Чехия победи Швейцария на старта на Евро 2008

19:56
Чехия победи Швейцария на старта на Евро 2008
Дългоочакваното от всики привърженици на футбола Евро 2008 започна. На стадион "Сейнт Якоб-Парк" в Базел един срещу друг се изправиха съставите на Швейцария и Чехия. Домакините търсеха своята първа победа на форум от подобен ранг, докато гостите имаха амбицията да защитят постижението си от Евро 2004 в Португалия, където достигнаха до 1/2-финалната фаза на борбата.

Старши треньорът на домакинитe Кьоби Кюн избра схема 4-4-2, докато неговият опонент в лицето на отказващия се от поста след първенството Карел Брюкнер избра 4-4-1-1. Бившият нападател на Ливърпул Милан Барош остана на резервната скамейка за сметка на атакуващия халф на датския Копенхаген Либор Сионко.

В състава на Швейцария друг един футболист, който ще се състезава за "червения" клуб през новия сезон, Филип Деген също започна на резервната скамейка. В стартовите 11 пък попадна лекувалият до последно контузия в глезена основен играч, Транкило Барнета.

През първите 45 минути и двата отбора не предприеха някакъв по-голям риск и напълно логично резултата остана 0:0. Въпреки, че играта не бе груба в 43 минута чешкият краен бранител Зденек Григера влезе остро в краката на Себастиан Фрей. В очите на капитанa на домакините имаше сълзи, а болката бе изписана на лицето му. Въпросът с неговото участие и през второто полувреме остана отворен.

Това, което се очакваше, се случи и на почивката Фрей бе заменен от атакуващия халф на Йънг Бойс Хакан Якин. Влезлият като резерва футболист в рамките на 5 минути изпробва на 2 пъти рефлекса на Петър Чех при изпълнение на пряк свободни удари, но първо вратарят на Челси се намеси успешно, а при втория топката премина покрай вратата.

В 56-та минута, треньорът на Чехия предприе интересна смяна, като на мястото на ветерана Ян Колер в игра пусна нападателят на Борусия Мюнхенгладбах Вацлав Сверкос.

Първият жълт картон в срещата, респективно и на европейското първенство бе за защитника на швейцарците, Манин. Само 3 минути по-късно Тракило Барнета имаше удобен шанс да открие резултата, но ударът му от воле премина покрай вратата на чешкия страж. Отговорът на гостите бе светкавичен, но Янкуловски при едно изпълнение на пряк свободен удар изпрати топката встрани от вратата.

70-та минута и резултатът е открит, а в герой за своя отбор се превърна именно влезлия през втората част Сверкос. При изпълнение на корнер, защитата в червено не се ориентира добре и позволи на чешкия нападател да реализира.

Голът явно стресна позаспалите домакини и те се впуснаха в предни позиции в търсене на равенството. В отсъствието на Фрей, Барнета се нагърби с ключовата роля и на два пъти бе много близо до гола, но късметът му изневери.

В оставащото време до края Чехите се браниха умело, а двете смени предприети от Карел Брюкнер спомогнаха допълнително за спечелването на първата победа на този форум.
В 94-та минута дойде и най-спорната ситуация в мача, но реферът подмина нарушение в наказателното поле на гостите и не позволи на Швейцария да достигне до едната точка.

Така за домакините остана огорчението от загубата на срещата и вероятно на своя най-опитен футболист и капитан, Себастиан Фрей.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

stallone
07.06.2008 21:16

Странно защо този треньор на чехите не пуска голмайстора на ЕВРО 2004 Милан Барош в игра.