Емануел Адебайор: Искам да спечеля Висшата лига с Арсенал

21:03
Емануел Адебайор: Искам да спечеля Висшата лига с Арсенал
Емануел Адебайор отбеляза 30 гола в 48 мача за своя Арсенал през миналия сезон и напълно очаквано бе избран за играч номер 1 на Африка за миналата 2008 година. Високият нападател тормозеше противниковите отбрани със своя прекрасен дрибъл, техника, игра с глава и точен завършващ удар.

Нападателят започва кариерата си като юноша на Метц, преди да премине в Монако през 2003 година. С "монегаските" Адебайор стига до финала на Шампионската лига през сезон 2003-2004 година, когато отборът на Дидие Дешан губи с 0:3 от Порто в Гелзенкирхен. През 2006 година Арсен Венгер взима футболиста в Арсенал и по този начин продължава възходящата градация в карирета на Адебайор.

След спечелването на престижното отличие, футболистът даде интервю за официалния сайт на ФИФА:

- На скоро бяхте обявен за футболист номер 1 на Африка за 2008 година. Това ли беше най-голямото постижение досега в кариерата ви?

-Да, разбира се. Това беше моята мечта от малък. И сега искам да продължавам да давам всичко от себе си и да се забавлявам на терена. Гледам само напред към бъдещето. Тази година аз спечелих, но искам да повторя успеха и догодина и на следващата година.

- Посветихте наградата на майка си. Какво беше нейното влияние върху кариерата ви?

-Майка ми е най-важният човек за мен. Тя винаги ми е давала сили и ме е подкрепяла. На церемонията в Нигерия тя изглеждаше наистина развълнувана и доволна - най-щастливата майка на света! Дано и за в бъдеще не подведа нейната вяра в мен.

- През лятото имаше много спекулации, че може да напуснете Арсенал. Доволен ли сте, че останахте?

- Щастлив съм, разбира се и никога не съм съжалявал. В момента отборът е в тежка ситуация, тъй като изпуснахме да спечелим доста от нашите мачове във Висшата лига, но това не означава, че искам да напускам. Искам всички да знаят, че желая да остана в този клуб и за в бъдеще!

- Наскоро Арсен Венгер определи Манчестър Юнайтед като "недосегаеми" в борбата за титлата. Разочарован ли сте, че Арсенал не успя да издържи на темпото на "червените дяволи" през този сезон?

- Разбира се, че съм разочарован. През миналия сезон играхме много добре, но сега нещата тръгнаха на зле. Мисля, че всички трябва да се фокусираме и да се опитаме да завършим четвърти, защото не можем да си позволим да оставим Арсенал без футбол от Шампионската лига през следващия сезон.

- Какво липсва на Арсенал в момента?

-Имаме огромен брой контузени играчи. Едуардо счупи крак и бе аут за година. Томаш Росицки не игра цяла година и още не е готов. Тио Уолкът бе извън строя за три месеца. Франсеск Фабрегас също е с контузия. Ако в Юнайтед едновременно са контузени Райън Гигс, Кристиано Роналдо, Димитър Бербатов и Нани и те няма да могат да си взимат всяка среща. Мисля си, че ако сме в пълен състав догодина можем да вземем някой трофей.

- Робин Ван Перси става все по-важна част от състава на Арсенал през тази кампания. Как оценявате вашето партньоство в атаката на "артилеристите"?

- Наслаждавам се да играя заедно с Робин. Той отваря пространство, бележи хубави голове и ми липсваше през миналия сезон, когато дълго време беше контузен.
\"\"

- Кой е най-силният защитник срещу който си се изправял?


-Без съмнение Неманя Видич. Той винаги знае как да направи живота труден за един нападател. Сърбинът е много здрав физически, винаги знае къде да застане и е много сърцат. Според мен Видич е достоен кандидат за играч номер 1 на Висшата лига през тази кампания.

- Да се върнем на международно ниво: Колко е важно за вас и вашите съотборници от националния отбор на Того да се класирате за предстоящото световно първенство, още повече, че това ще е първия подобен форум, който ще се проведе в Африка?

- Когато се класирахме за предишния Мондиал цялата страна беше много ентусиазирана. Сега отново сме пределно мотивирани и ще се опитаме да преодолеем нашата тежка квалификационна група. Знаете жребият беше жесток към Того и ще трябва да се борим с Камерун, Габон и Мароко и няма да е никак лесно. Ако успеем да се класираме за това Световно, ще бъда най-щастливият човек на света!
\"\"

- Много хора вярват, че именно през 2010 година някой тим от африканския континент ще успее да стане световен шампион. Какво е вашето мнение по въпроса?


- Надявам се това да стане. Гана е добър тим, Кот Д Ивоар също, Нигерия винаги е притежавала класни футболисти. Има време преди първенството, много важно ще бъде кой от тези тимове ще може да разчита на най-добрите си футболисти.

- Коя е най-голямата ти амбиция във футбола?

- Да спечеля Висшата лига с Арсенал!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

shark2009
06.04.2009 02:36

Браво Адебайор радвам се ,че мислиш Неманя Видич за играч номер едно този сезон и аз го мсиля за такъв !