но оцеляваме някак. Търсим пари за отбора, за школата, за стадиона, за текущи разходи.

- Казвате "търсим". Младен Михалев още ли е зад клуба, помага ли? Защото не е в публичния фокус около футбола...

- Разбира се. Правим го заедно. Без Младен няма как да се справим. Разпределили сме си функциите. Той отговаря за някои аспекти на финансирането, за други - аз и хората около мен. Мобилизирани са доста фирми от бизнеса ни. Младен никога не е изоставял "Славия".

- Наскоро един испанец от отбора ви - Уго Лопес, сам предложи да си намали заплатата, докато е контузен?


- Абсолютно изключение е това. Постъпката му е такава, че не ни се вярваше. Момчето даде пример, но едва ли ще го последва някой. Аз не искам чак това от играчите. Трябва да разберат, че за да им е всичко наред на тях, ние жертваме пари, които могат да идат за семействата на хора от фирмите в бизнеса ни.
Само и само да е всичко точно в "Славия". Това искам да знаят играчите. И да отговорят, като си вършат съвестно работата. Предупредих ги - тези, у които не видя такова разбиране, си отиват през зимата.

- Откъде може да дойде помощ? Много клубове намериха спонсори, някои и с намесата на изпълнителната власт...


- И "Славия" поиска такава помощ лично от премиера. Не виждам нищо лошо да помага - ситуацията е зле, оправия трудно ще има. Това, което не може да се оспори, е, че при това правителство пари и помощ за спорта и футбола има.

- Защо за 20 години единственият спорт без бюджет от спортното министерство и приходи от тотализатора е футболът? Нормално ли е това?

- Не е нормално и не е редно. Имахме среща с премиера и други институции, поискахме това да се промени. Получихме уверение, че към футбола ще влязат пари от тотото, както и от други хазартни игри... Та те се издържат основно благодарение на футбола.

- Парите от тв права са основно перо. Действа ли вече новото дружество с участие на клубовете?

- Няма връщане назад. Започваме сами да определяме правилата, не искаме повече да ни крадат парите. Тръгваме с модела за собствена телевизия. Сдружението е началото.

- А какво ще стане, ако този модел се провали?

- Не вярвам да се провали. Аз от висша математика не разбирам, но от проста аритметика - да. Само 20-30 хиляди от българите в чужбина да си платят да гледат мачове, както и заведения из страната, където се събират хората за футбол - ето решението. Аз вярвам, че ще са повече от 20-30 хиляди в чужбина, където хората са зажаднели да гледат роден футбол. У нас също има много фенове. Ще се предават и "А" и "Б" група, всеки ще може да гледа своя тим. Така и за отборите и от втора дивизия ще има приходи.

- Каква е схемата на излъчване на новия канал и кога трябва да тръгне?

- Няма да успеем до пролетта, ще стане от лятото. Каналът ще е сателитен и всеки оператор ще може да го има в своите пакети. Абонаментът ще е като допълнителна услуга. Плащат се 10 лева на месец, за да се гледа каналът, по който вървят всички мачове. Билет за мач е 10 лева и не виждам пречки хората да плащат толкова за цял месец футбол по телевизията. Говоря съвсем грубо, не сме стигнали до уточняване на цените на услугата.

- БФС също ще получава процент от приходите. Каква е оценката ви за работата на централата?

- Сложен въпрос. Когато бях в ръководните органи на футболния съюз, имах поглед по-отблизо. Сега основно съм потърпевш като президент на клуб. Президентът на БФС Борислав Михайлов има потенциал на ръководител, но около него работата е гнила. В целия ръководен състав има двама-трима, които знаят за какво са там, другите са лешояди. Само ще кажа, че когато Иван Вуцов ръководеше, нещата в БФС вървяха гладко. Знаеше се какво става и защо се случва. Сега ако не е Маркович (личен съветник на Михайлов - б.а.), Боби може спокойно да удари катинара на сградата и да закрие БФС.

- Славия от какво може да се оплаче от БФС?

- Не само Славия. В работата на БФС в последните години видим приоритет е националният отбор, а не клубовете. Близо 20 години се занимаваме с футбол, направихме школа и база, а от БФС не сме получили една топка. Това е истината
- нищо, никаква помощ. Но иначе на конгрес мотото на всеки кандидат е детско-юношеският футбол.

- Какъв е проблемът с школите? Защо родните играчи не успяват да преборят чужденци със съмнителни качества?


- Качествата им са точно съмнителни. Гледах ЦСКА - Лудогорец за купата и видях на терена 12 чужденци. Повече от българите.

- И какво играха те?


- Румба в кофа! Нещо такова, но не и футбол.

- Но и родните играчи не са на ниво. Защо талантите не се реализират и не стигат до големите първенства?

- За да успее в големия футбол, един младеж трябва да е гладен, мотивиран и готов на жертви. И да е умен, за да разбере, че с футбол може да си оправи живота. Имат и примерите. Защо не видят Бербатов? Къде е той? Там могат да са и те, но не и по лекия път.

- Парите и начинът на живот ли убиват таланта?

- Абсолютно! Дискотеки, чалготеки, парите, ранната слава на звезда, която е направила един добър мач. Не знаят къде се намират, като се видят в пари! 90 процента от най-талантливите ни играчи се провалят заради това. Ще взема да им сложа в съблекалнята снимки на Бербатов и Благо Георгиев - да знаят къде да гледат за пример!

- Благо не е ли от тези, които са по-силни на светските събития?

- Благой се промени много, а и е перфектен професионалист. Какво прави извън терена е негова работа, имаше и някои детински постъпки. Във футбола винаги е вървял по правилния път и се грижи отлично за формата си. Сега е един от най-добрите в Русия.

- Какво предвижда Славия в специалната за нея 2013 година?


- Ставаме на сто години, което е нещо велико! И само при нас това е абсолютно доказано, че е така - имаме уникална документация и архиви. Има комитет по организацията на празненствата, събираме се на 2-3 седмици. Ще има голям концерт с много популярни български изпълнители, подготвят се три книги за юбилея - историческа, за всичките спортове и за футбола, пуснахме серии уникални значки. Преговаряме със "Спартак" (Москва) и "Славия" (Прага) за приятелски мачове. Ще знаем отговора им до края на годината. Славистите заслужават страхотен стогодишен юбилей и съм сигурен, че ще го имат.

- Да, но имахте проблеми с агитката...

- Спорили сме на много теми. Все пак в спора се ражда истината. Но няма сръдни. Феновете искат "Славия" да бие, както и аз. Но трябва да са реалисти, да разсъждават нормално и да оценяват ситуацията. Лесно е да кажеш: Искам това и това. Но аз съм от другата страна, защото давам. Освен това нямам магическа пръчка и не съм Дейвид Копърфийлд.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация