Блатер се защити: Нямах никаква информация за подкупи

19:40
Блатер се защити: Нямах никаква информация за подкупи
Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер защити позицията си в корупционния скандал с маркетинговата агенция ISL, като заяви, че той не е имал властта да контролира своя предшественик на поста Жоао Хавеланж.

Швейцарецът наследи Хавеланж, в момента на 96 години, през 1998-а година, като до тогава беше генерален секретар на организацията. Според последните сведения Хавеланж е прибрал около 1,5 милиона швейцарски франка от тази маркетингова агенция, а зет му и член на Изпълкома на ФИФА Рикардо Тейшейра- умопомрачителните 12,74 милиона швейцарски франка.

Подкупите, които двамата са прибирали, са описани подробно в документи, бяха направени публично достояние от швейцарския съд, а в сряда Би Би Си ги разпространи по света. Все още не е ясно дали цялата тази схема не е начин да източване на фирми, които са били кредитори или заемодатели на ISL.

Въпросният маркетингов партньор на ФИФА обяви фалит през 2001-а година със задължения около 300 милиона долара. В четвъртък, когато новината са разпространи, Блатер заяви, че няма силата да накаже своя предшественик, а също така и обясни, че по времето на сключването на тези договори подобни сделки не са били незаконни на територията на Швейцария.

"Аз нямах информация за подобни неща, че са давани подкупи- нито по-рано, нито пък след колапса на фирмата ISL, обясни Блатер в интервю за швейцарския вестник Зонтагсблик.

На въпрос дали самата фирма не е била фалирана умишлено след инвестирането в нея пари от партньори, шефът на световния футбол също няма никаква представа.

"Никога не съм толерирал корупцията и подкупите. От разстоянието на времето е трудно да преценим какви са били нарушенията им по онова време, каза още той. През тази седмица с това решение на швейцарския съд беше изчистено името ми и се доказа, че хората, които обвиняваха и мене в това, не са били прави, каза хрисимо Блатер.

"Реакцията на президента на ФИФА ме шокира. Ако той се хваща за това и твърди, че през ония години подобни неща не са били незаконни, то ние само можем да се дистанцираме от подобно поведение, заяви пък президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Волфганг Нирсбах на семинар на реферите от Бундеслигата, които се подготвят за новия сезон.

Попитан дали подкрепя думите на президента на футболната лига на Германия- Райнхард Раубал, че Блатер трябва да подаде оставка, Нирсбах не беше така агресивен: Това са негови думи, той си знае".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация