Джон Тери: Англия си научи урока по трудния начин

11:31
Джон Тери: Англия си научи урока по трудния начин
През 2008 г. капитанът на Челси Джон Тери преживя доста разочарования. На клубно равнище сините останаха с три калъфки, след като приключиха на второ място във Висшата лига на Англия, загубиха финала на Шампионската лига с дузпи (самият Тери можеше до донесе успеха срещу Манчестър Юнайтед, но се подхлъзна и нацели гредата), както и този за Купата на лигата срещу Тотнъм. На национално равнище пък Англия пропусна европейските финали. Тери обаче е решен да направи всичко възможно, за да бъде 2009 по-сладка за него и лондончани. Що се касае до националния отбор, при новия селекционер Фабио Капело засега нещата вървят почти идеално. Интервюто е на Люк Николи, сп. "4-4-2", публикувано в "7 дни спорт".

- Как оценявате представянето на Англия в световните квалификации до момента?

- Отборът ни продължава да се развива, но досега нещата вървят добре (б.р - Англия е на първо място в групата си с пет поредни победи, включително и успех 4:1 в гостуването на основния съперник Хърватия). След разочарованието, породено от факта, че пропуснахме Европейското, ние се съвзехме и натрупахме самочувствие благодарение на добрите резултати. Общо взето на този етап в квалификациите не можем да искаме повече, защото сме с пълен актив.

- На какво се дължи толкова успешната игра на Англия?


- Играем със самочувствие и вяра. Всеки футболист ще ви каже, че това е съществена разлика. Мистър Капело пое нещата в свои ръце и тактиката му е идеална що се касае до промените в състава за всеки отделен мач. Така всеки път излизаме на терена абсолютно убедени, че ще постигнем добър резултат.

- Победата с 4:1 при гостуването на Хърватия ли беше решаващият резултат досега?


- Още е рано, за да говорим за един решаващ резултат. Но няма спор, че тази победа беше прекрасна основа, върху която да градим. Отборът се представи отлично в този мач, като най-силният акцент беше хеттрикът на Уолкот. В крайна сметка обаче победата над Хърватия ни даде три точки и нищо повече. Предстоят още трудни мачове. Никой в отбора не си мисли, че вече сме се класирали.

- И все пак, не поглеждате ли вече към ЮАР с известна доза любопитство, както правят феновете в Англия?


- Не, съвсем не. Може би точно това ни изяде главата, когато не се класирахме за Европейското. Научихме урока по трудния начин: Англия няма някакво свещено право да участва на големи турнири. Звучи като клише, но в момента мислим само за следващия мач. Трябва да си свършим работата, преди да гледаме толкова напред в бъдещето. Ясно е, че Световното първенство е най-големият турнир, в който може да участва един футболист. Лично аз отчаяно искам да участвам.

- Дали тук не си казва думата и мачът с Хърватия на "Уембли", когато Англия загуби и не успя да се класира за Евро 2008? Притеснявате ли се подобно нещо да не се повтори?

- Това присъства в подсъзнанието ни. Тогава ни критикуваха, че не усещаме толкова остра болка като феновете, но мога да уверя всички, че ни болеше. Ако човек беше влязъл в съблекалнята ни онази вечер, щеше да разбере всичко. Няма значение колко пари изкарваш, защото има два големи турнира, на които можеш да играеш, а в кариерата си не получаваш много шансове да го направиш. Лично мен провалът ме засегна толкова тежко, че не ми се гледаха мачовете от Европейското. Добре че оттогава резултатите ни се подобриха и феновете отново ни подкрепят. Сега всички вървим напред заедно.

- Коя е най-голямата разлика, откакто се махна предишният селекционер Стив Макларън?

- Нека първо да изясним нещо: всички ние уважавахме много Стив Макларън. Твърденията, че не сме били толкова съсредоточени и дисциплинирани, колкото сме сега при Капело, не отговарят на истината. Подготовката и организацията бяха на най-високо ниво. Сега просто правим нещата малко по-различно. Мистър Капело дойде и приложи своите собствени идеи както на терена, така и извън него. Сега например винаги ходим официално облечени и маслото беше премахнато от менюто. Това обаче не значи, че преди сме нагъвали пържени картофки и хамбургери!

- Наистина ли Капело е такъв диктатор, каквито слухове се носят за него?

- Като се имат предвид постиженията му, ние го слушаме внимателно, когато говори. Той е много компетентен в тактическо отношение и гласът му се чува на тренировки. Не бих казал, че е диктатор.

- Споделяте ли мнението, че Англия не е достатъчно добре в техническо отношение и затова не успява да се справи в решаващата фаза на големите турнири?

- Не. Не може да се състезаваш на най-високо равнище, независимо дали става дума за национални или клубни отбори, ако отстъпваш технически.

- Вярно ли е, че има психологическа бариера, която се появява в четвъртфиналите на големите първенства?

- Абсолютна заблуда. Мисля, че всички започнаха да развиват тази теза, защото при Ериксон направихме няколко четвъртфинала. Ако погледнете състава, ще видите, че има доста играчи, които са участвали в големи мачове, като например финала в Шампионската лига. Нужен е определен манталитет, за да стигнеш дотам.

- След пропуска ви във финала на Шампионската лига ще се наемете ли да биете дузпа в националния отбор, ако, не дай боже, се наложи?

- Никога няма да откажа да бия дузпа, независимо дали ще е в Челси или националния отбор. Бил съм дузпи преди, в големи мачове и резултатът не беше като този в Москва. Това не е проблем за мен. Освен това като капитан трябва да поведа останалите с личен пример.

- Свали ли ви на земята загубата от Испания в контролата през февруари?

- Не бих го определил така. По-скоро установихме, че в момента испанците са идеалът, към който трябва да се стремим. Те са европейски шампиони, играят със самочувствие и това беше очевидно, когато излязохме срещу тях в Севиля.

- Ако Англия иска да спечели световната титла, може ли да го направи с игра като тази на испанците, или ще трябва да използва по-бързото темпо от Висшата лига?


- Смятам, че можем да играем и по двата начина. Ако мениджърът реши по време на мач, че трябва да сменим ритъма или схемата, това е възможно с този състав.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация