Финалите в Лига Европа между два отбора от една страна (видео)

07:01
Финалите в Лига Европа между два отбора от една страна (видео)
За първи път в историята финал от европейските клубни турнири ще се играе в Букурещ. Фактът, че два отбора т една страна се изправят в решителния сблъсък обаче, не е новост.

Срещата между Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид е деветият случай, в който опоненти от един и същи шампионат ще решат съдбата на трофея в Лига Европа в директен двубой помежду си. Естествено, в тази статистика се включват и времената, в които надпреварата е била известна като Купата на панаирните градове и Купата на УЕФА. През миналия сезон тимове от една държава спориха на финала. Тогава Порто победи Спортинг Брага, за да триумфира с отличието.

Добро предзнаменование за привържениците на Атлетико Мадрид е фактът, че в подобни мачове само на два пъти е печелил отборът, който е заемал по-ниско място в класирането на местния шампионат. Както е известно, дюшекчиите са пети в Примера дивисион, докато Атлетик Билбао заема десетата позиция.

Сезон 1971/1972


Тотнъм – Уулвърхямптън

Първият финал от турнира за Купата на УЕФА е сблъсък между два английски тима. В отбора на вълците е голмайсторът на надпреварата Дерек Дъган, но шпорите са тези, които излизат победители. По регламент съдбата на купата се решава от два мача на разменено гостуване. Първата среща е на „Молиню”, като лондончани печелят с 2:1. Реваншът на „Уайт Харт Лейн” завършва при резултат 1:1 и воденият от Бил Никълсън отбор на Тотнъм печели турнира.

Сезон 1979/1980

Айнтрахт Франкфурт Борусия Мьонхенгладбах

През тази кампания и четири отбора, достигнали до полуфиналите, са от Германия. За изненада на всички трофеят е спечелен от Айнтрахт, който е на най-незавидната позиция в Бундеслигата в онзи период. Орлите надвиват Байерн Мюнхен на полуфиналите. Айнтрахт губи гостуването си на Мьонхенгладбах с 2:3, но печели реванша с 1:0 с късен гол на Фред Шауб.

Сезон 1989/1990

Ювентус Фиорентина

Виолетовите вкарват едва шест гола в десетте си мача по пътя към финала. Именно поради това не е и изненада, че след като губят с 1:3 първият мач в Торино, те не успяват да заличат пасива. Реваншът се играе на неутрален терен в Авелино и завършва 0:0. Старата госпожа ликува с трофея, а за да сипе още сол в раните на Фиорентина, Юве привлича Роберто Баджо месец по-късно.



Сезон 1990/1991

Интер Рома

Първият финален мач е на „Сан Сиро”, като Лотар Матеус открива резултата с гол от дузпа. В крайна сметка нерадзурите стигат до победа с 2:0. Реваншът се играе на 22.05 на стадион „Олимпико” в Рим. Отборът на Рома успява да заличи само едно попадение от своя пасив и така воденият от Джовани Трапатони отбор на Интер спечелва Купата на УЕФА.



Сезон 1994/1995

ПармаЮвентус

1994/ 1995 е велик сезон в историята на Ювентус. Под ръководството на Марчело Липи Старата госпожа печели дубъл, триумфирайки със Скудетото и с Купата на Италия. Бианконерите стигат и до финал в Купата на УЕФА, но там са спрени от Парма. Дино Баджо, който е бивш футболист на Юве, става герой за пармалатите. Той вкарва победния гол на „Енио Тардини”, когато домакините печелят с 1:0. Реваншът на „Деле Алпи” започва добре за бианконерите, които повеждат, но с гол на Дино Баджо Парма стига до равенство, което им носи трофея.


Сезон 1997/1998


Интер Лацио


През този сезон е променен регламентът на турнира за Купата на УЕФА. Финалът вече се играе само в един мач, на неутрален терен. „Парк Де Пренс” е домакин на двубоя между Интер и Лацио. Този сблъсък се оказва пометен мач за всички привържениците на нерадзурите. С голове на Иван Саморано, Хавиер Санети и Луиш Назарио Да Лима Роналдо Интер постигна гръмка победа с 3:0. Тогава отборът е воден от специалиста Луиджи Симони, който в определен период от кариерата си бе начело и на българския ЦСКА.




Сезон 2006/2007

Севиля Еспаньол 2:2 (3:1 при дузпите)


На стадион „Хемпдън парк” Севиля става вторият отбор в историята след Реал Мадрид, който успява да защити трофея. Андалусците на два пъти повеждат в резултата след голове на Адриано и Фредерик Кануте и в двата случая каталунците стигат до равенството, като за тях се разписват Алберт Риера и Йонатас. При дузпите мерникът на футболистите на Севиля е по-точен.

Сезон 2010-2011

Порто – Брага


Само 47 километра разделят двата португалски града, но сблъсъкът помежду им от турнира Лига Европа се играе в Дъблин. Именно там драконите изгарят мечтата на своя опонент за трофея. Отборът на Брага шокира Бенфика на полуфиналите и се надява да стори същото и с тима, воден от Андре Вияш-Бояш. Гол на Радамел Фалкао се оказва достатъчен, за да донесе трети трофей за сезона на Порто.



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация