Шмайхел: Юнайтед е най-големият клуб в света

10:29
Шмайхел: Юнайтед е най-големият клуб в света
С аристократично закъснение от десетина минутки великият вратар Петер Шмайхел се задава по коридора, водещ към залата за пресконференции. Датчанинът кацна в София като символ на подкрепата на бившия му тим Манчестър Юнайтед към националния ни тим за бездомни хора. В България Шмайхел "улови" и няколко въпроса от медиите, цитирани от "Труд".

- По-опасна ли се оказа България, отколкото очаквахте преди световните квалификации?


- Имаме толкова проблеми, че нямаме време да гледаме другите. Много сме разочаровани от нашия отбор. Първият мач бе у дома срещу Чехия и когато си в група с тях, Италия и България, трябва да печелиш вкъщи. Направихме 0:0, което не ни даде много надежди.

- А как видяхте гостуването в София?

- Играхме ужасно, не мога да си спомня по-слаб мач на националния отбор. Никога не съм виждал треньора Мортен Олсен да критикува публично футболистите, както го направи тогава. Имаме страхотна успеваемост в европейски и световни квалификации, а сега чувствам, че почти нямаме шанс. Следващите три и половина години изглеждат тъмни. Играем срещу България у дома и ни трябва задължителна победа. В момента разликата между най-добрите и най-слабите е малка и България и Дания са по средата. Преди три години бих казал, че можем да победим всеки вкъщи, но сега не съм убеден.

- Нашият вратар Николай Михайлов иска да продължи кариерата си в Англия или Германия. Какви качества са му необходими?

- Не мога да говоря за Германия, но в Англия трябва да си перде. Като вратар грешките ти са фатални. На Острова играта се променя, но едно нещо е останало - противниците тормозят вратарите физически. И трябва да си готов да отвърнеш, да ги накараш да усетят, че си губят времето. В Англия първенството сякаш никога не свършва, играеш в какво ли не време. Имало е дни, в които стоя в съблекалнята и се моля: "Хора, погледнете какво се случва навън и отложете мача!"

- Играли сте за Астън Вила, а капитанът на отбора Стилиян Петров сега се бори с левкемията...

- За съжаление, не съм играл със Стилиян, но му желая успех, той е боец! Следя информациите и знам, че се справя с болестта. Преди две седмици, когато Юнайтед гостува на Астън Вила, в 19-ата минута всички станаха и ръкопляскаха за него и това показва колко е важен за клуба. Надявам се да го видя пак на терена.

- Често ли си спомняте финала на Шампионската лига срещу Байерн през 1999 година?

- Не го помня. Спомените ми са от клипове, които съм гледал по-късно. Не знам защо нямам спомени, но се надявам някой ден да се върнат. Това бе сезон, в който всичко вървеше за мен и за Юнайтед.

- Как се промени футболът в последните години?


- Колко време имаме? В колко часа е полетът ми? (Смее се.) Огромна тема. Една от големите промени е как започва играта. Преди вратарят изритваше топката напред, много рядко можеше да се види пас към защитата. Днес вратарите са много по-важна част от играта. Подават топката, получават я, пак я подават, пак я получават... По мое време се играеше десет на десет, сега отборът с топката има и единадесети футболист. Темпото е по-високо, играчите се движат и мислят по-бързо. Сега почти всички отбори опитват да се надиграват, вместо да преборят другите със сила.

- Може ли Димитър Бербатов да е горд с престоя си в Юнайтед?

- Абсолютно. Димитър дойде, когато имахме Кристиано Роналдо, там бяха и Уейн Руни, Райън Гигс - много силни играчи по крилата, но не и в центъра. Сър Алекс Фъргюсън търсеше подобен футболист, откакто Кантона си тръгна. Димитър бе верният отговор по това време. Но футболът се развива и в един момент сър Алекс реши, че други могат да са му по-полезни. Сигурен съм, че е искал Бербатов да остане, но на неговата възраст е разбираемо той да желае да е титуляр.

- Подценявани ли са вратарите?

- Светът никога не е виждал толкова класни вратари по едно време, колкото в момента. Сякаш в последните петнайсет години е модно да си вратар. Преди даваха ръкавиците на най-грамадния или най-дебелия, който не може да тича. Сега много деца искат да пазят.

- Какво значи да си футболист на Юнайтед?


- Няма по-убийствено напрежение. Ако не успееш тук, се пречупваш. Юнайтед е най-големият клуб в света. Ето например Давид де Хеа дойде на 20 години и в началото имаше проблеми. Медиите използваха шанса да се нахвърлят срещу сър Алекс чрез него. Съжалявах го, защото бе твърде млад, за да знае как да се справи със ситуацията. Но сега играе наистина добре. Трудно ми е да изброя петте най-добри, но Мануел Нойер ме вдъхновява, защото носи нещо ново. Последните 5-6 минути на полуфинала на европейското, когато Италия водеше с 2:1, той беше почти на центъра, без страх, просто поддържаше пресата. Не бях виждал подобно нещо.

- Имате ли си любимец от настоящия отбор?

- Райън Гигс. Той дебютира в Юнайтед четири месеца преди да подпиша през 1991-ва. Да си повече от 20 години в отбора... Никой никога не може да го повтори!

- Кой трябва да наследи сър Алекс?

- Този въпрос е актуален, откакто преди десет години той обяви, че се отказва. И слава Богу все още не го е направил. Днес кандидатите вероятно ще са Моуриньо или Гуардиола. Но преди пет години имената щяха да са различни. Кой знае кого ще назовем след пет сезона. Фъргюсън може и да е на 70 години, но е много по-млад психически. Само личното му здраве и това на семейството му ще го накарат да се откаже. Ентусиазмът му е като преди 20 сезона. Все още пристига в седем сутринта на тренировка. Малко е плашещо, като си помисля че става в 5 часа, но пък именно това го превръща в точния човек за тази работа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

skarto
29.11.2012 21:20

И аз мога да кажа че Видима Раковски е наи-добрият клуб в света , но това не значи че е така .
Все пак е бивш играч и то голям играч на Манчестър ...

rockytoo
29.11.2012 21:00

Ще треперят от българските лъвове !!! Дано се класираме за Мондиал 2014

BerbaTheBest
29.11.2012 20:30

Хубави изказвания от Шмайхел, само едно не ми хареса и то е примера със Стилиян Петров и 19 минута. Да дадеш за пример точно случката, от която се разрази такъв скандал, наистина не е обективно!*erm*

BerbaTheBest
29.11.2012 21:41

Абе не знам дали е само в Уинър, имаше статии и в други български сайтове, както и чужди!*thinking*

dexter
29.11.2012 20:58

Скандала беше май само в Уинър *lol*

vladura307
29.11.2012 19:23

Юнайтед е най - големия клуб в света. Вярно си е !!! Имат най - големия Мениджър на 70 год. *lol* *lol* *lol* *lol* *lol* Тази статия ми е като виц. *smile*

demetrio
29.11.2012 19:43

Друго си е треньор да ти е 35 годишен бездарник *lol**lol*

manutd_forlife
29.11.2012 19:38

на 70 години. Това ли е смешното? Защото сега сме първи, а вие ще се надявате на 3-4 място както миналата година и следващата, докато ние всяка година ще се борим за титлата. Това не е предсказание или нещо такова. Това е ТРАДИЦИЯ на юнайтед и няма да бъде прекъсната в скоро време *wink*

zodaka
29.11.2012 19:08

А ве и Мангалчестър не могат да се мерат с класата на ПФК Левски София!Най-добрите сме ве!Ще убиеме всички!АПФГ няма по-добро от това първенство! *lol* Не ве майтапа се.Не съм фен на Юнайтед и това, което Шмайхел е казл е вярно за пероида 2000-2009.Но след това брадче формата толкова падна.САФ-а изкукурига!Както и да е!За мен в момента най-добрите са Барса,Дортмунд,Реал и Байерн.Иначе в близките 2-3 години Сити и ПСЖ ще станат хегемони в Европа!

dexter
29.11.2012 17:55

Боже, колко хора се удавиха в слюнката си от злоба ! *lol**lol**lol*

myzrael
29.11.2012 17:42

Най-великите клубове в света са малко - около 10-ина:

Барселона и Реал Мадрид в Испания
Ювентус, Милан и Интер в Италия
Манчестър Юнайтед, Ливърпул и донякъде Арсенал и Нотингам Форест в Англия
Байерн в Германия
Аякс в Холандия
Порто и Бенфика в Португалия

За мен са това...няма по-големи от тези.

tishowinner2
29.11.2012 17:09

Юнайтед е Най-ПРОТИВНИЯ И ОТВРАТИТЕЛЕН отбор *devil*

ReDeViL666
29.11.2012 17:50

А ти си Най-ПРОТИВНИЯ И ОТВРАТИТЕЛЕН човек *devil*

myzrael
29.11.2012 17:35

Мда, затова сигурно е отбора с най-много фенове в света. Жалък и мърляв злобар - фен на мижаво лондонско отборче, което стана мааалко по-известно благодарение на мръсните пари на руски мафиот. Как изобщо имаш наглоста да говориш за този велик клуб...смешник!

ryangiggs1000
29.11.2012 15:31

Юнайтед е най-скъпият СПОРТЕН(не само футболен) отбор на планетата.Юнайтед е отбора с най-много фенове(над 700 млн).Юнайтед е отбора,чиито фланелки се продават в най-голям оборот.Това значи Голям клуб.А велик клуб значи отбор с трофеи(които Юнайтед също има в изобилие).Там наистина "червените дяволи" не са първенци,но по маркетинг НЯМА НИКОЙ НАД ТЯХ.Интересно ми е,кой ще намери аргументи с които да ме обори.

manutd_forlife
29.11.2012 19:36

Той си е прав. Това, че те мързи да погледнеш и това което според теб е вярно е вярно, е вярно наистина грешиш адски много. По-скоро ти не се прави на...

stoianpavlov
29.11.2012 17:00

Шмайхел е казал така, защото обича Юнайтед. За мен най-големия клуб в света е Ювентус, за пича долу е Реал, за другия е Арсенал. На мен Юве ми носи радост, значи те са най-велики. За това и консенсус по въпроса "Кой е най-великия отбор" няма да се постигне никога. Величието не се измерва в трофеи. Точка.

tishowinner2
29.11.2012 16:37

нима Реал и Барса където играят КР7 иниеста шави Меси не продават фланелки ??? нима тези отбори нямат трофеи ? или пък да нямат фенове ли ??? а за скъп спортен отбор значи реал и барса са по евтини от юнайтед ?? айде не се прави много

Neooo_1995
29.11.2012 15:28

Нормално изказване за човек ,който обича МЮ ,аз обичам Реал и сигурно се досещате за мен ,кой е най-големият отбор на света.

Anders0n
29.11.2012 15:21

Най-великият клуб в света за мен!!! Отборът,който носи много радост и заряд във феновете си! Обичам Юнайтед и не мога без да ги гледам и да се наслаждавам на играта им *thumb_up* GGMU!

overdrive
29.11.2012 14:55

Ако погледнете внимателно снимката ще видите че Шмайхел е пиян и затова е казал такова нещо *joking**joking*

ryangiggs1000
29.11.2012 14:21

As of July 2012, the club is number one in Forbes magazine's annual ranking of the world's 50 most valuable SPORTS teams, valued at $2.23 billion. Най-голямата спортна марка на планетата с най-много фенове.

Jack_19
29.11.2012 14:09

Топ 5 на най-големите отбори в света са Реал,Барса,Милан,Пул,Байерн ! : )

Отговор
:
15