Евро 1980

11:55
Евро 1980
Шампионатът през 1980 година се провежда в Италия. Това е шестото Европейско първенство, което се провежда на всеки четири години и е организирано от УЕФА. Финалната фаза се провежда от 11 юни до 22 юни 1980.

Това е първото Европейско първенство, в което участват осем отбора, а не четири, които участват във финалната фаза. Седем от тези отбора трябвало да се класират за финалната фаза. Също така за първи път, домакинът, в този случай Италия, се класират автоматично за финалната фаза.

Заради разширеният формат, финалната фаза също се е променила. Две групи от четири отбора са създадени; всеки отбор играе с всички останали в неговата група. Победителите от групата отиват директно на финала (нямало полуфинали), докато вторите в групата се състезавали за третото място.

В Група А на надпреварата попадат отборите на Западна Германия, Чехословакия, Холандия и Гърция. Тук след две победи и едно равенство Бундестимът печели групата и се класира за финала, а Чехословакия ще се бори за третото място.



В Група В са тимовете на Белгия, Италия, Англия и Испания. Тук домакините от Италия завършват на второ място, а белгийците се изправят срещу Западна Германия на финала.



Мачът за третото място между Чехословакия и Италия завършва наравно 1:1 в редовното време, след което скуадра адзура губи след изпълнение на дузпи.

На финалния мач на Стадио Олимпико пред почти 50 000 зрители Западна Германия печели втората си титла от Европейски първенства. Бъндестимът печели с 2:1 в много оспорван двубой, който започва с ранен гол на Хорст Хрубеш. В 75-та минута белгийците изравняват резултата след гол от дузпа на Рене Вандерейкен. Хрубеш обаче,
известен с прозвището си Kopfballungeheuer (буквално Страшилището на ударите с глава), вкарва именно с глава в 88-та минута и така за втори път Западна Германия печели титлата от Европейско първенство.

Мач за третото място и финал:


Вратар: Дино Дзоф (Италия) - Вече на 38-годишна възраст този вратар е основна фигура и капитан на националния отбор на Италия на Европейското. Въпреки, че скуадрата не постига значим резултата, само след две години Дзоф и компания ще триумфират на Световното първенство.

Защитник: Клаудио Джентиле (Италия) - Безкомпромисен защитник, който помага на тима си да не допусне нито един гол в груповата фаза. С Ювентус Джентиле 283 мача в Серия "А", като е триумфирал там шест пъти.

Защитник: Гаетано Ширеа (Италия) - Ширеа е от новото поколение блестящи италиански бранители, като се е отличавал със забележителна прецизност и присъствие на духа. Две години по-късно е титлуряр за Италия при спечелването на Мондиала.

Защитник: Карлхайнц Фьорстер (Западна Германия) - По-младият от двамата братя в печелившия отбор на Западна Германия, Карлхайнц ще остане в историята като един от най-стабилните централни защитници в Бундестима.

Защитник: Ханс-Петер Бригел (Западна Германия) - Той е отличен защитник и истински черноработник в цялото поле на германския тим. Бригел играе във всички срещи на Западна Германия на първенството през 1980 година.

Халф: Марко Тардели (Италия) - Динамичният полузащитник отбелязва единствения гол на скуадра адзура на първенството в груповата фаза, при победата над Англия с 1:0.

Халф: Ян Кулеманс (Белгия) - Кулеманс е рекордьор по участия за националния си отбор с 96 мача, в които е реализирал 23 гола. Той е атакуващ халф, който може да играе успешно и като чист нападател.

Халф: Бернд Шустер (Западна Германия) - През 1980 фодина Шустер е едва на 20 години, но това не му пречи да се изявява за Бундестима с два мача на първенството. Принусът му обаче е значим и той заслужено попада в идеалния отбор.

Халф: Ханзи Мюлер (Западна Германия) - Елегантен полузащитник, Мюлер е изгряващата звезда на Бундестима и Щутгарт. Той е един от най-важните играчи на победителите в турнира, отличаващ се с непрестанно движение и търсене на атакуващи позиции.

Нападател: Карл-Хайнц Румениге (Западна Германия) - Румениге влезе на Европейското първенство през 1980 с репутацията на голмайстор на Бундестима с 26 оппадения. Заради решаващите си голове и стабилна игра, той печели и "Златната топка" през 1980 година.

Нападател: Хорст Хрубеш (Западна Германия) - Хрубеш е главният виновник за втората титла на Западна Германия, спечелена през 1980-та година, след като вкараха двете решителни попадения на финала с Белгия.

Още през 1980-та година:

► Носител на КЕШ - Нотингам Форест (победа на финала с 1:0 над Хамбургер)

► Носител на "Златната топка": Карл-Хайнц Румениге (Байерн Мюнхен)


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация