Десподов: Ще стана футболист в чужбина, не танцьор в дискотеките

10:21
Десподов: Ще стана футболист в чужбина, не танцьор в дискотеките
Кирил Десподов е една от новите големи надежди на българския футбол. Още няма 16 г., но е в националния отбор на България до 19 г. А и вече е в аналите на "А" група. Прави своя дебют в елитната група на България на 15 години и 7 месеца. И става втори сред най-младите дебютанти в цялата история на "А" група. Преди него е само рекордът на Георги Соколов от 1957 година. Легендата дебютира на 15 години и 5 месеца. На 12 май 2012 г. Христо Стоичков пуска Десподов на мястото на ветерана Светослав Тодоров при победата на " Литекс" с 5:0 над "Калиакра". И юношата от "оранжевата" академия влиза под прожекторите. Кирил е роден на 11 ноември 1996 г. в Кресна. Отивайки в Ловеч, развива потенциала си. Наскоро вдигна купата на БФС като капитан на набор 1996. Преди 10 дни с националите до 17 г. бе с важна роля при победата над Испания 1:0 и вкара два гола при 4:1 над Азербайджан за класирането ни на елитни евроквалификации. А от вчера е с националите до 19 г. в Унгария, където днес стартират квалификациите в тази възраст. Преди да тръгне, Десподов даде първото си по-обширно интервю за "24 часа".

- Какви са твоите амбиции във футбола и какво печелиш от това, че още нямайки 16 години, в Ловеч имаш допирни точки до Христо Стоичков?

- Аз се гордея, че мога да работя с такъв човек. Амбициите ми са големи. Искам да защитавам България в мъжкия национален отбор. И да вървя само нагоре. Пътят за мен е в чужбина. Истината е там.

- Кога виждаш да започнеш да вървиш пътя си в чужбина?

- Не мога да кажа. Но възможно най-скоро спрямо развитието на ситуацията. Това е правилният път за развитие.

- Имаш ли идоли в България и чужбина, футболисти, на които да подражаваш?


- Идол ми е Ивелин Попов. От футболистите в чужбина харесвам и Кристиано Роналдо, и Меси. От тях ми е по-любим Роналдо. Меси е по-тих, по-земен. Роналдо доста лети в  облаците, но пък хъсът му на терена ми харесва повече. Всеки мач тези двама футболисти доказват, че са най-големите.

- От кого си научил най-много досега за футбола?

- Досега съм имал доста треньори. В момента научавам много от Христо Стоичков, от треньорите в националния отбор. Но има още страшно много да уча, още нищо не съм научил.

- Какво научаваш конкретно от Стоичков?

- Стоичков е треньор, който може да влезе на терена и да ти покаже. Не само да ти каже. Научавам много нови неща. Не само от него, но и от помощниците му. Аз съм много доволен в "Литекс" - и от отбора, и от треньора.

- Говорейки за развитие в чужбина, имаш ли предпочитание за държава?

- Англия, Германия и Италия. Това са трите страни.

- Къде се чувстваш най-добре на терена - като чист нападател, втори нападател или по крилото?

- Аз играя десен външен халф. Мога и отляво. Мога и централен нападател. При 17-годишните играя централен нападател. При 19-годишните засега не знам. Мисля, че ще ме ползват ляв външен. Но като централен нападател ми е най-добре.

- Имаш ли цел да заиграеш в "А" група, преди да си поел към чужбина?

- Защо не? Аз направих дебют и ще се радвам, ако получа шанс да поиграя повече. Не че в момента не ми се дава шанс - напротив. Аз тренирам с първия отбор и съм много щастлив. Но ще се радвам, ако заиграя, нищо, че другите са по-големи от мен. Както знаете, няма малки и големи, има можещи и неможещи.

- Как се разви пътят ти във футбола дотук?


- Първо играх една година в "Пирин 2001". Оттам отидох на проби в "Литекс". И вече 4 години съм там. Много съм доволен от този клуб. Те ме направиха това, което съм в момента. Тренировки, храна, общежитие - всичко е супер. Много съм доволен от "Литекс".

- Имал ли си възможност да си говориш за футбол с идола си от Ловеч Ивелин Попов?


- Докато беше в "Литекс", ние бяхме приятели с него, говорехме си. Той много ме харесваше, а и аз много го харесвам като футболист. Като характер - горе-долу, но като футболист е уникален. Излезе ли на терена, се бори до последно.

- А твоят характер какъв е? И ти ли можеш да си "перде" като Ивелин?

- Не, аз не съм перде като него. Съобразявам се с всички.

- Макар и доста рано, вярваш ли, че имаш характер един ден и ти да носиш капитанската лента в мъжкия национален отбор?


- Дай боже. Целта ми е да играя за герба, за флага и да прославям България.

- Има ли други български нападатели, от които "крадеш", на първо място често изниква името на Бербатов?

- Бербатов е много добър футболист, гледам и неговите мачове. Всъщност гледам мачове постоянно. Ивелин го следя много често. Той върви страшно добре. И от него, и от Бербатов се уча. И от други нападатели. Постоянно се уча.

- А къде остава свободното време? Не ти ли липсват дискотеки, гаджета, на които се отдават доста от момчетата на и над твоята възраст?

- Няма свободно време. А и не мисля, че пътят сега е да вървиш по дискотеки. Пътят е в тренировките. Повече тренировки и по-малко излизания. Все пак целта е да станем футболисти, а не танцьори по дискотеки. Да ти кажа честно, забавленията ми липсват. Но това не е правилният начин на развитие, не е правилният път. Защото след десет години, когато аз си оправя живота, те какво ще са постигнали?

- Какво очакваш конкретно от предстоящите квалификации с националите до 19 години в Унгария срещу домакините, Австрия и Андора?

- Очакванията ми са за победи и да се класираме, както при 17-годишните. Няма от какво да се страхуваме. Победата срещу Испания при 17-годишните ни показа, че можем да бием всеки. Вдигна ни много и ни даде хъс да играем още по-здраво.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

SuperSizee
03.11.2012 12:44

Само като каза Англия, Германия, Италия и това с дискотеките, искрено се надявам и ще му стискам палци да няма никакви контузии...Няма начин да не стане футболист с този характер!

degea97_
03.11.2012 12:21

Ето това е момче което иска да има кариера и да стане футболист не всичките чалга "звезди" да маркира в дискотеките .. !

Notlike
03.11.2012 11:23

Е, браво, ще се радваме все повече таланти да имаме *smile*