Холандия - Италия превю

18:44
Холандия - Италия превю
Първият, от големите сблъсъци в "Групата на смъртта", среща световните шампиони от Италия с Холандия на "Стад де Суиз" в Берн.

Двадесет години по-късно

Двадесет години изминаха от единствения голям международен трофей за Холандия, когато отборът на Ринус Майкъл спечели Евро\' 88 след победа на финала над СССР.

В този отбор бе настоящият мениджър на тима - холандецът Марко ван Бастен, който може би е вкарал най-добрия гол в историята на европейските първенства със зашеметяващото си воле след паса на Арнолд Мурен. На Евро 2008 Ван Бастен, който вече съобщи, че напуска след края на състезанието, за да поеме Аякс, се надява да стане първият футболист в историята, който е печелил Европейско първенство и като играч и като треньор.

Въпреки това някогашният нападател на Милан е наясно, че се изправя пред изключително трудна задача дори само, за да премине през квалификациите в групата, срещайки Румъния, Франция и Италия.

Относително младият и опитен холандец прави опит на няколко пъти по време на квалификациите евентуално да завършат втори в група "G", след Румъния. Оранжевите спечелиха 4 от 5-те им мача през тази година като един завърши с равенство, а в последния им контролен мач победиха Уелс с 2:0.

Италия излиза за втора титла

Световните шампиони от Италия ще опитат да повторят подвига си от Франция през 2000г. и да притежават двата главни международни трофея по едно и също време.

Адзурите, предвождани от Роберто Донадони, биха били фаворитите за това първенство, ако не бяха попаднали в толкова тежка група, в която има възможност да играят с Испания на четвъртфиналите, и с Франция или Холандия отново на полуфиналите.

За момент изглеждаше, че адзурите няма да успеят да се класират за европейското. Треньорът Роберто Донадони, който замени легендарния Марчело Липи след успеха в Германия, имаше ужасяващ старт, спечелвайки едва една точка от първите две квалификации.

След това обаче Италия направи една забележителна серия, като спечели 28 от общо 30 възможни точки, за да завърши на първото място в една тежка група, включваща Шотландия, Украина и съперниците Франция.

Италия впечатли много с приятелските си мачове тази година, като победи и Франция, и Португалия с 3:1, но за жалост загуби с 0:1 в Испания.

Предишни срещи

Холандия и Италия са се срещали само два пъти в големи национални първенства. Първата им среща бе във втората фаза от Световната Купа през 1978, когато оранжевите успяха да победят с 2:1 и записаха място на финала.

От тогава холандците се провалят в опита си да победят Италия, губейки 6 и постигайки едва 2 равенства в последните им 8 срещи. Една от тях бе епичният полуфинал на Евро 2000 в Холандия. Домакините бяха сочените фаворити за спечелването на мача и дори бяха подпомогнати, когато в 34-та минута Джанлука Дзамброта бе отстранен.

Въпреки няколкото героични защитни действия от страна на тима на Дино Дзоф, без да споменаваме пропуските на два наказателни удара от Франк де Бур и Патрик Клуйверт, играта достигна до дузпи, където Италия постигна победа с 3:1, след като Франческо Толдо спаси още два удара от бялата точка, което го превърна в играч на мача.

Последната среща на двата отбора бе контролен мач през Ноември 2005, като Италия победи с 3:1 в Амстердам, благодарение на головете, вкарани от Алберто Джилардино, Мауро Каморанези, Лука Тони и Раян Бабел- вкарал гола за холандците.

Ван Бастен и Донадони бяха част от непобедимия тим на Милан в края на 80-те и началото на 90-те години, но италианецът е този, който е с превъзходството в мачовете между Италия и Холандия. Като играч холандският нападател е губил три пъти и веднъж е завършвал на равно срещу Адзурите, но никога не е намирал мрежата.

Пътят

Холандия:
01/06 (приятелски): Холандия – Уелс    2:0
29/05 (приятелски): Холандия – Дания    1:1
24/05 (приятелски): Холандия - Украйна    3:0
26/03 (приятелски): Австрия – Холандия    3:4
06/02 (приятелски): Хърватия – Холандия    0:3

Италия:
29/05 (приятелски): Италия – Белгия    3:1
26/03 (приятелски): Испания – Италия    1:0
06/02 (приятелски, игран в Цюрих): Италия – Португалия        3:1
21/11 (квалификации за Евро 2008): Италия – Фариорски о-ви    3:1
17/11 (квалификации за Евро 2008): Шотландия – Италия    1:2

Новини в отборите

Холандия

Холандия получи много удари, единият от които дойде в събота, когато Ариен Робен бе изваден от игра, заради травма в слабините. Най-вероятно той ще бъде заменен от младия играч на ПСВ Ибрахим Афелай. Кларънс Сийдорф отдавна е извън отбора, поради скрити лични причини, докато Раян Бабел претърпя травма на сухожилие в коляното в навечерието на първенството и бе заменен от Халид Буларуз. Робин ван Перси не е готов  да започне и вероятно няма да вземе участие в мача. Марио Мелхиот е в надпревара с времето поради оплаквания в таза, но Уесли Шнайдер ще играе, въпреки стреса, който е получил при лека травма на тренировка.

Италия

Адзурите имат няколко проблема в защита, единият дошъл от вдъхновяващия капитан Фабио Канаваро, който нарани своя глезен по време на тренировка и бе заменен от Алесандро Гамберини. Кристиан Панучи бе под въпрос за играта, поради проблем с коляното, но все пак ще бъде на линия. Донадони вероятно ще разчита на "тризъбеца" в лицето на Мауро Каморанези, Лука Тони и Антонио Ди Натале.

Играчи под лупа

Холандия – Едвин Ван дер Саар

Предвид представените слабости в защитата на Холандия, Ван дер Саар ще се наложи не само веднъж да влиза в действие, така че играчът на Манчестър Юнайтед ще се надява на по-убедително представяне от това по време на скорошния финал за шампионската лига срещу Челси.

Италия – Лука Тони

Тони е опорната точка на всяка атака за Италия и ще има много да се говори за него, ако Адзурите минат по целия път в Австрия и Швейцария. Нападателят на Байерн Мюнхен отбеляза поразителните 39 гола в състезанията за неговия клуб и ще бъде фаворитът на букмейкърите за отбелязването на първия гол в мача. Последния път двата тима се срещнаха през 2005, Тони притесняваше защитата на холандците цяла вечер, отбелязвайки гол за крайната победа с 3:1. 31-годишният играч със сигурност ще изпробва шансовете си срещу така изглеждащата, поне на хартия, трепереща защита на оранжевите.

Прогноза

С проблемите в защитата и на двата отбора само едно нещо е сигурно и то е, че ще има шансове за голове в този мач. Италия обикновено стартира слабо на първенства, но все пак, ако нападателите и са във форма, то за слабата холандска защита ще е много трудно да се изправи срещу тях. Липсата на Робен е също голям проблем за Холандия, тъй като той е единственият играч, чиято игра би навредила на останалите без Канаваро, Адзури.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

jackman
10.06.2008 00:24

Само Холандия.Шампиони сме тази година

Shev4enko_
09.06.2008 20:06

Просто ще кажа - Италия и имената на Дженаро Гатузо, Андреа Пирло, Алесандро Дел Пиеро, Джанлуйджи Буфон, Лука Тони, Масимо Амброзини - едни от най-добрите и класни футболисти в света...

Буфон - перфектният вратар
Пирло - буквално "Playmaker" ... и отличен изпълнител на статични положения
Гатузо - сърцето на италианския футбол
Лука Тони и Дел Пиеро - може би най-добрите нападатели в света в момента, наред с Нистелрой...

... Може да сме в "групата на смъртта", обаче аз съм сигурен че ще продължим ...