Платини: Повечето отбори няма да понижат качеството

12:34
Платини: Повечето отбори няма да понижат качеството
До края на Европейското първенство по футбол остава един мач - финалът между Испания и Италия. Европейското първенство ще се завърне след 4 години във Франция, но вече в друг формат - с 24 участника.

На фона на представянето на повечето състави този месец в Полша и Украйна логично изниква питането дали с нови осем отбора първенството няма съвсем да се дискредитира.

Завършва първото Европейско първенство в Източна Европа, което премина гладко с изключение на няколко малки проблеми преди откриването на 8-и юни. Със сигурност същите страхове няма да бъдат на лице във Франция. Родината на Платини има опита на Евро'84 и на Мондиал'98.

На Евро 2016 ще участват 24 отбора от общо 53 члена на УЕФА - почти половината.

"Изобщо не съм притеснен и не се замислям за нивото на мачовете. Ще имаме още осем допълнителни отбора, които ще бъдат силни колкото останалите", заяви президентът на УЕФА Мишел Платини, европейски шампион от 1984-a година, а също така и член на Организационния комитет за Световните финали през 1998-а.

На критиките за небалансирани групи или ясни елиминации Платини има готов отговор. На това първенство само два отбора бяха отпаднали преди третите мачове - Швеция и Република Ирландия, а всички останали имаха шансове да продължат. В този си вариант за първи път се проведе Европейско първенство през 1996-а година, като общо мачовете са 31 - 24 срещи в групите, шест мача в елиминациите и финална среща.

Ако през 2016-а година е се очертават 51 мача, ако бъде избрана старата формула от Световните първенства. УЕФА обаче все още не се е произнесла как точно ще бъде организирано първенството - колко групи и каква ще бъде формата на елиминациите.

Циниците твърдят, че Платини си постила чергата за нов мандат с гласовете на страните от Източна Европа, като отваря вратата на еврофиналите за Унгария, Румъния, Естония и Босна и Херцеговина. Бившият номер 10 на Ювентус обаче отвръща, че страни като Швейцария, Сърбия, Турция, Белгия и Норвегия не са успели да се класират сега, но при новото оформяне на турнира ще намерят своето място.

"Доста отбори имат място на Европейското първенство. Мисля, че нивото на нашия континент е най-високо и увеличението няма да бъде за сметка на качеството", казва той.

Обвиняван е, че икономически и политически мотиви са в основата на това решение, но Платини отговаря: "Това разширяване ще бъде добре за вдигането на нивото на футбола на целия континент".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация