Херо: Зико и Адвокаат ми пожелаха късмет

11:24
Херо: Зико и Адвокаат ми пожелаха късмет
Успехите на българските треньори зад граница в последните години са кът. Един роден специалист, макар и с малки стъпки, си пробива път в голямата игра. Става въпрос за наставника на руския Амкар Димитър Димитров. От няколко месеца Херо води отбора с най-нисък бюджет във Висшата лига, а пред него е поставена целта да се пребори с милионерите от ЦСКА Москва, Зенит, Спартак Москва и Динамо Москва. През уикенда Амкар, където са още Мартин Кушев, Захари Сираков и Георги Пеев, постигна първа победа – 1:0 над Кубан Краснодар. Това бе една от причините "Меридиан Мач" да потърси специалиста.

- Господин Димитров, вече четири месеца сте начело на Амкар. Какви са първите ви впечатления от руския футбол?

- Всичко, което очаквах, е факт. Руското първенство е едно от най-силните в света. Не мога да кажа на кое място точно, но със сигурност е сред първите 7 или 8. Тук се играе здрав футбол, с много единоборства. Има много равностойни отбори, а клубове от рода на Зенит, ЦСКА, Спартак дават милиони за футболисти. Има много голяма конкуренция, а както знаете, тогава се расте.

- Нещо изненада ли ви?

- Няма нещо, което да ме е изненадало. Както вече казах, всичко беше според очакванията ми.

- Как ви приеха феновете, шефовете...

- Много топло и радушно. В Перм много уважават българите. Затова, разбира се, са допринесли отличните изяви и себераздаването на Мартин Кушев, Захари Сираков и Георги Пеев.

- Тримата значат много за Амкар. Но колко много?

- Много. Когато избирахме капитан, футболистите посочиха Мартин Кушев. Подгласници му бяха Захари и Георги. Повече нямам какво да кажа.

- Според вас имат ли място те в националния отбор?

- Е, не искам да коментирам, защото съм бил национален селекционер и знам за какво става на въпрос. Мъри Стоилов ми е много голям приятел и ако иска, може винаги да се консултира с мен относно футболистите.

- Бихте ли взели друг българин в тима?

- Да, разбира се. Това ще бъде добре. Бюджетът на тима обаче е ограничен и в момента е по-добре да взимаме руснаци.

- За първите пет кръга Амкар вкара само един гол. На какво се дължи този проблем?

- Да, наистина стигаме трудно до голове. В момента работим усилено върху този аспект. Има и нещо друго. В първия кръг ни отмениха два гола и това може би повлия негативно на нашите футболисти. Трябва да отбележим и нещо друго. В първите кръгове играхме срещу едни от най-силните тимове и е радващо, че допуснахме само един гол. Каквото и да си говорим, когато вземеш нещо от тимове като ЦСКА и Зенит, нещата са добре.

- Докъде според вас ще стигне Амкар през този сезон?

- Шефовете ми поставиха цел да сме в десетката. Трябва реално да се погледне на нещата и да се разбере, че е много трудно да се повтори постижението от миналия, когато завършихме на 4-то място. Много от добрите играчи напуснаха, а ние нямаме бюджета на грандовете, че да си позволим суперзвезди.

- В България бяха отписали Жеан Карлос за големия футбол. Защо му подадохте ръка?

- Жеан има качества, които си проличаха още в Левски. В момента има леки проблеми и не може да се справи, но това е нормално за чужденците, които идват в Русия.

- Къде според вас щеше да завърши Амкар, ако беше представител на родната "А" група?

- Със сигурност щяхме да сме в първата петица. Трябва да отбележим, че ако в българския футбол се наливаха толкова пари, колкото в руския, може би щяхме да сме на едно ниво с тях, ако не и повече.

- Взехте точки от именити специалисти като Зико и Дик Адвокаат...

- Да. Това няма как да не ме радва. Когато се изправяш срещу такива фигури във футбола, виждаш докъде си стигнал всъщност. И докато в мача със Зенит бяхме отборът, който не диктуваше събитията на терена, то срещу ЦСКА играхме наистина силно и само малшансът ни попречи да постигнем победа, а както знаете, Кушев удари греда в последните минути.

- Казаха ви ли нещо Зико и Адвокаат?

- Поздравиха ме и ми пожелаха късмет. Нищо по-особено.

- Следите ли положението в бившия ви отбор Черноморец?

- Естествено, че го следя. Все пак ние с Диян Петков взехме този отбор от "Б" група и го класирахме за евротурнирите.

- Красимир Балъков ли бе правилният човек за ваш наследник?

- Не съм човекът, който трябва да коментира това нещо. Единственото нещо, което мога да направя, е да пожелая успех на Краси.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация