Маркиньос: Надявам се да играя в контролата с Украйна

12:02
Маркиньос: Надявам се да играя в контролата с Украйна
С българина Маркиньос разговаря Боян Бойчев от вестник "Труд".

- Маркиньос, връщате ли се в националния отбор?

- Да, надявам се да играя в контролата срещу Украйна. Преди няколко дни ми се обади Любо Пенев и ме попита дали ще се съглася да играя и при него. Веднага му казах, че за мен ще е чест да бъда отново в националния отбор на България. Имам голямо желание да се върна, след като вече три пъти съм обличал екипа.

- Ситуацията е доста различна в сравнение с периода, когато изиграхте три мача. Следите ли как вървят квалификациите?

- Заради двубоя с Чехия рискувах да изглеждам поспаланко на мач на моя отбор Чангчун Ятай. Часовата разлика е голяма и двубоят в Прага започна, когато при мен в Китай беше три през нощта. На другия ден имахме мач и трябваше да почивам, но много исках да гледам България. Националният игра силно и неслучайно няма загуба в световните квалификации.

- Пенев сякаш промени всичко като с магическа пръчка...

- Любо Пенев е отличен треньор. Останах впечатлен още от времето, когато бяхме заедно в ЦСКА. Изисква много от футболистите и когато го слушаш, играта ти се подобрява. Радвам се, че се е сетил отново за мен.

- Как се озовахте в Китай?


- Треньорът Светозар Сапурич ми предложи още в края на миналия сезон да тръгнем заедно за "Чангчун". Той водеше кипърския "Етникос", а аз играех в "Анортозис". Харесал играта ми и ме покани. Офертата се оказа привлекателна и я приех. Подписах договор за две години, който изтича през декември 2013-а. В Китай е по-различно от всички места, на които съм бил. Харесва ми. Хората, животът, храната - всичко е доста странно. Най-големият ми проблем е студът. Когато играех в България, също ми беше много трудно да свикна. Сега тук навън е минус пет градуса. А в София виждам, че температурите са над нулата.

- Как завършихте сезона с "Чангчун"?

- На шесто място в класирането. За съжаление пропуснахме да се класираме за азиатската Шампионска лига. Финиширахме с равен брой точки с четвъртия и петия, но по допълнителни показатели останахме зад тях. В предпоследния кръг трябваше да победим на всяка цена и мисията щеше да е изпълнена, но загубихме с 0:3. Аз не играх в мача заради наказание. Доволен съм от престоя си тук. Играя редовно, уважението към футболистите е голямо. Но вече мисля за България. Прибирам се или на осми, или на девети ноември.

- Какъв футбол се играе в Китай?

- Най-много ми допада фактът, че първенството е много равностойно. Почти всички отбори тръгват с амбиции за челните места. Шампионът например загуби от последния. Съвсем нормален резултат за китайското първенство.

- Играхте ли срещу Дидие Дрогба?

- Не, когато играхме срещу "Шенхуа", там беше само Никола Анелка. И двата пъти ги победихме. Първо с дузпи за купата, а след това с 3:1, а аз вкарах един от головете.

- Не ви ли хареса в "Анортозис", че напуснахте след само един сезон?


- Добре беше, не се оплаквам. Исках да стана шампион или да се класирам поне за Лига Европа. Мисията успя, макар и без титла. Изиграх доста мачове. Дори като се замисля - пропуснах само три.

- Защо изгониха Станимир Стоилов, при когото започнахте престоя си в "Анортозис"?

- Стоилов се опита да промени много неща в клуба, което не се хареса на някои хора. Той обича да работи по свой специфичен начин. Искаше промяната да стане много бързо. Някои футболисти бяха недоволни. Стоилов смени поне 5-6 поста. Аз съм доволен от работата с него.

- Следите ли какво се случва в ЦСКА?


- Не съм спирал никога, това е моят отбор! Още когато заминах за Кипър, следях всеки мач и резултат на ЦСКА. Говоря си често с Тодор Янчев. Ще се опитам да се прибера в България преди петък, за да отида да видя приятелите. Знам, че тогава ще заминат за мача с "Черно море". И ако не успея да ги изпреваря, ще се разминем. В понеделник отивам в националния отбор, а веднага след мача с Украйна се прибирам в Бразилия. Уморен съм и съм планирал почивка със семейството.

- Как ще коментирате кризата, в която беше ЦСКА?


- Най-важното е, че отборът вече върви нагоре. Много ме болеше, когато четях и слушах за нещата, които се случват. Важното е, че сме победили "Левски" и успехът е дал тласък на отбора. Знам, че има нов директор, че ситуацията се е стабилизирала. Не мога да разбера защо толкова хора мразят Стойчо Младенов и говорят против него. Той и Любо Пенев са двамата най-добри треньори на България, техните отбори играят най-красив футбол. Стойчо ме взе в ЦСКА през 2007 година и при него не спирахме да побеждаваме. Даже си спомням, че не загубихме нито един мач през сезона. Но тогава също говореха против него. Странно ми е. Младенов е човек, който се олицетворява с ЦСКА. Пожелавам успех и на него, и на отбора.

" Беласица" доведе бразилеца у нас

Аматьорският вече "Беласица" е клубът, който привлече Маркиньос в българския футбол. През 2006 г. халфът пристигна от "Гаучаоно", където започна кариерата си. Благодарение на Маркиньос "Беласица" се спаси от изпадане, а завърналият се в ЦСКА треньор Стойчо Младенов го поиска в новия си отбор.

На "Българска армия" бразилецът започна с шампионска титла, беше силно любен и мразен. След кризата с отнемането на лиценза не вървеше ли ЦСКА, обвиняваха винаги Маркиньос. Но той стискаше зъби и играеше. За ЦСКА натрупа 91 мача и 19 гола. На 4 ноември 2010 г. вкара победно при последната голяма европейска победа - 2:1 над "Рапид" във Виена. В края на сезона ликува и с купата на България, след което беше продаден на кипърския "Анортозис", а от лятото играе в китайския "Чангчун".

Дебютът му в националния отбор е в неофициалния мач срещу Корсика (0:1) на 27 май 2011 г. Седмица по-късно Лотар Матеус го пусна като титуляр при 1:1 с Черна гора. Досега има 3 мача за България.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация