Родните рефери с остра атака срещу Боби Михайлов

14:45
Родните рефери с остра атака срещу Боби Михайлов
Синдикатът на Футболните съдии в България към КТ Подкрепа изпрати открито писмо до президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов във връзка с някои наболели проблеми, свързани с футболното съдийство. Писмото беше изпратено и до медиите, а в него са фиксирани седем точки, които организацията на реферите иска да бъде взето отношение.

"Уважаеми г-н Михайлов,
На 09.05.2012г. в град София бе създаден СИНДИКАТ НА ФУТБОЛНИТЕ СЪДИИ В БЪЛГАРИЯ.За председател на синдиката бе избран Стоян Алексиев,а Богомил Маринов и Пламен Божидаров са секретари на синдиката.След направени срещи с действащите съдии от професионалния и аматьорския футбол, голяма част от тях се присъединиха и станаха членове на синдиката.Бихме искали да Ви информираме,че тази организация не е създадена за да влизаме в конфронтация с БФС или други сдружения. Единствената ни цел е да защитаваме футболните съдии от неправомерни атаки и обвинения,уронващи престижа на съдийската институция. Знаем, че Вие винаги сте били близко до съдийските проблеми и се надяваме на ползотворно сътрудничество.

При направените срещи с нашите членове,бяха обсъдени текущите проблеми с които искаме да Ви запознаем и да потърсим съдействие от вас за тяхното разрешаване. Надяваме се на предстоящия изпълком на БФС, Вие и Вашите колеги да обсъдите тези въпроси.

1. Премахване на безплатните мачове в детско-юношеския футбол. Особено за съдиите от аматьорския футбол,тези безплатни мачове са силно демотивиращи и все по голям брой колеги се отказват. През миналата година всички съдии бяха задължени да си закупят точно определена екипировка и има доста рефери, които все още не могат да си покрият този разход. Отделно от това всеки съдия си плаща данъци, сам си осигурява възстановяването и подготовката. Считаме,че средствата които се спестяват на клубовете са незначителни за тях предвид цялостните им разходи.

2. Прекратяване на практиката за удръжки от таксите в аматьорския футбол.Това е абсолютно неправомерно и необосновано и не случайно беше премахнато в професионалния футбол преди няколко години.

3. Изплащане таксите в професионалния футбол в брой от клубовете преди провеждане на дадена среща. През изтеклото първенство в много случай изплащането на таксите беше забавяно,а има и доста срещи за които все още не са изплатени полагащите се хонорари.

4. Настояваме за изплащане на хонорарите, които все още не са преведени на съдиите. Ако клубовете не са в състояние да изплатят тези такси, Моля това задължение да бъде поето от БФС.

5. Заплащане на пътни разходи,а за разстояния над 200 (двеста) километра осигуряване на хотел за съдиите.В много мачове се налага един или двама съдии да пътуват сами и са принудени да отделят не малка част от таксите си за покриване на пътни разходи. Също така, не е нормално една бригада да пътува няколко часа и от колата да излезе направо на игрището. Затова смятаме за необходимо да бъде осигурена възможност на съдиите да почиват в хотел преди мачовете когато разстоянието е по-голямо от 200 километра от града на съдийската бригада до града в който ще е мача.

6. Не считаме за нормално съдиите да бъдат задължавани да се явяват на стадиона 3(три) часа преди началото на футболните срещи.Това по никакъв начин не помага на тяхната подготовка за срещата,нито помага за по добрата организация.от страна на домакините. В много срещи реферите са сами на стадиона и едва час и половина-два преди началния час се появява представител на домакините. Считаме за нормално съдиите да бъдат на стадиона не повече от два часа преди футболната среща.

► 7. На последно място в писмото но не и като важност, Ви предлагаме да бъде подписано споразумение между Синдиката на Футболните Съдии и Български Футболен Съюз относно
правилника, който регламентира правата и задълженията на футболните съдии в България. Смятаме, че това ще от полза и на двете страни.
С Уважение: Стоян Алексиев"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация