Ферарио Спасов: Ботев проведе добра подготовка

11:00
Ферарио Спасов: Ботев проведе добра подготовка
След края на лагера в Австрия старши треньорът на Ботев Пловдив Ферарио Спасов направи обобщение на подготовката до момента. Обновеният жълто-черен тим бе неотлъчно заедно през последния месец, като в този период се готвеше последователно в Тетевен, Велинград и Бад Леонфелден. На австрийска земя канарчетата направиха серия от силни контроли, в които се представиха на добро ниво, но Ферарио Спасов остава здраво стъпил на земята. Ето как изглежда Ботев две седмици преди старта на сезона през очите на неговия треньор:

- Какво е състоянието на отбора в края на подготвителните лагери?

- Проведохме една много добра подготовка. И трите лагера минаха при отлична организация, което даде възможност на футболистите да участват пълноценно и да се представят по много добър начин. Трудно ми е да кажа сега дали сме готови за новото първенство. Можем да говорим на базата на това, което видяхме в подготовката и контролните мачове. Лицето, което показваме, и начина, по който играем, е повече от оптимистичен, но аз вече на няколко пъти казах, че това са само приятелски срещи. Официалните двубои са много различни, а какво ще покажем в тях, предстои да видим.

- В кариерата ви досега налагало ли ви се е да правите подобна мащабна селекция и да сглобявате отбор в толкова кратки срокове?

- Процес като този, който тече в момента в Ботев, не съм имал преди. Ние правим почти изцяло нов отбор. Където и да съм бил, винаги е имало гръбнак от футболисти, към които сме надграждали с качествени чужденци. За първи път се сблъсквам с подобно предизвикателство. Смея да твърдя, че като качества и характеристики играчите, които привлякохме в Ботев, са много над моите очаквания. Оптимист съм за бъдещето на този отбор, защото повечето момчета подписаха за по 2-3 години, а това означава, че в бъдеще този отбор ще има изграден гръбнак и оттук нататък само ще се подсилваме там, където имаме нужда. Направеното дотук ме удовлетворява напълно и това е съставът, с който ще започнем първенството.

- Две от плануваните контроли пропаднаха. Достатъчни ли са 8 приятелски срещи за сработването на нов отбор?

- След като видяхме, че играта ни започна да се получава по-бързо от очакваното, решихме да не изцеждаме силите на футболистите. Освен това, искахме да избегнем и риска от контузии. Друга причина е необходимостта от аклиматизация след лагера в Австрия, който се проведе на по-голяма надморска височина и при доста по-ниски температури. За последното се консултирахме с медицинския щаб и мисля, че взехме правилното решение да не пътуваме до Ловеч на 1 август. Драми няма, продължаваме да се готвим по план до представянето на отбора идната събота, а след това чакаме Славия на нашия стадион.

- Какви ще бъдат целите на Ботев през новия сезон?

- На фона на това, което се случи на нашите отбори в евротурнирите ми е неудобно да говоря за цели. Разбира се, че имам амбиции, разговарял съм и с момчетата по този въпрос. Тяхната нагласа е много положителна и всички те искат да се представят, както трябва. Нека обаче преди да говорим за цели да изчакаме, за да видим каква ще бъде физиономията ни в официалните мачове. Аз лично очаквам от този отбор много, но е възможно да се появят и някои колебания. Важно е нашите привърженици да разберат този процес и да не изпадат в крайности, които може да внесат негативно настроение в отбора. Искам да запазим спокойствието, инерцията и агресията, които имаме в момента. Ако съумеем да играем по същия начин в официалните мачове в шампионата, мисля че ще поднесем много приятни емоции на нашата публика.

- Имате ли някакви притеснения?

- На база опита и дългите години в нашата "А" група, които имам зад гърба си, не мога да имам притеснения от нито един отбор. Притеснява ме единствено начина, по който е сформиран нашият отбор. Отново ще кажа, че според мен потенциалът ни е голям, но първо трябва да направим серия от добри игри и победи преди да говорим за целите, които ще преследваме.

- Как да тълкуваме отпадането на четирите български отбора в евротурнирите още при първото препятствие?

- Като изключително неприятно! Не искам да влизам в ролята на арбитър или съдник за другите. Има си треньори и ръководители, които да коментират представянето на своите отбори. Мога да кажа само, че това е изключително неприятно за имиджа на българския футбол. С такива резултати трудно ще привличаме качествени футболисти от чужбина, а и трудно ще продаваме наши играчи навън.

- Трябва ли да приемаме това масово отпадане като сигнал за задължителни промени в родния футбол?


- Този въпрос не от моята компетенция, но е видно, че нещо трябва да се направи. Ясно е, че така не може да се продължава и трябва да се вземат мерки за реформа в този спорт. Какви да бъдат те обаче трябва да решат хората, които управляват футбола.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация