В Турция изхвърлиха 10 играчи и служители от футбола

14:30
В Турция изхвърлиха 10 играчи и служители от футбола
Дисциплинарната комисия на Турската футболна федерация (ТФФ) остави водещите клубове ненаказани заради корупционния скандал миналото лято, но пък наложи сериозни санкции на футболисти и служители заради доказаното им участие в манипулирането на мачове. Така 10 играчи и чиновници получиха наказания между 1 и 3 години спиране на правата.

Полузащитникът на Газиантепспор Ибрахим Акън, който има мачове и за националния отбор на Турция, е лишен от състезателни права за три години. По време на скандала той е бил футболист на друг първодивизионен тим- Истанбул ББ. Вратарят на Анкарагюджу- Сердар Кулбилге, пък е наказан да не играе в следващите две години.

Друга знакова фигура, която отнесе наказание за 2 години, е Юмит Каран. Нападателят, играл 8 години за Галатасарай, до момента носеше екипа на Ескишехирспор. Иначе има 10 мача и 3 гола за националния отбор на страната. Решението беше взето по време на наказателен процес, в който бяха привлечени под отговорност 93-ма футболисти, треньори, ръководители, включително и президентът на най-популярния турски клуб Фенербахче- Азиз Йълдъръм. Въпреки че Йълдъръм все още е в затвора в очакване на присъдата, акциите на клуба се покачиха с 10 процента на стоковата борса, като това се обяснява най-вече с увеличените шансове за спечелване на титлата. Към момента Йълдъръм няма лично наказание във футбола, но на трима негови заместници или доверени лица във Фенербахче бяха издадени наказания между една и три години. Това са Мехмет Мостуроглу, Илхан Ешкиоглу и Джемил Турхан- вицепрезиденти или членове на управата на жълто-сините. Въпреки това, наказанията и целият процес ще бъдат предадени за наблюдение от управляващия орган УЕФА, като в турските медии се твърди, че отново европейската централа може да пренареди участниците в европейските клубни турнири и да определи изпадащите от Суперлигата.

Идната събота Фенербахче приема Галатасарай в мач, който до голяма степен може да определи и новия шампион на Турция. Галатасарай има 47 точки на 1-ото място в класирането, а с 1 по-малко на 2-ото място е Фенербахче. Както се знае, след разразилия се скандал миналото лято цялото ръководство на Турската федерация подаде оставки, а на тяхно място беше избран дългогодишният шеф на Бешикташ Йълдърай Демирьорен.

Самият Демирьорен заяви, че има една цел и тя е да върне доверието на турското общество в честния и истински футбол. "Това, че няма да играем на Евро 2012 не е голям проблем. Голям проблем ще стане, ако сега поставим гнила основа за бъдещето, ако хората не ни вярват и загубят интерес към футбола. Ето това ще бъде истинския удар по нас", обясни своята гледна точка новоизбраният шеф на ТФФ. След като той пое управлението, Турската федерация започна самостоятелно разследване на скандалите. Ясно е, че за осем клуба има подозрения, че са участвали в нерегламентирани отношения с продажба и купуване на мачове, включително Фенербахче, Трабзонспор, Бешикташ и Сивасспор.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация