Националистите победиха професионалистите

14:47
Националистите победиха професионалистите
Нека простичко си зададем въпроса за какво играха футболистите от ФК Сараево и защо победиха. Не от футболна гледна точка, защото нека този анализ да го оставим на хората, които наистина разбират от футбол. Играха, разбира се, за името на техния клуб, който символизира един интересен и с много драматична история град на Балканите. Играха за достойнството на тяхната етническа общност наречена бошняци, по същество сърби изповядващи мюсюлманство, понесла големи жертви при разпада на бивша Югославия. Играха с цялата си душа и сърце да възвеличаят и тяхната религия - ислямът. Не вярвам някой от тези скромни млади момчета да е изчислявал точно преди и в разгара на мача колко пари ще получи като премия, как ще ги вложи тези пари и т.н.

За какво играха професионалистите от Левски? Някои хора разбират под професионализъм, че няма никакво значение в коя страна си, в кой отбор си, стига да си добре устроен, добре заплатен и да имаш перспектива. Вмества ли се в тази представа за професионализъм нещо от горните мотиви, които така окрилиха иначе непретенциозния отбор на Сараево? Клубната идентичност се носи от все по-малко футболисти на Левски, защото малцина от тях са отгледани от деца в духа и традициите на този клуб. Какво пък е България като дух и понятие, никога не може да бъде усетено от не-българи. За величието на християнската вяра пък съвсем на никой не му е хрумнало да се бори, даже сигурно им звучи нелепо. Вероятно дори не са разбрали каква националистическа и религиозна буря се разрази, за да не бъдат обезпокоявани и да си гледат, така да се каже, работа. Остава сухия професионализъм: да си защитят занаята, оттук хляба и сигурността на семействата си. Да, но понякога прагматичните мотиви в една професия бледнеят пред емоционалните и патриотичните. И не можеш да имаш никаква професионална перспектива, ако не се раздаваш физически, емоционално, морално, интелектуално.



По отношение на медийната, дипломатическа, политическа и всякаква друга война, която се разрази около двата мача в София и Сараево, медиите в Сараево взеха категорична победа. Скриха напълно безпрецедентното нахлуване в "Александър Невски", но това не беше и трудно предвид мижавото му маркиране в България. Задейства се идеологията на националната гордост и солидарност в небивали размери, демонизира се България, която подкрепя Босна и Херцеговина от самото й обявяване като независима държава и се стигна до там, че български граждани изобщо, не само фенове, бяха, и може би дълго ще са, потенциална заплаха за линч от разгневена тълпа. Подобно неконтролируемо насилие е типично по-скоро за страни от други континенти, не от Европа. Босненската полиция също даде своя съществен принос за ненормалната обстановка, разкарвайки километри наред и проверявайки безкрайно феновете на Левски, докато си изпуснат мача.

Българските медии, от друга страна, не спряха да хулят феновете на Левски, забравяйки да обяснят, че плакатът в София се появи на принципа "каквото почукало, това се обадило", игнорирайки факта, че инцидентът с храма също играе на изключително чувствителна струна за българите като национална чест, християнска вяра, турско робство, Баташко клане, Апостола и др. подобни. Развя се знамето на националния нихилизъм, внушението, че някой е много виновен, друг напълно невинен, че се дължи на някого някакво извинение, че не сме европейци и други подобни дивотии. Стигна се дотам, че в крайна сметка излезе, че България, която избегна с мъдростта на народа си граждански войни на етническа и религиозна основа, която е член ЕС и която предостави столицата си по гостоприемен и цивилозован начин за посещение на гостите от Сараево, трябва да се чувства неудобно и виновно пред Босна и Херцеговина, където масово са се изселвали хора, изнасилвали жени и има убити 110,000 души. Една страна раздирана и сега от крайни религиозни и политически противопоставяния, етнически въоръжени конфликти, несигурност за живота, неразминирани мини и какво ли още не.



Имаше и една друга общност, тази на футболните фенове, които усетиха инстинктивно, че никой български отбор не е играл напоследък в чужбина в такава ненормална обстановка на заплахи за мъст и саморазправа. Може би за първи, дано не и за последен път, фенове на други клубове пожелаха успех на левскарите и техните фенове, и най-вече им стискаха палци да се върнат живи и здрави у дома..

Тази морална подкрепа беше най-точната мярка за национализма и професионализма.

За феновете на Левски, които пропътуваха 30 часа без почивка, похарчиха последните си пари, не се уплашиха от заплахите за кръв и отмъщение, само и само да не оставят отбора си без подкрепа, остава горестното чувство, че има неща за които си струва да се биеш и да умреш: това е животът ти, честта ти, достойнството, на теб, на твоите приятели и твоето семейство, домът и твоята Родина.



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

demi43
28.07.2012 17:52

Аре стига писахте и говорите едно и също сама Левски ,че Левски ,че Цска пууу само едно и също паднали паднали света не се е свършил !!! *stop*

MaLkO_LuD94
28.07.2012 15:24

''Както е известно, най-високите заплати, които се плащат в Левски, ЦСКА и Лудогорец често достигат до 20 000 евро.''

''Мура - футболист на словенците призна в интервю, че максималната заплата е 1500 евро.''

''ФК Сараево - по неофициални данни заплатите в този скромен клуб са между 800 и 1000 евро.''

''Витес - заплатите в този холандски клуб варират между 4 и 6 хиляди евро.''

''Динамо (Загреб) - там се твърди, че хърватските футболисти взимат между 4 и 6 хиляди евро.''

И искате да имаме футбол няма как да стане *wink* Те половината не могат да си спират топката а взимат по 20 000 евро ;х ИСКАМЕ ПРОМЕНИ най - висока заплата не повече от 4 000 евро за да се оправи БГ футбола *smile* Вместо тези пари да се дават за класни играчи те се дават за заплати на дървари които си бъркат краката *smile*

Fabregas_boy
28.07.2012 17:43

В Динамо надали са по толкова заплатите.Иначе във срещата нямаше кой знае какво нещо религиозно и политическо-просто ФК Сараево излезе да играе футбол с надежда,а безумно слабия Левски ги подцени като вече мислеше за следващия кръг,а не как да поправи грешките си от първия мач.Ето затова с изключение на евромачовете на Лудогорец не гледам български футбол-защото футболистите не излизат да играят,а да хванат окото на руски/турски/израелски клуб и да си приберат паричките.

nollann
28.07.2012 17:34

Не! Това не ни е проблема ! Това е САМО ЕДИН от проблемите ни !!!

MaLkO_LuD94
28.07.2012 17:32

Не знам ама България е със най-ниския стандарт на заплати най-ниските заплати са при нас а пък футболистите взимат пари като световни звезди ето това ни е проблема *smile*

holigan4e
28.07.2012 16:13

Еми е това са заплати а не като на нашите да им дават хиляди и после ходят да се натряскат като кучета и после не могат да се явят на тренировка. Пък и това е футбол , какви са тия неземни заплати и то в Бг...ама май заради черното тото са такива ....знам ли

holigan4e
28.07.2012 15:02

Истина си е всичко , което прочетох *wink* Сараево играха не за пари , а за чест. Какви пари като взимат по 600 евро и не знаят какво е да пътуваш със самолет....Трябва да им се намлят заплатите на бг отборите и като почнат да вкарват тогава да има премии.

Soul_Finder
28.07.2012 14:55

Професионалисти, националисти, дрънци.. фактите са едни, българският футбол запада прогресивно от 18 години насам, и просто вече ударихме дъното. *thumb_down*

Qtagana
28.07.2012 17:26

Лошото е че грешиш само за 1 - не сме ударили дъното от година на година се обеждавам че винаги може и по-зле и нашите "звезди" го доказват всеки сезон в българия никога няма да има футбол защото от футбол у нас пари немогат да се направят вижте литекс черноморец локо пловдив а сега и лудогорец тия отбори са родени от милионите на съмнителни бизнесмени просъществъваха няколко години и бизнесмените или бяха убити или изпраха квото можаха и ДИМ ДА ГИ НЯМА ... въпрос на време е това да стане и с лудогорец - Болезнената истина е това ,защото няма как да купиш 1 отбор играещ на нива да вложиш милиони в стадион , да вложип милиони и ГОДИНИ (нещо което е невъзмогно у нас) за школи да налееш още милиони за селекция и да ги избиеш от нашето първенство , как да стане , евротурнири неиграем , спонсори има колкото за фанелки телефони коли и пътни разходи да се покрият ... приходи от публика няма даже разходи защото и лудогорци и черноморци влизат за без пари на стадионите черноморец даже и кетаринга беше безплатен и свършиха парите ... приходи от трансфери да не говорим кви има тоест , в българския футбол за да правиш пари трябва да вложиш купища пари и години - а за сега такова нещо не сме виждали няма и да видим ... Единствения начин е черното тото а каквото и да си говорим няма как който и да е милионер да вложи примерно 5 милиона годишно в даден отбор и да ме обеди че ги е прежалил тия пари , като няма приход от фанелки публика отличия, винаги има приход от точен резултат ... Няма начин просто в тая държава да има спорт какъвто и да е той , защото народа е беден политиката неправилна и капитализма се вихри на макс тук няма свобода тук има свободия ... волейбола ни е силен да но кажете ми колко от тия волейболист играят в бг ? Отделно че и него както е тръгнало ще го затрият като спорт ... просто футбола в момента ни е точно като държавата и манталитета - ТРАГЕДИЯ !