Стив Макманаман: Не е срамно, че Англия е в подножието

12:51
Стив Макманаман: Не е срамно, че Англия е в подножието
Стив Макманаман е един от идолите на Ливърпул. През 90-те години легендарното крило изигра близо 400 мача за мърсисайдци, след което облeчe екипа на Реал Мадрид. С него спечели два пъти Шампионската лига. Има 37 мача за националния отбор на Англия, с който участва на Евро ’96. Мака, както го наричат приятели и фенове, се съгласи да отговори на въпросите на "Преса" в навечерието на драматичния четвъртфинал между Англия и Италия. Завършил за негово съжаление с поредната футболна драма за родината му.

- Стив, как оценяваш представянето на Англия?

- Отборът е ОК, но нищо повече. Англия пристигна на европейското без големи очаквания, което й помогна. Групата бе доста трудна, но Рой Ходжсън успя да изстиска максимума. Ако трябва да бъдем честни, доста хора очакваха тимът да отпадне още след първата фаза.

- Съставът показа необичайно дефанзивен стил за традициите на английския футбол...

- Преди началото на турнира казах, че

не ми се иска Англия да копира играта на Челси

от последното издание на Шампионската лига. Нямаше да е хубаво всички английски футболисти да стоят зад линията на топката, поне в предварителната група. Ако в директните елиминации се бяхме паднали с Испания или Германия, такъв подход щеше да е логичен, но не и в първите двубои. Все пак това е млад състав без опит. При всички положения тимът показа добра организация на играта. Определено е корав съперник.
-
Кога Англия ще е готова за успех на голям турнир - феновете чакат титла вече толкова години?

- В момента отборът е в преходен период. Реалната цел пред този състав е да е в пика си по време на световното първенство в Бразилия след 2 г. Рой Ходжсън имаше само около месец, за да подготви момчетата. Щеше да е добре да разполага поне с половин година. От показаното обаче не мога да съм недоволен. От този отбор не могат да се очакват чудеса.

- Английското първенство минава за най-силното, но самият ти признаваш, че националната селекция не е сред великите сили в момента...

- В състава няма достатъчно класа. Не сме равностойни на Германия или Испания. Във футбола има цикличност и понякога се случва да си отдолу, в подножието на върха. Не бива да ни е срам да си го признаем. Това, че Висшата лига е най-силното първенство, не прави автоматично и националния отбор №1.

- Отблизо познаваш испанския футбол, прекара 4 г. с екипа на Реал Мадрид. Как ти се вижда Испания?


- Тимът е почти толкова добър, колкото и на предишните 2 първенства. Очевидна е липсата на Давид Вийя, който е фундаментален футболист за този отбор. Останалите обаче запазват нивото си. Испания е един от големите фаворити за трофея. Няма никакво съмнение.

- Твърди се, че този тим е сред най-добрите в историята...

- За мен наистина е №1. Наскоро ме питаха твои колеги и казах, че е по-силен дори от Бразилия от 70-те години. Резултатите го доказват. Ако спечелят и този турнир, испанците ще постигнат нещо, което никой не е правил преди тях - титли от три поредни форума.

- Какъв футбол гледахме на Евро 2012, което е към края си?

- Първенството ми харесва. Нямаше скучни срещи. Всички се опитваха да залагат на атаката, доколкото им позволяваха силите. Всеки отбор има ярка фигура в предни позиции, ако не и няколко. Тази тенденция наблюдавахме още на миналото европейско.

- Домакините Полша и Украйна не издържаха на напрежението...

- Не е лесно. Изпитах го на собствен гръб през 1996 г. Дори да имаш много силен отбор, натискът те смазва. Хората по улиците са убедени, че ще станете шампиони и ти се чувстваш длъжен да не ги предадеш.

- Тогава бяхте много близо, но пак се появи Германия...


- Виж, когато отстранихме Испания на четвъртфинал, бяхме сигурни, че ще стигнем до титлата. Испанците бяха добри, но и късметът помогна. От полуфиналистите Англия имаше най-силен отбор. Трябваше да бием Германия, а после и Чехия на финала. Но немците се измъкнаха. Човек никога не би си помислил, че в мач с толкова голямо значение никой няма да пропусне от първите 10 дузпи. Но се случи. После за съжаление Саутгейт не успя да вкара и всичко свърши.

- И накрая какво е мнението ти за Димитър Бербатов?

- Той е страхотен футболист. Лошото е, че неговото време в Манчестър Юнайтед изтече. За Бербатов е важно да играе, защото вече прехвърли 30-те, но на "Олд Трафорд" никой не може да му гарантира титулярно място. Важно е да продължи напред, като премине в нов клуб.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация