Благо Георгиев: Искам и в Дъблин да покажа надписа \"I love you Jesus\"

10:46
Благо Георгиев: Искам и в Дъблин да покажа надписа \"I love you Jesus\"
През последните години Благой Георгиев се превърна в неизменна част от националния тим. Заедно с Бербатов, Мартин, Стилиян, Станислав Ангелов играчът на Терек е един от лидерите на отбора. Благо се съгласи да даде интервю пред "Меридиан Мач" относно срещата с ЕЙРЕ, положението в държавния тим и амбициите на новия му отбор Терек и бившия му Славия. Ето какво каза Благо.

- Благо, какви са шансовете България да поднесе изненадата и да се поздрави с трите точки в Дъблин?


- Аз, както и цяла България очакваме победа над ЕЙРЕ. Просто така си направихме, след като не успяхме да победим в предишните три двубоя. Както и да го гледаме, ни остават седем финала, които трябва да вземем на всяка цена. Няма как да е иначе, ако искаме да се класираме на световното в ЮАР през 2010 г.

- Като че ли националният отбор се превърна в болница – Бербо, Мартин, Тунчев, сега и Божинов са контузени. Как се отразява това на тима?

- Никога не е било приятно да има толкова контузени футболисти, и то толкова качествени. За това обаче сме останалите играчи. Все пак ние сме отбор и трябва да покажем това в Дъблин, а и не само.

- Както каза националният селекционер Станимир Стоилов: "Изгубихме световна звезда, но трябва да покажем звезден колектив"...

- Да, именно. Трябва да демонстрираме, че никой в тима не е случаен. Това е националният отбор на България и всеки един от нас трябва да даде всичко от себе си за победата.

- Макар и невъзстановен, изглежда, че именно Валери Божинов ще замени Бербатов. Ще успее ли да се справи с тежката задача?

- И Бербатов, и Божинов са много добри футболисти, които играят в изключително силни клубове в едно от най-реномираните първенства. На който и да се заложи за заместник на Бербатов, той трябва да успее да го замести. Нека не говорим по единици. Ние сме колектив и трябва да го покажем.

- В мача с Швейцария игра като ляв халф. Удобно ли се чувстваш на тази позиция?

- Няма значение къде играя. Важното е да съм на терена.

- Готов ли е Благой Георгиев да зарадва България с поредния гол от пряк свободен удар?

- Дано това стане. Оставам всеки път след тренировка, за да се упражнявам. Искам и в Дъблин да покажа фланелката с надпис „I love you Jesus“.

- Какво е предимството на Ейре за мача в събота?

- Те имат много силни футболисти. Не говоря само за Роби Кийн, когото всички знаем. Освен това техните състезатели са част от английски тимове. Аз обаче знам, че Станимир Стоилов и неговият щаб са разучили добре противника ни. Както вече казах, отиваме там за победа.

- Усеща ли се промяна в настроението на отбора за разлика от това, което беше при Пламен Марков?

- Откакто съм в националния отбор, настроението винаги е било приповдигнато. Това, че е имало някакви интриги, е измислица.

- Започна руското първенство. Вече изигра два мача за Терек. Какви са впечатленията от новия ти отбор?

- Всичко е наред. Започнахме с победа, която постигнахме с немалко късмет. След това пък именно късметът не ни стигна да спечелим във втория мач срещу ФК Москва. В тима има доста качествени футболисти. Имаме един много добър треньор в лицето на Вячеслав Грозни. Ние си знаем, че можем да направим нещо голямо, и вярваме в своите способности.

- Как се отнася с вас шефът на клуба - президентът на Чечня Рамзан Кадиров?

- Той е изключително готин човек. Все едно е наш съотборник. Тренира с нас и ни кара да мислим само за футбол. Така е много лесно. Това, че след всеки мач на Терек давали джип, все още не съм го видял. Все пак съм изиграл само два мача за новия си тим.

- Какво ти направи най-голямо впечатление в Русия?


- Тук се залага много на единоборствата. Първенството е много силно, а за това до голяма степен допринасят огромните бюджети и класните чужденци.

- Според теб кой има най-голям шанс да стане шампион?

- Искам Терек да стане шампион и не виждам причини това да не стане.

- Заговори се, че към твоя отбор ще се присъедини румънската звезда Адриан Илие...

- ... няма такова нещо. Това са някакви спекулации.

- Ще те видим ли в отбор от по-голямо първенство през лятото?

- Сега мисля само за мача с Ейре. Това стои на дневен ред.

- Как се чувства твоят съотборник Валентин Илиев, който за втори път остана извън сметките на националния селекционер?

- На никой не му е приятно, когато остане извън националния отбор. Нормално е да си говорим с Вальо по тази тема. За това кой да бъде в националния тим и кой – не, си решава само и единствено Станимир Стоилов. Иначе Вальо играе много добре и се представя силно с фланелката на Терек.

- Бившият ти клуб Славия като че ли показва друго лице през пролетта?

- Да, радвам се, че Славия постига такива резултати. Вече няма контузени играчи, а и се привлякоха качествени футболисти. Мястото на Славия е в челото на класирането.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация