Шефът на Лицензионната комисия: ЦСКА отново е много застрашен

10:40
Шефът на Лицензионната комисия: ЦСКА отново е много застрашен
Председателят на Лицензионната комисия към БФС Красин Кръстев даде интервю пред "Меридиан Мач", в което говори за проблемите на клубовете в тази насока. Както е известно, до 31 март всички професионални отбори в България трябва да подадат документите си за лицензиране. Съвсем естествено основната ни тема за разговор бяха финансовите проблеми на ЦСКА. Именно заради тях отборът остана без лиценз преди близо година, след като не успя да изпълни финансовите критерии.

- Г-н Кръстев, седмица преди подаването на документите за лицензиране в колко български клуба състоянието е притеснително?


- По принцип срокът, до който чакаме документацията в БФС, е 31 март и той е ясен на всички. До тази дата клубовете трябва да представят финансовото си състояние до края на 2008 година. Всички жалби от играчи, треньори, служители футболни клубове... са при мен. В голяма степен е ясно кой какво дължи и на кого. Но аз нямам право да изнасям конкретна информация.

- ЦСКА ли е най-застрашеният клуб относно лицензирането?

- Да, най-застрашеният клуб на този етап е ЦСКА. Всичко е на базата на документацията, а не на нечия приумица. Сумата, която ЦСКА дължи, не е никак малка. Точният размер на задълженията се знае само от ЦСКА, аз и колегите ми все още не разполагаме с цялостната финансова картина на "червените". Балансът си е в ЦСКА.

- Големи ли са дълговете на ЦСКА към мениджърите?

- Да, известно е, че освен всичко друго ЦСКА има дългове и към различни мениджърски агенции, които са изискуеми в един момент. Ние не можем да заставим ЦСКА или който и да е друг клуб да се разплати на агентите на базата на договорите, които са подписани. Ако общото финансово състояние на клуба не е добро, дълговете към мениджърите също се взимат под внимание, тъй като тези суми са изискуеми и за тях има договори. Те могат да послужат като основа евентуално даден клуб да не получи лиценз. В един момент ЦСКА може да изпадне в неплатежоспособност и това ние го отчитаме. Една от идеите при лицензирането е клубовете да гарантират своята платежоспособност през следващата една година. В критериите ни е залегнало, че се изисква клубът да покаже с какво ще обезпечи своите изискуеми плащания. Искам да уточня, че само заради дългове към мениджърски агенции лицензът не може да бъде взет, но ако това е в комбинация с лошо финансово състояние, тогава това може да се случи. С две думи, договорите между клубовете и мениджърите служат за изясняване на общата визия на финансовото състояние. В случая на ЦСКА, пак казвам, че това е най-застрашеният клуб.

- Възможно ли е изискуема сума от 500 лева например да бъде основание за отнемане на лиценз?


- Вижте, няма голяма и малка сума, има платена и неизплатена сума. Това е. Не може да се получи лиценз, при положение че се дължат пари и няма представен договор за тяхното разсрочване. Дори и при дължими 5000 лева може да се вземе лиценз. Клубовете много добре знаят, че трябва да изчистят задълженията си към всички служители. Повтарям, не само към играчите, а към целия персонал, който включва всички - от чистачките до шофьорите.

- 31 март ли е последната и решаваща дата. След нея не може ли да се правят поправки в баланса?


- Да, това е датата. Поправки след 31 март не може да има. Към 31.12.2008 година клубовете си знаят баланса, наясно са до 31 март какво има да плащат и просто трябва да го направят. В противен случай компромиси няма да има. Това предполагам е ясно на всичко. Дълговете или трябва да бъдат платени, или разсрочени.

- Има ли индикации, че новите собственици на ЦСКА вече изчистват натрупаните дългове от 2008 година?

- Да, аз лично имам такива индикации, защото работя в тесен контакт с ръководството на ЦСКА. Знаете, че това е проблемен клуб от миналата година. Клуб с доста привърженици и големи традиции. Не е реално и не е нормално шампионът ни да не участва в турнирите. Така се получи през миналото лято. Дано да е за последно.

- Доколко новите собственици на ЦСКА гледат сериозно на подготовката на документацията около лицензирането?

- Провел съм няколко срещи с ръководството на ЦСКА и вярвам, че нещата ще бъдат изчистени. Хората показват желание, нещо, което отсъстваше миналия сезон.

- Кога бе по-тежко положението на ЦСКА относно лицензирането – сега или преди година?

- Преди една година положението бе по-тежко и ще ви обясня защо. Тогава в ЦСКА никой не се интересуваше какво става с покриването на финансовите критерии. На проблема не бе погледнато с необходимата сериозност и затова се стигна дотам. Никой не обръщаше внимание на сигналите, че в ЦСКА има големи проблеми. Сега ясно личи заинтересоваността на ръководството и това ми подсказва, че този път клубът ще успее да реши проблемите си. Пак казвам положението не и никак добро. Хубавото е, че хората в ЦСКА ясно разбират, че нямат право на втора грешка. Няма клуб в Европа, който в две поредни години да е кандидатствал за лиценз и да не го е получил. Ако това се случи, ще бъде голям удар - първо, за българския футбол и, второ, за самия клуб ЦСКА. Никой не иска да убива ЦСКА. Искаме да помагаме. Предполагам знаете, че досега бяха проведени два семинара. Първият с лицензионната комисия и клубовете от "А" група и след това с представител на УЕФА, който се среща с представители на всички професионални отбори и им изнесе лекция на какво трябва да се обърне внимание. Тоест, направили сме всичко необходимо клубовете да бъдат информирани в най-малки подробности. На 31 март трябва да получа документите от 44 клуба от "А" и "Б" група. След това ще проверим това, което са не предоставили, и се надявам до края на април комисията да успее да се събере. Нужно е техническо време. Още преди края на този сезон ще е ясно кои клубове получават лиценз. Крайният срок, в който трябва да изпратим документите по лицензирането до УЕФА, е 29 май. Така че до средата на май ще е ясно кой ще вземе лиценз.

- Освен ЦСКА кои са другите отбори, които могат да има проблеми в тази посока?

- Има индикации за проблеми в Спартак Вн, както и с клубове от "Б" група, като Марек Берое, Миньор Раднево... Всички знаят къде им е проблемът в бюджета. Вече е ясно, че не може да се шикалкави и да се играе на дребно. Поне да разсрочат изискуемите си дългове.

- В заключение защо ЦСКА допусна гафа с лицензирането през миналата пролет?

- Според мен всичко дойде от немарливостта и надменността на Александър Томов. Той подцени проблема и смяташе, че ЦСКА като голям клуб и шампион може да мине между капките.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

dobrev64
24.03.2009 17:04

ПРИЗНА СИ ЧОВЕКА ,ЧЕ ЦСКА СА БИЛИ НЕРЕДОВНИ И СА ИМ
ПОДАРИЛИ ЛИЦЕНЗА .И ТАЗИ ГОДИНА ПАК ЩЕ Е ТАКА.МАЛКИТЕ ЩЕ ГО ОТНЕСЪТ

winnera_
24.03.2009 12:33

Разграбиха ЦСКА-то тия мръсници, ама има начини все още например да пуснат за продажба поне полвината си напападатели които са 8 на брои, ако разбира се Пенев не е решил да наложи схемата 1-1-8 *lol*