Садъков: Ако играехме само с Локо София, щяхме да сме шампиони

12:08
Садъков: Ако играехме само с Локо София, щяхме да сме шампиони
Треньорът на Локомотив Пловдив Аян Садъков се нареди сред най-актуалните имена в професията си след резултатите, които отборът му постигна от началото на пролетния дял на първенството. Късметът покри "черно-белите" с голове в последните минути срещу Сливен и Спартак Варна, но успехът в "Надежда" срещу Локомотив София бе повече от категоричен. След него разговаряме с легендата на пловдивския тим, който не скри раздразнението си от това, че столичани подценяват неговия и този на футболистите му труд.

- Г-н Садъков, как се чувствате след поредния запомнящ се успех на Локо Пловдив под ваше ръководство?

- Нормално. Сега гледам мач на Ботев със Сливен.

- Как ви се струва развоят на нещата, че Ботев все влошава положението си обратнопропорционално на успехите на Локомотив?

- Ние няма да им пречим. С каквото можем даже им помагаме. Бихме Спартак сега ще се постараем да направим същото и с другите им конкуренти - Миньор Перник и Вихрен.

- Някои фенове на Локо обаче със сигурност нямат нищо против, даже ще се радват Ботев да изпадне.

- Така е, но ние какво можем да направим. Трябва да пуснем на конкурентите им ли? Освен това, без да споменавам конкретни мачове, съмненията в нашето първенство станаха прекалено много. Всяка точка си е важна и за нас, за да не се завърти изведнъж колелото и да се окаже, че не сме си направили правилно сметките. Все пак мисля, че привържениците се радват преди всичко и първостепенно на нашите успехи, а след това на провалите на Ботев.

- Какво е вашето обяснение за промяната в облика на отбора в сравнение с есента?

- Мисля, че всичко е плод на добрата работа, която всички свършихме в клуба. В спортно-техническия щаб заедно с моя помощник Стефан Генов и, разбира се, футболистите. Освен това мисля, че имаме добър колектив.

- Как стана така, че играете по-силно след напускането на основни играчи като Милиев и Румен Горанов? Сякаш напрежението около техните трансфери ви сплоти?

- Не мога да кажа, че е така. Те бяха много важни играчи за нашия отбор. Постепенно всички обаче осъзнаха, че можем да играем добре без всеки. И сега имаше мачове, в които не можех да разчитам на по трима-четирима титуляри и пак се представяхме добре. Да, еди кой си вдига нивото, но и без него могат да се постигнат добри резултати, когато другите са сплотени и играят задружно.

- Победите изгладиха ли проблемите между феновете и Галя Топалова?

- Тях трябва да питате, но според мен в нашия клуб се работи добре. Всеки си върши добре работата и хората отстрани трябва да го оценяват.

- Специално за успеха в "Надежда" повлия ли и връщането на Христо Бонев в отбора?

- Дано наистина има някакъв импулс от неговото връщане към активна работа в клуба и дано този импулс действа по-дълго. Не искам да спираме с победите. Присъствието на Бонев оказва положително влияние върху отбора, защото той е емблема за нашия клуб. Бонев е обединителната фигура, от която имахме нужда. Това го каза и г-жа Топалова, казвам го и аз.

- Вече имате ли самочувствието, че сте излезли от сянката на специалистите, чиито помощник бяхте и че няма да сте само временният вариант за поста?


- Самочувствие винаги съм имал. Не е редно да си давам сам оценка, но резултатите сами би трябвало да говорят. И преди съм поемал отбора в трудни моменти. И през сезон 2005/2006 очакваха да изпаднем, а в крайна сметка завършихме 5-и. Може би имам по-голяма увереност, но съм наясно, че идват нови тежки мачове и изпитания.

- Все пак спечелихте като гост срещу отборите на Балъков, на Окука...


- Не го знам тоя Окука ли е, какъв е. Позволи си да коментира, че сме били слаб отбор. Същият е този Ваня ли е, Ванчо ли е, не знам какъв е. Той ако не беше излязъл от Стара Загора, хората нямаше да чуят за него. Аз ще му кажа, че все още не е направил нещо сериозно и в София. Аз лично поздравявам съперниците, които са ни победили и им отдавам заслуженото. И Левски са по-класен отбор, а не казаха, че Локомотив е слаб, защото ги е бил. Малко се бяха превъзбудили от тези 7 поредни победи и си мислеха, че сами ще се бием. Не става така. Ако ние сме рушили играта, значи те не можеха да си излязат от наказателното поле. Мисля, че моят отбор играе един хубав футбол и искам да не подценяват труда ни. Не обичам да се занимавам с другите, но и те да не се занимават с нас. Ако Локо Пд играеше само с Локо Сф, трябваше да сме шампиони. Есента дойдоха в Пловдив, след като бяха допуснали само 2 гола от началото на сезона, а ние им вкарахме 3 и ги бихме с 3:2. Сега ги бихме и в София. Бихме ги и в контрола, пак в София, през лятото... Какво искат? Да не се превъзбуждат толкова и да уважават съперниците, особено когато става дума за Локо Пд. Та половината им титуляри са минали през "Лаута" и сега са най-добри в техния състав.

- Чувствате ли се готов да работите и някъде другаде, освен в родния си клуб?

- Сега може би си тежа на мястото и не съм имал по-сериозни предложения. Винаги съм искал и искам първо да помогна на моя си отбор. Надявам се да си свърша работата, пък за другото ще видим.

- Какво ще кажете на скептиците, които се съмняваха в треньорските ви качества?

- Няма какво да кажа на никого. Резултатите говорят. На мен лично никой нищо не ми е казвал. След загуби нормално е феновете да са недоволни, след победи са щастливи. Във футбола е така открай време.

- А поддържате ли връзка с някой от бившите треньори? С Едуард Ераносян, с Иван Маринов...

- В добри отношения съм с тях, но не сме се виждали скоро.

- Кои от сегашните футболисти могат да станат следващите големи фигури на "Лаута", освен Даксон, който е най-коментираното име в състава?

- В последните мачове много добре играе Митко Илиев. Дани Кики също превъзмогна тежък момент и след 8 - 10 месеца се завърна в игра по отличен начин. Те са млади и вече загатват потенциала си. Освен това Киро Акалски също има бъдеще. Най-хубавото е, че са пловдивчани.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация