Лидерът на Ейре Ричард Дън: Стилиян е боец, ще оздравее

20:30
Лидерът на Ейре Ричард Дън: Стилиян е боец, ще оздравее
Срещнахме се с защитника на националния отбор на Ейре и английския Астън Вила Ричард Дън, който говори за съотборника си в бирмингамския тим Стилиян Петров и за представянето на ирландците на Европейското първенство в Полша и Украйна.

ВИ: Ричард, всички в България се вълнуват от състоянието на Стилиян Петров. Чувате ли се?
РД: Разбира се. Стилиян е един от най-близките ми съотборници. Сигурен съм, че той ще се възстанови, защото е силен характер, истински боец.

ВИ: Как прие новината за болестта му?
РД: Беше истински шок. Никой не е подозирал, че подобно нещо ще се случи, нямаше никакви индикации. За съжаление животът понякога поставя такива изпитания. Всички сме с него и използвам възможността да му пожелая кураж. Убеден съм, че скоро отново ще играем заедно.

ВИ: Защо приказката за Ейре на това първенство свърши толкова бързо? Не успяхте да се противопоставите на Испания...
РД: Ние сме корав отбор, който е наясно какво може и какво не. Срещу съперници от топ 10 на света няма как да се надиграваме. А Испания вероятно е №1. Много е трудно да си равностоен в такъв двубой. За повечето отбори дори е невъзможно и Ейре е сред тях.

ВИ: Не трябваше ли поне заради феновете, които бяха фантастични, да опитате някаква съпротива?
РД: Да, публиката ме караше да настръхна. Но има определени граници, които не можем да преминем.  Съперници като Испания те „убиват“ без да се усетиш. В такива срещи имаш едно или две положения и само при много голям късмет е възможно да измъкнеш нещо. На това ниво не можеш да си позволиш да пропуснеш ситуация за гол. Срещу Хърватия го сторихме няколко пъти и логично загубихме.

ВИ: Ранният гол ли ви прекърши срещу Испания?
РД: По-скоро стилът им. Винаги когато топката попадне у теб, испанците се хвърлят по трима-четирима и става невъзможно да отиграеш. Ние по традиция използваме дългите подавания, но и те не помогнаха. Испания играе така от 3-4 г. и са постигнали съвършенство.

ВИ: Не смяташ ли, че психически не бяхте готови? Май не си повярвахте, че е възможно да се опрете на световния шампион?
РД: Да, съгласен съм. Ранният гол и грешката го доказват. Върху това трябва да работим. Проблемът не бе в попадението, а в липсата на реакция след това. Не успяхме да се вдигнем. Всъщност до 2:0 имаше надежда. Стратегията ни бе да изоставаме с колкото се може по-малко и в края на мача да опитаме натиск. Но не издържахме. След третия гол всичко бе ясно. Мечтата ни бе погубена.

ВИ: Изглеждаш доста огорчен...

РД: Да, дойдохме с други очаквания. Реалността обаче се оказа различна. Все пак в последния мач ще дадем всичко, за да се отблагодарим на феновете с победа. Не ми се иска това дълго пътуване да завърши толкова безславно.

ВИ: Това ли е краят за теб, Роби Кийн и останалите от вашето поколение в националния отбор?
РД: Не знам. Сега е невъзможно да се говори по тази тема. След големите надежди такъв удар трудно се понася. Не искам да коментирам под влияние на емоциите.

ВИ: Ще успеете ли да се класирате за Мондиал 2014?
РД: Вижте, това първенство ни даде важен урок - трябва да сме реалисти. Възможностите на Ейре не се простират до световната титла. Ние сме тим, който може да се бори добре в квалификациите и евентуално да спечели бараж. Освен това имайте предвид, че европейското е по-трудно от световното. Тук са събрани само суперкласни отбори.

ВИ: Разликата в техническите качества между Испания и Ейре е толкова колосална, че отстрани тяхното превъзходство изглеждаше направо невъзможно. Защо се получи така?
РД: Това е стилът на „Барселона“. Вече 4 г. играят по един и същ начин и никой не е намерил противодействие. Наивно е да се очаква, че точно Ейре ще открие рецептата. Честно да ви кажа, аз не знам какво може да се направи срещу отбор като Испания. Целият свят се опитва, а толкова време не може. Вероятно ще спечелят и това първенство.

ВИ: Има ли разлика дали Испания играе със или без чист нападател?
РД: Не смятам. Въпросът не е в схемата или в отделните играчи. Стилът е определящ. В последните 10 минути Жерар Пике игра почти като нападател, но това по никакъв начин не се отрази на физиономията на отбора.

ВИ: Италия се нуждае от задължителна победа, ще може ли Ейре все пак да остави своя отпечатък в турнира?
РД: Длъжни сме поне да опитаме. Ние сме честолюбива нация и никога не се примиряваме. Далеч съм от мисълта, че някой от хилядите ирландци, които бяха на трибуните срещу Испания, си е правел илюзии за различен развой на мача. Въпреки това тези хора бяха на стадиона. Пристигнаха цели семейства, не спряха да ни подкрепят и при 4:0. Заради тях ще дадем всичко от себе си, а не за да попречим на Италия да продължи напред.

ВИ: Кой е твоят фаворит за титлата, може ли Англия да направи нещо значимо?
РД: Ако някой успее да спре Испания, е изключително вероятно да стане шампион. Колкото до Англия - много зависят от начина, по който ще се включи Рууни. Те имат опитни футболисти като Джерард и Тери, които знаят как се играе на такива турнири. Не са за подценяване, въпреки че много хора ги отписват.

Автор: Виктор Игнатов, пратеник на вестник "ПРЕСА" в Полша

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация