Скандал в Казахстан с двама бивши треньори на Левски

17:04
Скандал в Казахстан с двама бивши треньори на Левски
Казахстанската футболна федерация анулира мач от първенството, нареди въпросната среща да се преиграе, а съдията получи доживотно наказание заради представянето си. Това стана по време на срещата между Тобол Костанай и Тараз, завършил 1:0 за отбора на гостите, чиито треньор е Люпко Петрович. Любопитното е, че треньор на отбора на Тобол е друг бивш наставник на Левски - украинецът Вячеслав Грозни.

Заради решението срещата да бъде преиграна, Терез обяви, че най-вероятно ще се оттегли от първенството на страната. Тази позиция е подкрепена от администрацията на Жамбълската област, която финансира клуба на Тараз. Отделно от това, федерацията взе решение да извади съдията Сергей Паско за винаги от футбола за ръководство на мача, изцяло в противовес с правилата. Единият от страничните съдии- Сергей Васютин, е спрян от нарядите до края на първенството.

"Съдиите направиха сериозни грешки. Грешките бяха от такова естество, че реално не кореспондираха с правилата на футбола. Затова взехме решение срещата да се преиграе", коментира говорителят на Казахстанската футболна федерация Измаил Бзаров. Днес пък оставка подаде и шефът на Съдийската комисия на страната Александър Мазманян. Двамата треньори дадоха противоположни изказвания тези дни.

"Не вярвам, че федерацията ще направи така, че мачът да се играе отново. Това го няма никъде по света", каза Люпко Петрович, чийто отбор спечели с 1:0.

"Изказвам възхищението си от решението на Федерацията за преиграване на срещата и лично от президента Саян Хамитжанов, който зае принципна позиция в случая. Не знам как ще завърши втората среща, но след като се разбра, че ще преиграем мача, значи футболът в Казахстан е цивилизован", коментира Грозни.

Единственото попадение беше реализирано малко преди края на първото полувреме от доста спорна дузпа, реализирана от сенегалеца Абдулай Диакате. Реферът Паско изгони по един човек от двата отбора, а в края на срещата отмени изравнителен гол на отбора на Тобол.

"Това решение удря много сериозно по имиджа на казахстанския футбол. Решихме нашият клуб да се откаже в знак на протест. Решението е обсъдено с всички заинтересовани в града", се казва в съобщение на областта на Тараз.

И двата отбора са в челото на класирането и имат реални шансове да излязат начело. Тобол е 3-и с 42 точки, а Тараз- 4-и с 41. Начело е Шахтьор (Караганда) с 47, а Иртиш (Павлодар) има 42 на 2-ата позиция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация