Правата на Тасков са спрени заради ниска оценка

13:29
Правата на Тасков са спрени заради ниска оценка
Ниска оценка на рефера Таско Тасков и неговия помощник Цветан Трифонов е причина за спрените права на двамата след скандалния мач Ботев Пловдив - Лудогорец, разкри председателят на Съдийската комисия Никола Джугански.

Както е известно, от Ботев имат сериозни претенции към съдийството, като две спорни ситуации будят сериозни полемики в общественото пространство от няколко дни. Първата е неотсъдена дузпа за Ботев за игра с ръка в наказателното поле, а втората - отменения гол на Иван Цветков за Ботев заради засада.

Никола Джугански разкри, че съдийският наблюдател на мача е поставил ниски оценки - 7,2 за Таско Тасков и 7,1 за Цветан Трифонов, а оценка под 7,5 автоматично ги вади от нарядите за следващия кръг. Според Джугански голът на Иван Цветков е отменен неправилно, докато положението за дузпата е спорно и съдията има право да прецени ситуацията.

"Страничният съдия не трябваше да вдига засада при гола на Иван Цветков. Имаше двама играчи на Ботев в пасивна засада, но те не пречеха на ситуацията. Преди 15-20 години това положение беше засада, но по новите правила голът не трябваше да бъде отменен. При дузпата съдията има право да прецени дали играта с ръка влияе или не и може би беше прав в този случай. Във вторник Съдийската комисия ще се събере да разгледа жалбата на Ботев Пловдив за съдийството на мача с Лудогорец. Тогава ще преценим дали да наложим наказание на Таско Тасков", коментира Никола Джугански на пресконференция.

По думите на шефа на съдиите досега нито един рефер не е сигнализирал да има натиск върху него от определени клубове. Според Джугански в последните 2-3 седмици са зачестили съдийските гафове, което е развалило първоначалните добри впечатления този сезон.

"Преди 2-3 седмици щях да кажа, че съм много доволен от съдиите, но след последните няколко мача, в които имаше скандали, сега по-скоро съм недоволен", коментира Джугански.

Според шефа на съдиите няма директива да не се свирят дузпи срещу Лудогорец. Както е известно, съдиите не са свирили дузпа в ущърб на Лудогорец повече от 50 мача.

"В няколко мача имаше ситуации за дузпа срещу Лудогорец в полза на Черноморец Бургас и Литекс. Но ние не можем да кажем на съдиите утре да свирят дузпа срещу Лудогорец. Няма данни  Лудогорец да е подкрепян от съдиите. С изключение на мача срещу  ЦСКА, когато Христо Ристосков направи доста грешки", каза още Никола Джугански.

Относно случая със съдията Стефан Спасов, който бе сниман от камера да вечеря с представители на Лудогорец след мача с Черноморец, Джугански коментира: "Много ми е гадно да говоря за този случай. От една страна няма забрана съдиите да вечерят след мач, но точно след тази среща, в която имаше доста скандали, няма логика той да остане да вечеря в Разград. Той ми обясни, че си е платил сметката, но всичко това е въпрос на морал. Всеки има глава на раменете си и може да преценява как да постъпи".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

lostman
30.11.2012 13:55

айде бе "легендата" като си вкара автогола с тиквата тогава що не ревахте тогава имаше засада нали, щото имало човек в засада и сега имаше същото положение, че даже не беше и автогол популисти подуенски такива
друг е въпроса, че наистина се помага на разград