Челси прие кротко своята нищожност

10:57
Челси прие кротко своята нищожност
Английската преса, а и част от испанската поздравяват Гуус Хидинк като някакъв гений на защитната стратегия. И за един мач, който накратко се обобщава така: Челси се барикадира в своята половина и нареди пред топката 11-те си прочути звезди; получи 20 удара (по един на всеки 3 мин от реално игрово време); стреля 3 пъти (по веднъж на всеки 20 мин реално игрово време); опря се на забележителната игра на своя вратар Петър Чех; не успя да си подаде 2 поредни паса (не се случи) и получи съдействието на рефера - за една дузпа срещу Тиери Анри и за прекалената му толерантност към Михаел Балак, пише Сантяго Сегурола, в. "Марка", в материал публиклуван в "7 дни спорт".

Челси не само се показа като един изтормозен отбор с късмет, но и като отбор, който изхвърли на боклука прехваления блясък и реноме на английския футбол. Сравнен с приписваните на отборите от Висшата лига безкрайно благородство и достойнство, с претенциите им за футбол без цинизъм, за непоклатимата им вярност към най-благородните принципи на играта и неизменната връзка със зрителя, а оттам и със спектакъл, Челси възпроизведе най-лошите пороци на катеначото, без да покаже нито едно от неговите достойнства. Защото в крайна сметка старото катеначо бдеше зорко в защита, но и умело дебнеше и търсеше контраудара. Елемент, който Челси погази презрително на "Камп Ноу".

Испания приема всички стилове - това е страна, където са съжителствали Кройф, Валдано, Капело, Виктор Фернандес, Ирурета и Бенитес, всеки със своя стил. Но в същото време Испания отхвърля треньорите, които искат да превърнат футбола в елементарно изчисление и сметка.

Барса се опита да играе срещу съперник, който нито за миг не пожела да се включи в играта. Тя се държа на висотата на своята история, държа се благородно и величествено и изстрада при опитите си да развее високо знамето на красивата игра, която очакват от нея феновете от цял свят. Да, Барса не изигра мача на живота си, най-вече защото съперникът хвърли всички сили, за да не играе. Защото недостойно се отказа да превърне дуела в онова, което се очаква от един полуфинал в Шампионската лига: превъзходно зрелище. Челси, клубът, орисан да промени футбола с идването на Абрамович и с похарчените от него 500 млн. евро за трансфери, избра моралното падение и покварата.

Така отново се видя разстоянието между това, което реално показват английските отбори извън своята територия, и блясъка и престижа, които им се приписват. През последните години Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Челси преминаха през "Камп Ноу". И трите отбора завършиха наравно. И трите бяха противоположността на това, което се очаква от английския футбол, най-аплодирания в света за неговата пищност и изобилие, амбиция и зрелищност до главозамайване. Каква пищност, каква смелост, какво зрелище показаха тези отбори? Абсолютно нищо. Играха с безкраен страх от Барса, при това срещу по-некачествени версии в сравнение със сегашния й отбор.

Разбира се, в двата предишни случая - на "Анфийлд" и на "Олд Трафорд", победиха Ливърпул и Юнайтед. Тъжно е, че отбори от тяхната величина се нуждаят от помощта на своята махала в Британия, за да демонстрират онова, което не смеят извън Англия. Трябва да внимаваме с утвърдените шаблони. Бразилия все така иска да продължи да живее с мита за "жого бонито" (красивата игра), но наличните играчи не й го позволяват. И реалността надделява над мита. Превъзходният търговски и икономически апарат на Висшата лига позволява да се продава митичната представа за нейните безстрашни отбори. Пълна лъжа.

На "Камп Ноу" Челси бе едно безкрайно уплашено отборче, което прие изненадващо кротко и безропотно своята нищожност. Да, измъкна равен, но без игра, без стил, без да се съобразява с мястото, което уж заема в световния футбол. А зад всичко остава разочарованието от Хидинк. Гений на защитната стратегия? Не. Просто един изтормозен от страх треньор.

Трудно ни е да повярваме, че той е мъжът, превърнал Холандия в един чудесен отбор на световното през 1998 г.; или човекът, който подтикна Русия да изиграе блестяща роля на последното Европейско. На "Камп Ноу" той бе съвсем друг: човек, който върна футбола в епохата на най-грубото и просташко катеначо.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Tencho_92
03.05.2009 23:15

Който е писал тази статия, ти някой невръстен ли си, я не се излагайте...всичко хубаво на този сайт, ама редакторите - да им се чудиш на акъла *wink* ...Погледай пич още 10 годинки футбол и тогава можеш да се изказваш така изразително, разбира се вече подготвен *smile*

lubeca
02.05.2009 23:29

Хахаха, този който е писал тая простотия сигурно е поредния заклет фен на барса *lol* *lol* *lol* , катеначо катеначо, ама поне действа, а "брилянтните" барса защо не вкараха едно попадение, като са толкова добри, а... пожелавам на всички фенове на барса (и на автора на тази жалка статия) ранен гол на Дрогба в Лондон и "катеначо" до последната секунда, за да се изкефят максимално на опорочения английски футбол.ПОЗДРАВИ *joking*

Emiliqn1981
01.05.2009 21:57

а тоя журналист като спомена за катена4ото,що не спомена финала Милан-Барса.....когато отбора на Милан излезе без наи големите си звезди и испанците бяха сиг 4е ще победят 100 % е победиха но по изпалнение на центар,Милан победи 4;0..а що неспомена и за Ман Юн- Барселона....Стои4ков се закани тогава за хеттрик,ама барса отнесе отново 4,а невероятния тогава Пол Паркар прегази наща кама...

NightWalker
01.05.2009 18:13

Това изказване е продиктувано от безсилието на Барселона да премине отново Английски отбор.Колкото и да се изписват такива статий,коментари и какви ли не други неща пак няма да се заличат фактите!През последните години Барселона никога не е можел да победи английските отбори и няма да може.Играят красив футбол,побеждават в Испания,но за да победиш Английски отбор трябва нещо повече!Съмнява ме, че ако Челси наложат високо темпо през целия мач Барселона няма да може да издържи защото не са свикнали,а и в Испания не се играе такъв футбол и ако стане така на реванша Барселона си заминава както предните години.

MeToDueB
01.05.2009 17:15

ето какво сътвориха ръгбистите на Челси с технич анти-футбол на Ноу Камп. Дано поне на реванша покажат, че са футболисти, а не ръгбисти ..

Френският национал и нападател на Барселона Тиери Анри е под въпрос за съботното дерби с Реал Мадрид, след като се е оплакал на лекарския щаб от болки във врата и гърлото.

Бившият "артилерист" изигра сравнително добър мач през седмицата срещу Челси и бе заменен в края на двубоя. Вчера Анри не е тренирал, а по-късно днес ще трябва да премине фитнес тест, за да се види дали е годен за игра.

Ако медиците на тима забранят на Анри да играе, негов заместник за гостуването в Мадрид по всяка вероятност ще бъде младият Боян Къркич.

gregoda
01.05.2009 15:34

Това може да го напише само един злобар ,който може би е фен на Пуул. Завист!! Chelsea на финал

ivaaa_mi
01.05.2009 15:24

абе мом4ета стига с тези глупости е! *angry*

jakos
01.05.2009 15:10

SwedeN
само за едно не си прав Рийкард го уволниха миналия сезон не преди две години иначе статията е изпълнена със злоба защото за трета поредна година барса се мъчи с/у английските отбори
целта оправдава средствата челси били играели посредствено и не радвали зрителя ем зрителя кат не му харесва сменя канала и готово тва не е да цъкаш в квартала с приятели без да ти пука тука става въпрос за големи пари и на футболистите тва им е основната работа челси си зе това за което отиде и това е факт

Djamba
01.05.2009 14:29

По-добре да гледам БГ футбол от колкото Англииски.Барселона заслужава финала и титлата,а не такива смешни отбори като 4елси.

SwedeN
01.05.2009 14:19

Испанските журналисти ще се пукнат от яд, защото за трета поредна година най-силния им отбор ще напусне турнира елиминиран от английски клуб.Този "писател" от Марка е толкова озлобен, че дори е отбелязал двубоя Барселона - Ливърпул като равенство, а резултатът бе 2:1 за английския гранд.100 000 театрални зрители на "Камп Ноу" млъкнаха след едно полувреме игра, а Ливърпул разби дотолкова мита за "непобедимата Барса", че след края на сезона треньора Рийкард бе уволнен, а звездата Роналдиньо продаден заедно с куп други футболисти от така наречения "дрийм тийм".Този сезон също върви по неизбежната спирала на провала - за първи път Барса не се разписа у дома, а усилията хвърлени в ШЛ костваха главоломната преднина на върха в Примера и разликата вече е само четири точки, а утре е Ел Класико.Така постепенно, лека-полека, от оповестения от всички готов за требъл отбор май няма да остане и спомен.Европа приключи, Примера е в неизвестност, а на финала за Копа дел Рей ги чака свежия Атлетик Билбао и скоро всички ще забравят за големите победи с разлика.

stoqn_maradona
01.05.2009 14:14

Да го духаш бе некадърник...Големия отбор Барса...МЕСИ.... *joking* Ти си бил голям философ бе...Ако искаш ти излез пред повече от 50 хиляди души които да те рогаят и да подкрепят противника ти и играй КРАСИВО...Красота е това което правя вечер с майкати...CHELSEA!!!

kezmannn
01.05.2009 14:08

много разбирачи станахте Челси били играли супер слабо и некви еи такиви глупости.Нали Барса е най-резултатния отбор в Европа,аз лично не видиях как са успяли да вкарат 92 гола в парвенството и там още колко си в Шампионска лига .Вие феновете на Барса свикнахте да ги виждате да бележат много ама срещо смешни отбори видя се като им излезе Челси кво направиха нищичко.Да се защитаваш 90 мин. никак не е лесно ,защото ако беше всеки отбор щеше да го прави и в това си има майсторство вижте как Ливърпул отстраниха Реал по сащия начин.А този които е писал статията е супер пристрастен и не може да говори подобни простотий ,тва че неговия отбор не може да вкара гол показва че те са слаби ане другия които и на Х е доволен

Ivanov5
01.05.2009 14:02

Абе тия кво ми пишат глупости и трите отбора завършиха наравно май забравиха как Ливърпул ги опука на тяхния Ноу Камп и въобще не играха катеначо !!!Смешници!

Docker
01.05.2009 13:49

Нелепа ми изглежда статията.Във футбола печели по-умния,по-тактичния отбор. На зрителите не им харесало... Това не е телевизонна игра,в която победителя се определя от sms-ите на зрителите. Челси си взеха своето в барселона,сега ще видиме какъв ще бъде изхода от реванша.

bacardy_breezer
01.05.2009 13:36

Имам някакво пречувствие ,че Челси ще успее да елиминира Барса *sad* . Дано не стане така , но мисля ,че ще вкарат 1 гол и после ще се затворят както на "Камп Ноу" . Мисля ,че ще наблюдаваме същия финал от миналата година. . .

MeToDueB
01.05.2009 13:11

чара му е красотата и головете, а не 0-0 .. големи победи. Те Челси да си играят за 0-0 и в Барселона и да играят дузпи освен ..

Наградата за отбора играл най-грозен футбол заслужават те .. и преди с Жозе играеха грозно и сега пак .. има и някой проблясъци .. 3-3, 4-4, но рядко .. с Жозе си спомням .. вкарат 1 гол и после се затварят цял мач и всеки мач .. победа 1-0. Аз на такъв отбор не мога да симпатизирам .. па нека си бият с грозната игра.

Челси и Арсенал да отпадат .. стига сте ми ги хвалили.

FLY_I
01.05.2009 13:05

Тъи тъпи хора.Футболът се играе за победа,не за красота.

pafata
01.05.2009 12:59

Много бързо забравихте за шоуто, което направи Челси с Ливърпул. На този отбор му е напълно позволено да играе поне един път дефанзивно. Особено на Камп Ноу.

pafata
01.05.2009 12:58

Колкото и да им е болно на каталунскит журналисти: Целта оправдава средствата.

MeToDueB
01.05.2009 12:55

На финала най-хубаво е да се срещтнат двата най-добри отбора в Света, които не играят затворено, а играят нападателен и красив футбол. Барселона и Манчестър Юнайтед искам да е финала. И двата отбора налагат тотален футбол и никога не играят страхливо.
Гледа ми се техничния футбол на Барселона, владеенето на инициативата през цялото време на мача на каталунците и мощта на бързите атаки на Юнайтед.
Не ми се гледат 10 защитници по терена .. Арсенал и Челси ДА ОТПАДАТ !!!

MeToDueB
01.05.2009 12:54

Челси заслужават престижното отличие, за отбора играл най-грозен футбол в ШЛ, но не и отличието на Европейски шампион.
Определено Челси имаха късмет .. колко ситуации изпуснаха машините на Барселона .. не е истина. Втория мач .. 1 гол на Барселона, ще се брои за 2 ... Тогава Челси не вярвам да излязат толкова страхливо .. пак ще ги е страх, но вероятно ще има някакво нападение .. не като миналия мач - систама .. 8-2-0.. и постоянно да се ритат, бутат .. най-вече оня анти-футболист Алекс.
Не знам .. защо искате да гледате английски финал. Със сигурност английски финал няма да бъде интересен за зрителите. Отборите ще се познават отлично, а ако на финала е един от двата - Арсенал или Челси .. въобще не си заслужава да се гледа. Те и тогава сигурно ще излязат със ситема с 1 нападател .. че са страхливци и ще има грозна игра.

vplazarov
01.05.2009 12:33

То челси като игра с 10 защитника и един вратар Барса как да вкара? Иначе Барса имаше смазващо превъзходство и доста удари към вратата и късмета на челси попречи да влезе поне един гол! Челси в този мач ми приличаше по скоро на отборче от някоя махала а на на отбор достигнал до полуфинал на ШЛ. Сега се надявам в Англия челси малко да се поотвори и да си вземе 2-3 гола които си заслужава толкова много *party*

ZeroCold
01.05.2009 12:05

Ха, в тази статия наистина личи огромна доза злоба и истинска безпомощност от страна на Барса да направи каквото и да е. Като са толкова велики, не би трябвало да им е проблем да спечелят. Това как играе другият отбор е пълна глупост. Нека всеки си гледа в неговата паничка. Барселона ако си бяха свършили работата, и най-добрата защита в света нямаше да устои. А това с "Британската махала" просто не зная дали да го коментирам. Такава обида, при това обида върху цял един народ, само защото Барселона са се провалили пред тяхната КАТАЛУНСКАМАХАЛА, не бях виждал. Как пък не ги беше срам да намесят и Ливърпул и Юнайтед?!? Затова английския футбол е най-добрият - защото притежава поне 3 стила в себе си. Пазят техничната игра, пазят и някаква част от тоталния футбол, който практикуваха Холандия и Германия, например, пазят и духа на катеначото. И за ужас на Барселона - могат да показват всеки един от тези 3 стила според случая и да противодействат.Не се научиха да гледат себе си, а все противника им е крив.

Frankie_Lampard
01.05.2009 11:49

Прави сте, Барселона толкова ги е яд, че чак още малко ще се разплачат или по точно техните фенове.Просто пълни глупости в тази статия. Не случайно Премиерлийг е най-добрата лига в света не Примера,нито Серия А. Доказателство е това, че който играч се присъедини в Англииски клуб от друго първенство му е изключително трудно, ще визирам Робиньо. Видя се колко може момчето, но там се играе футбол! Борба за всяка топка и раздаване на 100%, а не както се казва в статията грозен футбол. Барса е един от най-добрите отбори в света, а може би най-добрия, но след 90 минути игра имаха доста контузени играчи и бяха толкова уплашени, че чак неможаха да коментират.Това е мъжка игра! по страхливият отбор за мен е Барса, не защото не се борят, а заради това, че те си подават топката без дори да има играч около тях единствено и само Л.Меси играеше един на един с противников играч, другите бягаха от топката.Барселона ако искат да спечелят според мен ще трябва да се постарят да преборят Челси физически,иначе според мен ще отпаднат!

angel_hi
01.05.2009 11:49

Барса хич не са добри и Сряда ще страдат просто немогат да победят английските отбори а утре имат мач с Реал така че Челси-Манчо е финалът

angel_hi
01.05.2009 11:47

Челси не е приел своята нищожност,не играха добре но и барса не вкара.Мачът беше скучен но Челси имат предимство пред барса така че ги виждам на Финал и Барса показа че не е най-великия клуб в света

omonigotemile
01.05.2009 11:45

абсолютна злоба има в тази статия защото просто Челси успя с тактика да измъкне желания резултат *wink* а Барса не можа на своя "митичен" стадион да вкара един гол нали са толкова добри ?! сега ще се види на Стамфорд Бридж дали Хидинк е смешник и страхливец!!!

seriousssam
01.05.2009 11:28

мноооооооого ги е яд барселонците че не можаха да вкарат голче на ноукамп и си го изкарват с подобни злобни и 100% пристрастни статийки *devil*

Kockarafcb
01.05.2009 11:14

Този които е написал статията евала,всичко е абсолиутно вярно,наи доброто парвенство в света наи комерсиалните отбори в света наи богатите... аа това което по казаха челси не бе футбол... но като играят в англия те трябва да вкарат го ! А като почнат да атакуват ще се открият.. и тогава ще доиде часът да видите класите на отобрите! И ми интересно защо като са наи добрите отбори в света Англииските 4-те Ман Арсенал Челси Ливърпул имат по малко титли в КЕШ от само 2 Испански Барса и Реал ? ааа ? ! *sick*

lenaski
01.05.2009 11:06

След седмица никой няма да помни тази жалка статия,а ще
помни победителя...А АКО Барса отпадне ще стане българското-убаво играха,ама отпаднаха...Не страха от Барса,а правилата на турнира определя тактиката...така 4е смело Гус-победителите не ги съдят