Скоро ще има резултати от проверките за "черно тото"

15:20
Скоро ще има резултати от проверките за "черно тото"
Държавите от Европейския съюз (ЕС) трябва да поведат борбата срещу корупцията в спорта и "черното тото". Това казаха в Пловдив евродепутати от комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент след срещата си с министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Според тях това е проблем, който вече засяга не само Европа, но и целия свят и трябва да се направят стъпки за глобалното му решаване.

По думите им борбата би била успешна, ако се започне сътрудничество между федерациите от различните страни, в това число и между тези от ЕС с останалите.

"По отношение на "черното тото" казах на гостите, че този процес в България вече е криминализиран, след като в корупционната схема влязоха дори и подрастващите", каза министър Нейков.

Той допълни, че очаква скоро да излязат резултати от започналите проверки по тази тема, като подчерта, че най-важното е да се установят и задържат конкретните нарушители.

Той обясни, че по време на срещата евродепутати са се интересували за това до каква степен населението от различните възрасти е обхванато в спорта, по какъв начин се реализират програмите за подрастващите, като "научи се да плуваш", "научи се да караш ски" и тези, които са за деца лишени от родителски грижи и за деца в риск.

Свилен Нейков е отговарял и на въпроси за това как се осигуряват елитните ни спортни бази и каква е реализация на спортистите след като приключат със спортните училища. По думите на министъра те стават инструктори по различните видове спорт, помощник-треньори, а ако завършат НСА вече се реализират като учители по физическо възпитание, кенезетерапевти или спортни инструктори в МВР и военните поделения.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация