Аякс и изкуството да се поддържа велосипед

15:20
Аякс и изкуството да се поддържа велосипед
Събота, 3 ноември. В мач, в който Аякс не изглежда в нито един момент достатъчно добър, Вилфред Бони току що е вкарал втория гол за Витес срещу шампиона. Атмосферата на стадиона достига точка на замръзване, а част от феновете започват шумно да недоволстват.

Без въобще да му прави впечатление, Франк де Бур сменя ветерана Кристиан Поулсен, но не пуска в игра Миралем „16 и половина милиона” Сюлеймани, а 18-годишният Виктор Фишер. Освиркванията спират и се завръща някакъв странен оптимизъм. Не защото запалянковците очакват Фишер да отбележи хеттрик и да измъкне Аякс. Не, случва се нещо много по-символично. Нещо почти религиозно. Йохан Кройф, Спасителят, казва на хората, че всичко ще бъде наред.

Повече от две години след революцията, статутът на Кройф на „Амстердам Арена” е на Бог. Каквото и да каже се случва, а той твърди, че единственият шанс за Аякс да си върне хегемонията, е чрез юношите. Клубът трябва да ги изведе на пиедестал и поради тази причина те имат привилегии, които приходящите звезди нямат.

А както ще ви каже всеки, свързан с програмата на Аякс, тези юноши не са само от улиците на Амстердам или от някое забутано село в Холандия. Скандинавието, и най-вече Дания, също се оказва много продуктивно. Старите фенове ще се сетят за Сьорен Лерби, младите – за Кристиан Ериксен. А ако всичко върви по план, някой ден ще се говори и за Виктор Фишер. За човека, извел Аякс до 32-а му титла, както и до полуфинал на Шампионската лига. Поне за начало – до победа над Цволе следващия уикенд.

Във видеоклип, публикуван през май 2012, Аякс демонстрира как точно се грижи за младоците. Материалът показва Фишер в дома му в Аудекерк на Амстел, където той живее с приемни родители – приятелски настроена двойка, която се грижеше и за Ян Вертонген до неговото пълнолетие. „Ставам в девет, след което се занимавам час или два с домашни от училище. След това отивам на тренировки”.


Петнайсетина минути разделят извадения като от приказка Аудекерк от „Де Тоекомс”. В клипа Фишер върти педалите на колелото си покрай зелени ливади, крави и канали, излязли все едно изпод перото на Рембранд. „Моето семейство и приятелката ми са в Дания, така че в началото беше много трудно. Но сега е съвсем различно. Когато се нанесох при приемното семейство нещата се подобриха. Говоря си много с тях, а и те са наистина добри хора.”

Може ли някой да измисли по-добър начин да се подготви за кариера като голям футболист. Готино приемно семейство, час-два домашни, 15 минути с велосипед до базата и след това тренировка с Франк де Бур или Денис Бергкамп? „След време може би ще излизам с другите играчи – в града или нещо подобно. Сега обаче не”, казва Фишер, докато прибира кърпата и калците си в сака.



Не бързай, млади Виктор. Никой не очаква да започнеш да бележиш гол след гол. Не и веднага. Но някой ден ти ще изведеш Аякс до нова титла или кой знае – поне до полуфинал в Шампионската лига срещу отбор, за който са пръснати милиарди.
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ioan.stankov
21.12.2012 18:12

Дано да натрупа самочуствие и за рачичка с Ериксен, Поулсен, Сана и др. не другата ама по - другата година 1/4 финал в шампионска лиг

Deco_Sneijder
13.11.2012 22:27

Еха много ми хареса тази статия,отдавна не бях чел нещо толкова интересно.Момчето е на 18 и не иска да върви с по големите по дискотеки тва онва нощен живот,а иска да играе единствено футбол.Издигна ми се в очите много и ще запомня това име,надявам се да го гледам на голяма сцена някой ден.Жив и здрав да е Виктор Фишер! *smile*

Blueisthecolour
13.11.2012 22:02

Аякс са много готин отбор.Дано тази година успеят да стигнат поне 1/4 финал,но ми се струва малко вероятно*sad*Все пак успех*smile*

baldwin_goth
13.11.2012 19:47

Аякс могат да служат като най-добрия пример за това какво да се прави с младите играчи и какво може да се постигне с тях. Понеже обичам този отбор и се възхищавам на успехите му, иска ми се да го видя отново на големия връх в Европа.*wink*

Johan_Cruyff_14
13.11.2012 18:19

Фишер и Ериксен ги виждам новите братя Лаудруп. Да видим кой ще е Михаел - по-успешният, и кой - Брайън.

Johan_Cruyff_14
13.11.2012 21:49

Те май това чакат - Фишер да стане готов за титуляр, за да продадат Ериксен. Ясно е, че няма да можем да задържим такива големи таланти, поне не и със сегашното ръководство, но поне да взимат качествени пари за тях. Не може да продаваме играч на годината в Холандия(Вертонген) за някакви си смешни 10 милиона, просто не можем!

demetrio
13.11.2012 18:27

Вчера четох че Ериксен ще напуска догодина, но нищо не се знае*thumb_up*

greenhool
13.11.2012 14:53

Много добра статия,като матерял но за правописа пиша слаб 2*sleep*

Neill_88
13.11.2012 14:38

Много искам Аякс да си върнат старата слава.