Епичен сблъсък на титани решава съдбата на Купата на Германия

07:03
Епичен сблъсък на титани решава съдбата на Купата на Германия
В събота от 21:00 часа българско време Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен се изправят един срещу друг във финала за Купата на Германия. Двубоят ще се състои на стадион "Олимпийски" в Берлин. Баварците са рекордьори по успехи в този турнир, като са го печелили 15 пъти в историята си. За последно жълто-черните са триумфирали с Купата на Германия преди 23 години. Въпреки това обаче, в последните два сезона възпитаниците на Юрген Клоп станаха шампиони в Бундеслигата и от 13-ти февруари 2010 година нямат загуба от мюнхенци в директните сблъсъци помежду им.

Формата


През настоящата кампания Борусия Дортмунд чупи рекорди. Тимът стана шампион на Германия, спечелвайки 81 точки, постижение, което никой друг отбор в историята на този шампионат, не е достигал. Жълто-черните също така изкараха целия пролетен полусезон без да допуснато поражение, а серията им от 28 мача, в които останаха непобедени, също е рекорд. Възпитаниците на Юрген Клоп отпаднаха още в групите на Шампионската лига, но за сметка на това успяха да се доберат до финала за Купата на Германия и мечтаят за дубъл.

Настроението в лагера на Байерн Мюнхен също е приповдигнато. Баварците сбъднаха една мечта. Те се класираха на финала на Шампионската лига, който ще се играе на техния стадион "Алианц арена". Единственият провал на тима до момента бе в Бундеслигата, където момчетата на Юп Хайнкес преклониха глава пред Борусия Дортмунд. Сега се отваря шанс на Марио Гомес и компания да си отмъстят на отбора от областта Рур, като ги бият във финала за Купата на Германия.

В последните си шест мача от Бундеслигата Борусия Дортмунд записа шест победи. Байерн също е в добра форма, като за последно сбърка в шампионата на 14-ти април, когато завърши наравно 0:0 при домакинството си на Майнц 05. Миналият месец бе много успешен за мюнхенци, които подчиниха Реал Мадрид на полуфиналите в Шампионската лига след два епични сблъсъка.

Един срещу друг

През сезон 2007/2008 Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен играха помежду си във финала за Купата на Германия. Мачът завърши 2:1 за баварците след продължения, като Лука Тони вкара двата гола за победителите.

Мюнхенци са прекланяли глава пред Дортмунд само веднъж в този турнир. Това се случва през далечната 1992 година, когато Борусия подчинява Байерн след изпълнение на дузпи. В останалите три случая, когато тези тимове са се сблъсквали за Купата, жълто-черните са напускали терена с наведени глави.

В последните два сезона Борусия Дортмунд постигна четири победи над Байерн в мачовете помежду им от Бундеслигата. Общият резултат от тези двубои е 7:1 в полза на жълто-черните. Последният мач между тези тимове се игра на 11-ти април 2012 и бе директна битка за титлата в Германия. На "Сигнал Идуна парк" Дортмунд спечели с 1:0, а Ариен Робен от гостите пропусна дузпа.



Съставите


Борусия ще бъде без защитника Патрик Овомоела, който е контузен. В наличието на Пишчек и Шмелцер липсата на Овомоела не би трябвало да е проблем за Юрген Клоп. Специалистът разкри, че възнамерява да заложи на звездата на отбора Марио Гьотце, но смята да остави таланта на пейката и да го включи като резерва през втората част.

Очаква се това да е последният мач на Шиниджи Кагава с екипа на Дортмунд. Най-вероятно през следващия сезон японецът ще облече екипа на Манчестър Юнайтед.

Основната кадрова липса на Байерн е отсъствието на Даниел Ван Буйтен. Бранителят се възстанови от тежката си травма, която получи през януари, и тренира със своите съотборници, но не е физически готов да започне като титуляр. Така Юп Хайнкес почти сигурно за пореден път ще разчита на дуото Боатенг - Бадщубър в сърцето на защитата си.

Пътят към финала

Байерн победи два отбора от Бундеслигата в лицето на Щутгарт и Борусия Мьонхенгладбах, за да се добере до решителния мач за Купата. От своя страна, шампионите на Германия имаха късмет при жребия и подчиниха в похода си към финала само нискодивизионни отбори.

Какво казаха?


Юрген Клоп: Каквото и да се случи в предстоящия сблъсък, това е забележителен сезон за нас. Дубълът би бил велико постижение. Това е един от най-големите мачове, защото един срещу друг се изправят шампионът в Бундеслигата и финалистът в Шампионската лига. Очаквам Байерн да излезе с най-доброто срещу нас. Предстои ни един футболен празник.

Юп Хайнкес: Много фактори играят важна роля в подобни двубои. Купата е много важна за нас, искаме да я спечелим на всяка цена. Знаем слабите страни на Дортмунд и сме уверени, че ще ги бием. Не мога да избия от главите на играчите мисълта за финала в Шампионската лига, но не е нужно да ги мотивирам и преди този мач.


Кой ще реши мача?


Шиниджи Кагава
- Предстоящият финал най-вероятно ще бъде лебедовата песен за японеца с екипа на Дортмунд. Кагава не се представя особено добре в големи мачове, но въпреки това е основна фигура в тима на Борусия. Плеймейкърът ще е пределно мотивиран да докаже, че заслужава да играе в отбор като Манчестър Юнайд, в който ще се подвизава през следващата кампания.

Ариен Робен
- Холандецът пропусна решаваща дузпа в последното дерби между тези тимове. Сега крилото ще се стреми да поправи грешката си и да донесе трофей във витрината на Байерн. Робен вече доказа лоялността си към мюнхенци, като подписа нов договор и е готов да допринесе още за каузата на баварците.


Прогноза:
На пръв поглед Байерн Мюнхен има по-класните едини в състава си, но от друга страна отборната сплав в Дортмунд е по-силна. Ще е интересно противопоставянето на защитната четворка на шампионите с блестящото нападение на мюнхенци. Сложно и необмислено е безпристрастният зрител да търси успех за един от двата отбора. Безспорен факт е, че претендентите са два много силни психически отбора, която няма да сведат глава, дори първи да получат гол във вратата си. Затова...

Прогноза: Гол/гол

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

xWorld33
12.05.2012 17:56

еййй хора да знаете каква опстановка е тука сега
аз Живея в Берлин уникално
ако можеше да се споделят видеота в сайта бих ви показал
уникално е
Само Дортмунд *beer**beer**beer*

Chelsea_FanBlue
12.05.2012 16:49

Знаете ли по коя тв програма ще излъчват мача? Надявам се "стършелите" да отнемат поредната купа от Мюнхен *cigarette* 2:1

sluchainik
12.05.2012 16:18

тази година Баерн ще вземе 3 купи Шампионската лига Купата на германия И супер купата на Европа *cool*

aa2
12.05.2012 15:12

Мача ще е като подготовка на Байерн за финала в Мюнхен 1 седмица по-късно.Моята прогноза е стабилна победа за Байерн, но Дортмунд не са за подценяване.

Strraxo
12.05.2012 15:06

Аз искам да гледам Кагава и Марио *smile*

greenhool
12.05.2012 13:10

Мисля го единица в хикса..дано стане хубав мач с повечко голове,стискам палци за Дортмунд*thumb_up*

holigan4e
12.05.2012 12:02

4-0 за БД

lpsoldier
12.05.2012 15:28

*lol* е тоо пък поне 8-0! *lol* ... Иначе съм изненеадан, че тук има статия за този мач. Даже не е и 3 реда. Впечатлен съм! *joking*

basti31
12.05.2012 11:21

След 4 поредни загуби нашите ще са много надъхани да ги бият,а и Дортмунд през цялата си 100-годишна история не са достигали до дубъл. Мисля че и тая вечер ще си тръгнат разочаровани!

Raul9520
12.05.2012 10:57

Мисля ,че Баварците днес ще вземат своето и ще дигната Купата.Дано се получи мач с много голове.

bacardy_breezer
12.05.2012 08:52

Байерн е много по-класния отбор и мисля, че днес това ще си проличи и баварците ще си го върнат за загубите през сезона.1-3 за Мюнхен.

8510
12.05.2012 12:54

Точно така,затова баварците ще играят финал в ШЛ,а дортмунд финал за купата пак с байерн.

Bobo_Vieri_89
12.05.2012 10:21

Другото което е футбола не е само класа...има отборен дух,желание и тн.! Въпреки,че не виждам с какво са пък толко по НЕ класни играчите на Дортмунд?! В такъв мач е важно хъса,отборния дух и желанието а не класата

Bobo_Vieri_89
12.05.2012 10:19

искаш да кажеш за загубите през последните СЕЗОНИ *wink* Борусия 2-0

TS26
12.05.2012 08:13

*моя грешка,не преминал,а подписал *thinking*

tapaka2222
12.05.2012 08:05

Драги манчестър руни кво коментираш тази връзка тука се пише за епичната битка не за манчестър. Така Надявам се да стане хубав мач приятен за окото и Дортмунд си е фаворита

rooney_fen_10
12.05.2012 07:17

"Плеймейкърът ще е пределно мотивиран да докаже, че заслужава да играе в отбор като Манчестър Юнайтед, в който ще се подвизава през следващата кампания."
Драги Уинър, откъде знаете, че ще се подвизава при нас при положение, че все още няма нищо "Официално".

TS26
12.05.2012 08:13

принципно отдавана се появи новината,че вече е преминал *wink*