Победа и равенство за юношите на турнира в Ергенцинген

08:28
Победа и равенство за юношите на турнира в Ергенцинген
Юношеският национален отбор на България по футбол до 19 години записа загуба и равенство във втория ден на 41-вия международен турнир в Ергенцинген.

В първия си двубой за деня селекцията на Владимир Стоянов отстъпи с 0:1 на Майнц 05, като попадението за немците падна в 22-та минута след грешка на лъвовете. В срещата с Майнц старши-треньорът на трикольорите направи някои любопитни промени в стартовия състав, свързани с разместване на позициите на изпълнителите от двубоя с Ергенцинген.

На вратата започна наскоро дебютиралият в А група за Черно море Георги Китанов, заменил Анатоли Господинов. В центъра на защитата бе върнат Божидар Димитров, Слави Сталев се премести на поста на ляв бранител, а Радослав Градев остана на пейката. Даниел Васев, който срещу Ергенцинген игра зад нападателя, започна в средата на халфовата линия, а на позицията зад човека а върха на атаката бе пуснат Борислав Цонев. Като единствен в нападение стартира Пламен Пенев, докато Григор Долапчиев остана на резервната скамейка. Владимир Стоянов направи интересни размествания и за двубоя срещу фаворита в група 2 Мазембе (1:1), който бе събрал 6 точки от първите си два мача. Божидар Димитров отново действаше като централен защитник. Боби Цонев започва вдясно на халфовата линия, Георг Илиев се премести в средата на терена, а Станислав Дрянов бе изпратен зад гърба на изнесения в предни позиции Пламен Пенев. Мазембе поведе с гол от 35 метра в 14-та минута, но в края на полувремето от фаул Георги Радев изравни. Пропуски на Дрянов, Цонев и Василев до края на срещата лишиха българите от успех и отнеха надеждите на нашите да се класират за полуфинал.

"Срещу най-добрия отбор в турнира в лицето на Мазембе показахме най-силен дух, характер и желание за победа. Направихме и пропуски след почивката, които ни лишиха от успеха. Що се отнася до мача с Майнц, там съперникът ни победи, без да има превъзходство. Стилът им беше много по-различен от нашия, но стояхме добре в единоборствата и демонстрирахме потенциал. Но върхът на изявите ни беше срещу Мазембе. Яд ме е и че направихме 0:0 с Ергенцинген, срещу тях показахме старата си слабост да не можем да реализираме открилите се шансове. Вратата на националния отбор продължава да е отворена за всички момчета, родени през 1994 и 1995 година. Искам да разполагам с футболисти, притежаващи необходимия хъс да бъдат в националния отбор, а не с такива, които само носят фланелката. Нека не забравяме, и че за този турнир не можех да разчитам на 4-5 момчета от Литекс. Спокоен съм за бъдещето на отбора, оптимист съм. Няма нищо странно или необикновено в това, че сменях позициите на играчите в трите мача. Затова съм треньор, за да нося отговорност, а и футболистите трябва да са готови да играят там, където ги поставя. Конкретно за Божидар Димитров - на моменти се справяше превъзходно като централен защитник, но имаше и епизоди, в които си личеше, че този пост не му е съвсем познат. Турнирът в Ергенцинген е много полезен за нас, а и тук е пълно с талантливи футболисти. Само ще дам пример с едно момче от Буркина Фасо - Бертран Траоре. Челси го хареса точно тук и го привлече в своята академия", каза след края на втория ден от надпреварата треньорът на България Владимир Стоянов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация