Гърция - Швеция превю

18:56
Гърция - Швеция превю
Колкото и внушително да изглежда са изминали почти 88 години от първата и единствена среща между тези два отбора в официален мач. Швеция спечели тогава на 28 август 1920 година с 9:0 на летните Олимпийски игри в Антверпен, като Херберт Карлсон бе героят на мача с отбелязаните 5 попадения. Със сигурност от тогава са се променили много неща.

Все пак има прилика. Дори този исторически мач да е бил елиминационен, той изпрати "трекронур" на 1/4-финалите. Желанието на скандинавците е да достигнат до този етап от борбата, цел която споделят и техните съперници от Гърция. Ако единият или дори двата отбора достигнат до последните осем, то тогава всичко ще бъде възможно. Ото Рехагел може да Ви убеди в това.

Докато половината от отборите все още мечтаят да спечелят престижния трофей, един от изявените фаворити Испания, попадна в последната група "D". И въпреки че всичко зависи от това какво ще направиш на терена и Гърция, и Швеция, както и Русия вярват, че ще бъдат вторият отбор освен "Ла Фурия", който ще продължи напред.

Гърците сътвориха най-голямата изненада в историята на футбола, когато спечелиха Eвропейското първенство в Португалия преди 4 години, започвайки финалната фаза като аутсайдери. Все пак никой не може да отрече факта, че спечелиха квалификационната група, която включваше още отборите на Украйна и Испания. В елиминационния етап бяха победени последователно европейски сили като Франция, Чехия и Португалия, при това все с един единствен гол.

Те се провалиха в Купата на Конфедерациите и бяха елиминирани в квалификационната фаза на предишното Световно първенство, завършвайки четвърти в групата след
Украйна, Турция и Дания. Това още повече мотивира германския специалист Ото Рехагел. Той продължи договора си с още 2 години до края на задаващото се Световно първенство.

Въпреки че бяха победени у дома от Турция с 1:4, в останалите 11 срещи Гърция постигна 10 победи и един път завърши на равно с отбора на Норвегия (2:2). Те постигнаха 31 точки от 36 възможни. Цифра, която дори Полша и Португалия не успяха да постигнат в 14 мача.

Минало и настояще

Това, което може би е най-стряскащо е, че отборът на Рехагел използва изцяло нова схема на игра. Схемата 4-5-1, която отборът използва на Евро 2004 е забравена и сега тя е 4-3-3.

Рехагел, човекът който повярва и издигна Гърция с 60 места нагоре, за да заеме 8-то място в световната класация на ФИФА, не реши да промени облика на отбора изведнъж.
Сега той трябва да работи с почти обновен отбор. В сравнение с преди 4 години капитанът Василис Цартас се отказа от футбола, нападателят Демис Николаидис е президент на АЕК, а обявеният за най-полезен играч на Евро 2004, Тодорис Загоракис пое управлението на ПАОК. Нападателите Йоргос Джорджиадис и Зисис Вризас наскоро се оттеглиха също, за да поемат новите си задължения в солунския клуб. Други 8 от този легендарен отбор,
включително централният защитник Михалис Капсис не са на разположение този път.

Останалите 10 са все още на линия и 7 от тях ще бъдат на терена във вторник заедно с новите лица Фанис Гекас (Байерн Леверкузен), дуото на Айнтрахт, Сотирис Киргиакос и Янис Аманатидис, както и Василис Торисидис, който е играч на шампиона Олимпиакос.

Приятелска неволя

Никой от отборите не изглеждаше особено впечатляващ по време на своите приятелски мачове. Предимството на Гърция се поражда от факта, че в продължение на 27 години те не са побеждавани в нито една среща от своя настоящ опонент.

Сблъсъкът във вторник ще бъде мач на истината и Шведите ще имат шанса да прекъснат тази черна серия. Въпреки че са на 30-то място в световната ранглиста, те са присъствали на почти всички международни форуми, като са пропуснали единствено тези през 1996 и 98 година.

Със сигурност са сила, която трябва да бъде зачитана, предвид цялата им футболна история. На Световното първенство през 1958 у дома, те завършиха втори непосредствено след отбора на Бразилия, а през 1950 и 1994 година завършиха на трето място.

Златният Олимпийски медал от 1948 година е тяхното върхово постижение, но шведските фенове и медии жадуват за повече, поставяйки под напрежение треньорът от 2000-та година насам, Ларс Лагербак.

Гръцката връзка

Докато 9 от общо 23-ма в гръцкия отбор играят в чужди страни, шведският включва само 6 играчи от вътрешното им първенство. Останалите преследват международна кариера и
всъщност двама от тях имат сключени договори с гръцки отбори. Мики Нилсон играе за Панатинайкос през последните 3 години, а Даниел Майсторович, който има сръбски произход подписа с АЕК миналия месец.

Най-добре платеният футболист в света, Златан Ибрахимович (12 млн. евро за година), безспорно е звездата на отбора. Но докато на 26 той има тепърва да дава на своя отбор, неговият вероятен партньор в предни позиции ще желае да прибави трофей от Европейско първенство в знаменитата си кариера, през която е спечелил почти всичко друго. Ето защо, 36-годишният Хенрик Ларсон реши да се завърне в националния отбор.

Отборни новини:

ГЪРЦИЯ

За разлика от няколко други отбора, които също участват на това Европейско първенство, защитаващите се шампиони нямат контузени играчи. Цели 10 000 привърженика се очаква да подкрепят отбора в мача им с "трекронур". Йоргос Карагунис ще започне в стартовия състав, въпреки че не е тренирал в последните няколко дни, поради травма в коляното.

Централният халф на Панатинайкос е един от ключовите играчи на германския треньор заедно с капитана Ангелос Басинас, който е играч на испанския Майорка.

Рехагел ще възложи персонални задачи на Костас Кацуранис и Сотирис Киргиакос, свеждащи се до опазването на двете остриета на Швеция.

Вероятен състав: Антонис Никополидис, Юркас Сейтаридис, Киргиакос, Траянос Делас, Торосидис, Кацуранис, Басинас, Карагунис, Харистеас, Гекас, Аманатидис.

ШВЕЦИЯ

Лагербак съобщи, че е наясно със стартовия състав, въпреки че все още участието на Ибрахимович е под въпрос.
Старши треньорът настоява, че все пак играчът ще вземе участие, въпреки проблемът с контузеното му коляно.

Играчът на Олимпик Лион Ким Калстрьом може да отстъпи мястото си на Андерс Свенсон, който отбеляза попадението за своя отбор при загубата с 1:2 през 2003 година.
Капитанът Фреди Люнберг ще играе за първи път от 26 април насам.

За разлика от Гърция, Лагербек най-вероятно ще заложи на предпочитаната схема 4-4-2, като се очаква Ларсон и Ибрахимович да водят атаката.

Вероятен състав (4-4-2): Андреас Исаксон, Никлас Александерсон (Фредрик Стоор), Олаф Мелберг, Петер Хансон, Майк Нилсон, Тобиас Линдерот (Калстрьом), Андерс Свенсон,
Себастиан Ларсон, Фреди Люнгберг, Хенрик Ларсон и Ибрахимович.

Ключови играчи:

Гърция - Сотирис Киргиакос

През 2004г. в сърцето на защитата бе отсъстващият сега Капсис, който партнираше на Делас. Последният ще играе заедно с Киргиакос, който се превърна в един от най-добрите
централни защитници, докато играеше за Глазгоу Рейнджърс и Айнтрахт Франкфурт. Висок и внушителен, той отбеляза срещу Турция и два пъти срещу Норвегия по време на квалификациите. Договорът му изтича в края на месеца, и ако направи добро впечатление с отбора на Гърция, най-вероятно ще премине в по-голям клуб. Какъв по-добър шанс да направи това, ако не срещу Ибрахимович.

Швеция - Златан Ибрахимович

С годишна заплата от 12 млн евро, той е най-добре платеният футболист на планетата и безспорно най-добрият такъв. Въпреки подвизите му с италианския гранд Интер
(22 гола и 10 асистенции в 33 срещи този сезон), той не е отбелязал нито един гол за своята страна в квалификационната фаза на първенството. Положение, което със сигурност ще му даде допълнително мотивация срещу Гърция. Безспорно може да се докаже като една от най-големите звезди на първенството.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация