България и Русия подписаха споразумение за сътрудничество в спорта

16:06
България и Русия подписаха споразумение за сътрудничество в спорта
Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и руският му колега Виталий Мутко - министър на спорта, туризма и младежката политика, подписаха в Москва споразумение за сътрудничество в областта на спорта. Двамата се договориха за обмяната на опит по отношение на най-новите достижения в спорта, научните разработки, спортната диагностика и използването на съвременна апаратура при подготовката на елитни състезатели, с цел повишаване на високото спортно майсторство.

Република България и Руската Федерация ще си сътрудничат в управлението на спортни обекти и съоръжения, в организирането на съвместни тренировки и учебно-тренировъчни лагери на базите си, което ще повиши подготовката на елитните състезатели.

Двете страни ще си съдействат за установяване на преки контакти между спортните федерации, центровете за олимпийска подготовка, научните и учебни заведения със спортен профил. Ще съблюдават прилагането на олимпийските принципи и честната игра, заедно ще полагат усилия за борба срещу забранените вещества и методи в спорта.

Акцент в споразумението е и насърчаване участието на български и руски състезатели в съвместни международни състезания, както и провеждането на конференции, симпозиуми и семинари. Срещата между Нейков и Мутко безпрецедентно продължи повече от час извън протокола.

"Посещението в Русия е изключително полезно. Разговорите ни бяха в две направления - професионален и масов спорт", разясни Свилен Нейков.

"Има много неща, които можем да почерпим от руския опит, но като цяло установихме, че проблемите ни са сходни. Основен приоритет за тях, както и за нас, е реновирането и изграждането на спортна база. Допингът при подрастващите бе друга основна тема. Договорихме се наши спортисти да се готвят в Русия за Зимните олимпийски игри в Сочи. Техни състезатели пък ще ползват Белмекен, Спортпалас и Дианабад", добави спортните министър на БЪлгария.

След подписване на споразумението българската делегация посети центъра за многофункционална диагностика в Москва. Както е известно, в момента в София също се модернизира подобен център.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация