Коко Динев: У нас съдят за уговорени мачове само по слуховете

10:27
Коко Динев: У нас съдят за уговорени мачове само по слуховете
Преди 4 години Вихрен Сандански за първи път в историята си влезе в елита и напук на очакванията, че ще бъде отбор за един ден, продължава да играе там. Шефът на клуба Коко Динев е от хората, които рядко дават изявления пред медиите, но последните слухове, които набъркаха името на Вихрен в скандалите с уредени мачове в "А" група, както и сцените след мача със Спартак Варна, бяха достатъчна причина да даде едно от редките си интервюта.

- Г-н Динев, рядко се изявявате в публичното пространство, а сега изведнъж излязохте с декларация. Каква е причината?

- Подразнен съм, че ме нападат субекти, които дори нямат регистрация в България и не си плащат данъците у нас. По информация на най-различни държавни институции в чужбина всяка година изтичат десетки милиони левове. Ако някой обвинява, то това трябва да става с доказателства. Аз сам преди 2 години поисках мачовете на Вихрен да бъдат извадени от тиражите на "Еврофутбол", за да няма никакви спекулации около мачовете на моя отбор. Вместо да се занимават с разследвания, нека тези онлайн сайтове си регулират отношенията с държавата.

- "Черното тото" и измамите заливат световния футбол и е логично да стигнат България. След тази истерия няма как да се твърди, че у нас нещата са честни.

- Не мога да говоря за другите отбори, но мога да кажа, че Вихрен е играл честно във всичките си мачове.

- Да, но вие не знаете дали играчите зад гърба ви не са участвали в манипулация?

- Аз лично щях да разбера, ако такова нещо се е случило! Сигурен съм в моите футболисти!

- Как се получава така, че в Германия, Италия, Англия и Полша има наказани играчи и отбори за уговорени мачове, а при нас - нищо?


- Ако трябва, нека и в България има наказани, но нека това става след разследване, предоставяне на доказателства и съд. А тук, всичко е в ролята на слуховете - някой казал, друг чул, че някой заложил... Или пък от някой сайт за онлайн залози казали, че има високи залози за определен мач. Добре, защо същите букмейкъри не се оплакваха, когато Вихрен победи Левски! Тогава те прибраха доста големи печалби от залозите! А сега като паднахме от ЦСКА, стана проблем?

- Обявихте се против присъствието на Лечков в Изпълкома?

- Нямам нищо против г-н Лечков, но според мен е допуснато недоглеждане в допускането на клубни президенти в Изпълкома, защото се получава конфликт на интереси. Как така Лечков и колегите му назначават шефа на съдиите, а после тези съдии в крайна сметка се отчитат пред него и бъдещето им зависи от Изпълкома. Защо не се вземе решение Професионалната лига да администрира първенството или пък всички шефове на клубове да влязат в Изпълкома.

- Изпълнителният директор на Спартак - Живко Великов, заяви пред "Меридиан Мач", че Вихрен няма как да изпадне, защото всички в България знаят как печели мачовете си...

- Вихрен печели мачовете си с игра, която за съжаление в последно време не е на очакваното ниво. Това се вижда и от резултатите. Не знам как Живко Великов си представя, че печелим мачовете си, но ако той знае някаква успешна формула за победа, нека ми я каже, за да я приложа! Или да я ползва той, за да не изпадне Спартак Вн от "А" група!

- Каква е вашата прогноза за трите изпадащи отбора от "А" група?

- Ако до края на първенството мачовете се играят честно, мога да бъда сигурен, че Вихрен ще остане в "А" група!

- Какво финансиране изисква един клуб от "А" група?

- Ако искаме нещата наистина да стават качествено, се изискват сериозни средства. Клубът, заедно с категоричната подкрепа на общината и кмета Йордан Тотев, се зае с един доста голям ремонт на стадиона в Сандански, за да може той да отговаря на всички критерии! Рано или късно всички клубове от елита ще трябва да го направят, но съм сигурен, че собствеността на стадионите е една от причините да се случи това забавяне. Мнението ми е, че държавата категорично трябва да помогне за развитието на футбола! На някои места стадионите са на доста апетитни терени и може да се развива страничен бизнес! В Сандански местоположението на стадиона не позволява това!

- Наскоро казахте, че напускате футбола?

- Всички тези обвинения, които се изсипаха върху мен като кофа с помия, ме карат да се замисля дали да продължавам да инвестирам в българския футбол. Захванах се с Вихрен, защото футболът е любимият ми спорт и винаги съм правел всичко с огромно желание и съм влагал цялата си енергия и емоции. Всичко ми струва не само много средства, но и много нерви. Неприятните приказки демотивират и футболистите!

- Доскоро Вихрен бе отборът, който откриваше качествени чуждестранни попълнения и те ставаха трансферни цели на грандовете. Напоследък това не се случва?

- Сега инвестициите са насочени основно към детско-юношеската школа! Сигурен съм, че оттам скоро ще излязат много качествени попълнения. Изградихме перфектен терен с изкуствена трева, където децата тренират. И мога да кажа, че това веднага даде резултат - в момента детско-юношеските формации са на първо място в групите, където играят! Колкото до селекцията на чужденците - това изисква време, но мисля, че за следващия сезон ще поработим и в тази насока.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация