Кройф: „Системата на Челси е част от играта, но не искам да гледам подобен футбол”

15:05
Кройф: „Системата на Челси е част от играта, но не искам да гледам подобен футбол”
Преди 30 години Йохан Кройф изигра последния си мач в турнира за Купата на европейските шампиони. Трикратният носител на трофея и четирикратен финалист пусна завесата на една от най-големите одисеи в играта и то срещу Селтик. Но естествено, той няма идея. „Срещу Селтик? Нали играх за Фейенорд през следващия сезон. О, но ние не се класирахме. Значи Селтик? Не знаех.”

Опитвам се да го върна към онази вечер. Първият мач бе завършил 2:2, Чарли Никълс и Франк МакГарви вкараха головете за домакините, Йеспер Олсен и Сьорен Лерби – за гостите. Дейвид Мойс игра за Селтик. „Мойс? Наистина!”. В реванша, в 88-ата минута резултатът бе 1:1. Кройф бе сменен. Минута по-късно Джордж МакКлъски отбеляза победния гол и Аякс отпадна. „Сега си спомням. Да, късен гол. Вече бях възрастен, в моя втори период в Аякс – на около 35 години. Селтик беше велик отбор. Рейнджърс също – играх срещу тях по-рано.”

Това е факт. И той беше във вихъра си. През януари 1973-ата, носителят на КЕШ се изправи срещу носителя на КНК, в мач за нещо наречено Суперкупата. Само че не беше – Рейнйджърс бе наказан и не можеше да играе в Европа. Така че се получи мач за 100-годишнината на Рейнджърс и Аякс го спечели с 6:3. Аякс на Кройф, Крол, Хаан, Реп, Мюрен. Аякс, който бе шампиона на Европа в предишните две години и стана за трети път такъв няколко месеца по-късно.



„А сега аз имам въпрос към теб – какво се случи с Рейнджърс?” Казвам му, че ако иска да чуе цялата история ще трябва да се откаже от голф-турнира, за който е в Шотландия и да изкара цяла седмица, слушайки обяснения в тъмна стая, за да не се разсейва. „Прочетох някои неща, но не мога да кажа, че знам всичко. Но е тъжно. Хората цял живот са подкрепяли клуба и след това някакъв идиот, който и да е той, слага точка на всичко. Но в момента във футбола има сериозна криза. Не е само Рейнджърс – има и други клубове. Големите отбори винаги имат големи дългове, въпреки че имат колосални приходи. Това си е постижение, нали? Прибират толкова много пари и въпреки това дълговете им нарастват. Абсурд. Пълен абсурд. Само преди няколко години Рейнджърс игра финал в Европа. Но тези грешки се повтарят из целия футболен свят. Преди няколко години същото се случи в Аякс и трябваше да започнем от нулата. А е толкова лесно – ако имаш 100 евро, няма как да похарчиш 120, нали? Сега сме с Денис Бергкамп, Вим Йонк, Марк Овермарс и други бивши спортисти, с които правим добри неща. Всеки си има своите сили и слабости, но ние имаме опит. Но най-важното е, че сме футболни хора и няма да позволим нещо лошо да се случи отново на Аякс.”

Кройф може вече да не е в светлината на прожекторите, но не е далеч от играта. Съветник в Чивас, фигура в Аякс, а и присъствието му в Барселона не може да бъде подминато просто така. Освен това той управлява фондация, която помага на деца в затруднено положение чрез спорта. „Промотираме спорта за инвалиди и чрез него помагаме на децата да бъдат малко по-независими. Бях на Параолимпиадата и беше невероятно. Гледайки тези атлети се зареждаш с много енергия. Уж ти им помагаш, но всъщност е обратното – те ти помагат. Ако те боли главата си казваш „Не мога днес – зле ми е.” Но те... те никога не спират. За мен най-впечатляващото беше плуването – невероятно и изключително. Най-вдъхновяващото нещо, което можеш да видиш.”

А той е наясно с тези неща. Което ни води и до Барселона и Лионел Меси – играч, който го кара да се усмихва доста често. „Само като го гледам и започвам да се хиля. Прекрасен футболист, който е още като дете. Световна звезда, но като дете невинен. Той просто играе.”

Крой се връща и към миналия сезон в Шампионската лига и триумфът на защитата над атаката – особено победата на Челси над Барселона. „Системата на Челси е част от футбола, така че и тя има своето място. Проблемът е, че има твърде много хора, които копират грешните неща, а е грешно да се защитаваш повече, отколкото да атакуваш. Да създаваш е най-хубавото нещо в играта. Красиво е. Да, Челси спечели – поздравления за което. Но се надявам никой да не ги копира, защото не искам да виждам подобен футбол.”

Кройф не е много убеден и че Барселона върви в правилната посока, въпреки че отборът има осем точки аванс пред Реал Мадрид. Не иска да влиза в детайли, но режимът на Виланова не го впечатлява. „Пеп беше отличен треньор, но напусна. Много неща в младежката система на Барса се сменят и не мисля, че е за добро. Винаги отнема няколко години, преди да се получат нещата, не не вървят на добре. Защо ли? Промениха някои неща за познанието за играта, за физическата подготовка, а не съм сигурен, че се променят в правилната посока. Когато Пеп беше там той винаги измисляше нещо ново. И го правеше добре. Факт е, че Барса е пред Реал Мадрид, но Реал не започна много добре. Хората трябва да играят със сърце, да усещат, че са част от нещо. Парите са важни, но не са всички. Ние ги използваме, но не играеш за тях. Играеш със сърцето си – това е голямата разлика между тях и Барселона. Всеки иска да играе там и да се наслаждава. Може да малка разлика, но е важна.”

Критики към Реал? Може би заради доскорошната „тъга” на Кристиано Роналдо? „Не знам причината. Има ли нещо, което сме пропуснали? Дали има проблем или е въпрос на пари? Ако е за пари – това не е тъга.”

Крой обаче завършва с усмивка. „На голф игрището имам и добри, и лоши дни. Някога знаех какво да правя с топката.”
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

TotalOverdose
13.10.2012 15:42

И аз не искам да гледам симуланти и 200000 паса ама всички ги гледаме , така че всеки отбор си има стил и начин на игра, щом Челси побеждава значи е ефективен *wink*

PIMPDreamS
11.10.2012 09:49

Селски ги намразиха всички :
1. заради антифутбола
2. заради ТЪПИТЕ фенове, дето го защитават
3. за всеки жалък мач, все им е виновна "тъпата жаба" дето ги направи шампиони... никакво уважение и към собствения си отбор
4. 50% от фенската маса се натрупа след финала на ШЛ. имаше нещо подовно, когато Франция спечели световното '98

man_unitedboy6
11.10.2012 19:18

фен на сити ще дава акъли млъквай фенче от една година преди да спечелите ВЛ колко фена имахте а

Juan_Mata10
11.10.2012 10:51

Ахахха и тва ми го казва фен на фк Дубай сити,вашия мангал пък даже и парите не си ги е изкарал сам *joking**joking*

Cvet666
10.10.2012 23:45

Те и на непобедимата армада са и казвали непобедима ,ама... *lol*

vill
10.10.2012 23:43

Мен пък играта на Барселона ми е непрвлекателна. Стила на Барса се базира на владеенето на топката и тя почти всики мач притежава коженото кълбо в 60 % от времето.Когато каталунците създават и реализират голове ,то тогава тяхната тактика е сработила и са надиграли противника ,но когато нямат положения и голове ,то тогава противника ги е надиграл.Един отбор може и с 35% владеене на топката да създаде 5-6 голови атаки и да вкара 2-3 гола и в същото време да не допусне опастности пред своята врата .Ако съумее да го направи значи е по-добър и неговата тактика е по-добра .Футбола не е само техника ,той е и тактика ,физика и психика .Трудно някой отбор в света ще владее топката повече от Барса ,но защо когато някой ги победи се говори за анти футбол?Трябва ли всички отбори да се стремят да играят и да задържат топката като Барса?Футбола е интересен и заради многобразието на тактическите варианти ,ако се ггледаше само техниката ,тот тогава Бразилия щеше да печели всяко Световно първенство без проблеми .

Cvet666
10.10.2012 23:38

Абе феновете непризнавате титлата на Шмелси, ама нали ви бихме, съдбата и футболните богове бяха на наша страна така да ви го обясня . Изиграхме сезон в ШЛ като на филм и просто трябва да се признае. Вас какво толкова ви боли... ние сега си пишем исторята и след време ще мога да казвам гледах първата титла на Челси *lol* това си е гордост за нас злите сини фенове по целя свят. Кройф безспорно е една Легенда която няма как да кажа лошо нещо за него и това е неговото мнение. Моето мнение е че ще играем както си можем. Ще мине време и Барса ще паркира рейса някой ден.... ние когато ви надиграхме ви бутнаха преглътнахме го... после Тери се подхлъзна ,още една драма ,но за мен това беше истински епичен финал ,който дори че загубихме беше истинска битка.... студена Москва, дъжд, много фенове и напрежение , английски финал... много звезди и от двете страни, голове и най-страшното за играчите дуспи... Но приемете играем така и нямате парите ни ,за да ни казвате какво да правим... имаме си буса , Малката крепост Стамфорд и Абрамович. А вие ходете си шибайте там Ел Класико и не ме интересува дали ви харесва... ще мине и ващо време както на Аякс и Байерн в миналото *lol* ,но един факт е неуспорим че нащо име стой там пише Челси 2011-2012 и може пишете и да се правите на гръмнати колкот искате, то пише и Стяуа и Цървена звезда ама за тях какви късметлии са били не говорите нали *lol*

ganef
10.10.2012 23:24

хахха едно е да симулираш в един мач,ама в почти всеки немислиш ли че е смешно?! И незнам кои са жалките,приказвате ми сме били отбор без история,как сме играели и т.н.,а тука гледам феновете на Барса са от възраст 12-18 години предимно и тръгнали да ми приказват Барса ква била,кажи ми не сте ли за смях просто....80 % от феновете ви незнаят въобще за кво става на въпрос.

MaLkO_LuD94
10.10.2012 23:40

Феновете на Барса може да са на възраст ''12-18'' ама тези на Челси са на възраст 10-13 години и по лошото е че повечето са УНИКАЛНО глупави *thumb_up*

YUNOFF
10.10.2012 23:17

Абе нито Челси, нито Барса ми се гледат шампиони надявам се на малко разнообразие и стискам палци във следващите 5 год Барса да не се просегнат до ШЛ колкото до Челси ами честно казано за пръв път ми се случва да гледам как отбор от абортирали овце който цял мач не знаеха какво играят да дигат купата. Затова очевадно не ги мисля за никакъв фаворит.

ganef
10.10.2012 22:42

И ето един хубав клип за за феновете Барселона*smile* [@link http://vbox7.com/play:8db6738efe] Ние как сме били играли ко било що било я се вище вие ве!!!! Половината ви играчи,ако не и всичките мазните жени и симуланти!!!

MaLkO_LuD94
10.10.2012 23:17

Айде да не гледаме Азар Торес Дрогба и Ко как се хвърлят а *thumb_up* Гледаш Барса как симулирали а това че Челси симулират повече не го виждаш жалки сте чесно както и всички фенове на този отбор де ( Челси )

ganef
10.10.2012 22:31

Winnner ставате смешни с половината си теми!!!! Тоя саит го обърнахте на Дързост и красота направо.

el_elbarca
10.10.2012 21:14

челсито можеби е най-грозно играещият носител на ШЛ едвали има отбор спечел Шл със такава долнопробна игра

el_elbarca
10.10.2012 21:11

челсито е срам за футбола най антифутболния отбор няма по грозен отбор от шмелси добре ,че взеха Шл на късмет, иначе този сезон щеха да гледат ШЛ по тв-то

fen_na_juventus
10.10.2012 20:42

Абе тъпи фенчета на Шмелси как не ви е срам да обиждате един от най-добрите футболисти в историята на футбола? *evil*

PIMPDreamS
11.10.2012 09:50

ФК Селски е мафиотския отбор мойто момче.. чича ти Абравович, да не мислиш, че от тото-то ги е изкарал тия милиони ? деба и олигарха, само с кражби и измами си направи парите

Juan_Mata10
11.10.2012 00:50

Аре млъкни па ти вари си гледай мафиотския отбор и си мисли за оня мошеник дето нями ви води 100 години

strong4chelsea
10.10.2012 19:23

Всеки е прав за себе си,не ви ли писна да си губите времето в едни и същи спорове боклуци долни.Толкова ли сте празни да повтаряте едно и също паркирали авботуса,ако вашата Барса беше тооооолкова по-добра от нашите момчета ако ще и с 50 човека да ви играем в защита трябва да ни биете,повече от явно беше,че това беше нашия сезон,колкото и да си дрънкате глупостите истината е една Челси е Шампион не Европа за 2011/2012 година това е.Колкото и да плюете и да се*ете върху истината,няма да я замажете...Как може толкова омраза мишоци...Дори не ми се занимава с прстодушни мизерници като вас,само да си знаете !*ball*

hala_madrid_9
10.10.2012 18:13

Феновете на Челси Кройф много хубаво ви си го каза....вие не сте никав отбор нямате никва история толкова да сте ми противни с Интер че неможе да бъде ХАЛА МАДРИД

nikshan11
10.10.2012 18:36

откъде си толкоз сигурен,4е ще ни спукате ма4 с ма4 не си прили4а *wink* смешко

hala_madrid_9
10.10.2012 18:23

Готова история вика хахахахахахахаххахаахха гледай смешния Челси бе ако ви барнем в ШЛ ви е мака тоя Ди ПУТЕО пален касмет извади с тая ШЛ с няква мизерна грозна игра пффффффффф

nikshan11
10.10.2012 18:17

хехехе е много е лесно да сте фенове на отбори,които са с готова история,жалка работа сте вси4ки дето се мислят за нещо пове4е от другите,като се има в предвид на кои отбори са фенове смешки !

kalchy
10.10.2012 17:59

Плюйте го ама, като му стигнете нивото му ми се обадате *smile*

nofx
10.10.2012 17:51

много много прав...... челси и интер са най долните отбори печелили шл някога..... дано има по малко отбори като тях в европа така всички ще гледаме по хубав футбол

nikshan11
10.10.2012 18:15

нормално е да ги мразиш и двата пъти изнасилиха Байерн *lol* *smile*

alx
10.10.2012 18:12

Е все пак и на двата отбора треньор беше Мяу,няма как да не са се научили от него,че единствения начин да спреш Барса е или 90 минутна преса по целия терен и отлични футболни качества,или да спреш автобуса и да дебнеш на контри,като втория вариант е по-удачен с оглед безобразно слабия Валдес и рехавата защита.А да плюеш футболист като Кройф е долно и грозно.

football952
10.10.2012 16:26

Хахах бисер след бисер от някои феновете на челси . Смазали всички по пътя към финала , Кройф не е знаел какво е топка , бил е сопол... майко мила ..... Какви фенове на футбола сте вие бе , всяка една легенда не зависимо на кой отбор трябва да се уважава , защото е допринесъл както на отбора си така и на футбола . Какво е това неуважение , смешници..... Кройф е един от най-големите в този спорт , а тези които го обиждат и не го уважават не са нищо повече от едни долни утайки... Срамота !!!

blue4ever
10.10.2012 16:00

Не знам на тоя сопол къф му е проблема.. Когато УЕФАлона спечели всичките си ШЛ последните години и изобщо всички титли, те го направиха по МНОГО по-грозен начин - ЯКО бутане от съдията и ЯКО симулиране. Е аз тея смешници НИКОГА няма да ги призная като шампиони само заради начина, по който са си печелили трофеите

Barsabg
10.10.2012 20:51

И феновете на Барса,Реал и много други отбори няма да признаят вашата купа ... може би автобуса е виновен

kalchy
10.10.2012 20:14

Ама сигурно Меси има повече спечелени титли от Челси

barseloneca1899
10.10.2012 20:10

Да е как така Дрогба вкарва а Меси е най - добрия и има повече успехи от вашия Смешен отбор

Juan_Mata10
10.10.2012 20:03

Само дето Дрогба вкара гол,а оня гном няма гол срещу нас *joking**joking*

Chelsea_FanBlue
10.10.2012 19:54

И предстяваш ли си, как такъв отбор, който ти описа доста цветущо, не може Барселона да го победи(дълго замисляне)... Аве много години са! И аз да съм фен на УЕФАлона, и аз ще умра от яд *devil* Точно както на финала в Москва, когато ЧЕЛСИ размаза МЮ 120 мин. Обаче 1/2 финала от предния сезон на ШЛ си е класика: 60 мин да играеш с човек/или 4/ повече, да имаш преднина от 2 гола, да ти свирят дузпа в твоя полза за 3:0, и накрая да се насереш с 2:2 при гол отбелязан от най-голямото/според анти-ЧЕЛСИ феновете/ дърво сред централните нападатели-ФЕРНАНД*ball* Т*ball*РЕС... Е как да няма да се пукаш от яд ве, как?! Няма начин! ЧЕЛСИ си е кошмар за УЕФАлона и привържениците й, спор няма. *tongue*

MaLkO_LuD94
10.10.2012 19:48

Пич айде взимай си лекарствата не сме длъжни да ти търпим простотиите *thumb_up*

barseloneca1899
10.10.2012 19:33

ФК Шмелси наи грозно играещия отбор с футболисте хванати от джунглата и отбор които без парите ще загине палячоооо

blue4ever
10.10.2012 19:29

как кво бутане бе, балък ? ти ебаваш ли се ? ВСЕКИ мач тоя сезон ги бутнаха смешниците, освен срещу Реал, където естествено без съдията стигнахте до точка

blue4ever
10.10.2012 19:27

аз работя по въпроса, не съм като теб да седя по 24/7 на компютъра. Ако щеш ми вярвай. А за тоя СОПОЛ, никъде не казах, че е слаб футболист, говорех главно за характера му. И да подчертая, че УЕФАлоа са циркаджии

MaLkO_LuD94
10.10.2012 19:12

Само да те питам кои сте вие че Барса да си умират че не могат да ви бият ??? Има много отбори които не могат да бият Барса но не виждам някой техен фен да е загинал от това *confused*

hala_madrid_9
10.10.2012 18:17

Сопола тука си ти мойто момченце *wink* А до колкото тва за Барселона може да сам фен на РЕАЛ ама Челси никога няма да ги стигне камоли пак РЕАЛ 9КЕШ ХАЛА МАДРИД

darklight
10.10.2012 18:02

Ами така играха през 2009 и видя какво стана. Тогава ви надиграхме, но вие си вкарахте късметлийския гол и с малко съдийска помощ отидохте на финала. Човек се учи от грешките и Челси направи прогрес. Друг е въпроса, че барселончетата си умират от яд, че не могат да ни бият вече толкова години. *lol*

barseloneca1899
10.10.2012 17:38

Но се надявам никой да не ги копира, защото не искам да виждам подобен футбол!!!. а относно Юнайтед те играха футбол не като вас да паркират Автобуса вие ако пробвате да играите така както Юнайтед играха срещу Барса нева виждам

darklight
10.10.2012 17:32

Както размазаха Юнайтед, нали?

extol
10.10.2012 16:20

Какво бутане бе, ПАЛЯК! Това е изфабрикувано и толкова преекспонирано вече до такава степен, че не ми се мисли... Малоумни отбори, които прибягват до ръгби техники само и само да спрат Барса са смешни. А това идва от простата причина, че като се опиташ да се надиграваш чисто футболно с Барса - биваш РАЗМАЗАН, СМАЧКАН и ПОДИГРАН... Има една дозина клубове, които могат да се нарекат велики, а Челси дори не се доближава до тях...

Messi9818
10.10.2012 16:16

добре какъв ти е са проблема знам че те е яд че Барса са по добри от Челси и играят много по красив..футбол все пак не използват Меси за централен защитнник както играеше Дрогба в мача срещу Барса със схема 10-0-0..стига само се праи на интересен УЕФАЛОНА що ли ен ае гледаи си там 50 милионната покупка Торес къде дали има и 20 гола и си трай

kirowe
10.10.2012 16:03

Той ако е сопол, не знам какъв е този на аватара ти. Кройф го определят за един от най-великите футболисти на всички времена, а теб кой ще те знае, сигурно и за чистач няма да те вземат.

manunited666
10.10.2012 16:00

До коментар [@comment 1189553] от [@user Branimir8]:

Челси беше надигран от почти всички отбори в този турнир , в това число са Наполи , Бенфика , Барса и Байерн.Да говорияш как са смазали всички , не е сериозно.А това да наричаш Кройф човек дето да незнае какво е топка , пффффф нямам думи , повярвай ми , много по-добре от тебе знае какво е топка.

kirowe
10.10.2012 15:58

До коментар [@comment 1189553] от [@user Branimir8]:

Не си стигнал нивото на този човек, за да говориш така за него. Когато стигнеш или се доближиш до неговото ниво, тогава можеш да го наричаш както си искаш. А сега излез от темата, келеш малък.

drogba_fen_91
10.10.2012 15:55

Още го боли дупето Йоханчо, че Челси биха Барса, както и тоя другия 40 годишния философ, дето си е сложил името му за ник *joking*

dehumanization
10.10.2012 15:38

Уинър вие сте пълни неграмотници ..!!! Проверявайте шибаните си теми преди да ги пуснете тапаци такива !!!!!!

mrkamenica
10.10.2012 15:28

Ами и ние не искаме да гледаме отбори с безсмислени пасове на 2 метра, ама какво да се прави

Отговор
:
12
kirowe
10.10.2012 15:25

Най-великия за всички времена !!!