Намаляват бройката на отборите в румънския елит

17:36
Намаляват бройката на отборите в румънския елит
Ръководителите на Футболната федерация на Румъния (ФРФ) взеха решение да съкратят броя на отборите в първите три дивизии като опит да се вдигне качеството на шампионата, това обявиха самите те днес.

Много клубове в Румъния срещат трудности да отговорят на изискванията за лицензиране и имат проблеми с финансирането, което ги поставя далече от европейските стандарти, спуснати от УЕФА.

"Процесът за намаляване на бройката на отборите във втора и в трета дивизия ще започне тогава, когато намерим формулата за свиването на елитната ни дивизия, заяви говорителят на ФРФ Паул Захария.

Президентът на Професионалната футболна лига на страната Думитру Драгомир вече е дискутирал този въпрос с колегата си от федерацията Мирча Санду, като първата стъпка е свиването от 18 на 16 отбора. Румънците имат доста смели очаквания и смятат, че
е по-добре да останат с 14 или дори с 12 елитни отбора. Захария заяви, че разговорите по въпроса ще продължат в близко бъдеще между Лигата и Федерацията, но последното решение зависи от генералната асамблея. Според някои медии, румънците са взели идеята от България, която тази година взе решение да съкрати елитната си лига също заради повишаване на стандартите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация