Хърватия излъга Австрия с гол от дузпа

20:55
Хърватия излъга Австрия с гол от дузпа
Пред изпълнените до краен предел трибуни на стадион "Ернст Хапел", отборите на Австрия и Хърватска излязоха на терена в мач номер 3 от програмата на Евро 2008.

Възпитаниците на Йозеф Хикерсбергер бяха сочени за аутсайдер в своята група още при жребия, който ги събра освен с настоящия им съперник и с отборите на Полша и Германия. За домакините това бе първо участие на такъв форум за последните 44 години.

Хърватска достигнаха до тук, след като успяха да се преборят в своята група с конкуренцията на отбори като Русия и Англия. Срещу "трите лъва", "шахматистите" записаха две победи, като по този начин ги изхвърлиха от турнира в Австрия и Швейцария.

Самият мач започна отлично за отборът на Славен Билич. В 4-та минута съдията отсъди дузпа за нарушение срещу Олич. Зад топката застана новата покупка на английския Тотнъм Лука Модрич, който хладнокръвно реализира.

През по-голямата част от първото полувреме, гостите контролираха играта и не позволяваха на домакините да заплашат вратата на Плетикоса. Най-доброто положение за гол пред австрийците дойде в 40-та минута, когато Харник бе намерен в близост до наказателното поле на Хърватия, но подадената от него успоредна топка бе избита в корнер.

Хърватите имаха също шанс да решат мача до почивката, но Петрич не успя да се възползва от отличната топка, която го остави сам срещу Махо, като изпрати топката високо над вратата.

Реферът Винк спести чист картон на Погатетц, като по този начин остави двата отбора в числено равенство.

През второто полувреме странно защо, хърватските футболисти се прибраха в своята половина, като позволиха по този начин на противника си да поеме контрола над играта. Въпреки териториалното превъзходство, австрийците не съумяха да преодолеят бдителния Плетикоса, който спаси удари на Прьодъл, Вастич и Харник само в рамките на една, две минути.

В 86-та минута Кормакз отправи изключително опасен удар, но вратарят на "шахматистите" внимаваше и отрази опасността с вещина. Минута преди края хърватите изпълниха два последователни корнера, но те не доведоха до сериозна опасност и резултата остана непроменен.

В добаването от рефера време гостите продължиха да се  защитават плътно прибрани в своята половина, а австрийците се опитваха да намерят пролука към мрежата с дълги центрирания. Секунди преди последния сигнал при изпълнение на пряк свободен удар те имаха отличен шанс да се доберат поне до равенството, но топката премина на сантиметри от страничната греда.

Така отборът на Славен Билич започна турнира с победа, която бе меко казано изстрадана с оглед пестеливостта в действията на неговите футболисти през второто полувреме. За домакините остава надеждата за по-добро представяне в следващия мач с отбора на Полша.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

staria
09.06.2008 18:27

Хърватите са нещастници.Имат един свестен мач-този с Англия, но това е недостатъчно.Същите гольовци са като нас!!!!!!