Мъри: Жалко за България, сменям стратегията

10:42
Мъри: Жалко за България, сменям стратегията
Тежък удар се стовари върху селекционера на националния отбор Станимир Стоилов. Той остана без капитана на тима Димитър Бербатов за стратегическото гостуване на ЕЙРЕ в събота. Новината за контузията на родната суперзвезда стресира цяла България, а фактът, че в Дъблин ще бъдем и без Мартин Петров и Александър Тунчев, прави задачата на Мъри още по-трудна. Държавният селекционер се съгласи да отговори на въпросите на "Меридиан Мач". Специалистът си пожела България да изглежда като колектив от световна класа срещу ЕЙРЕ и това да компенсира отсъствието на триото Бербатов, Мартин Петров, Тунчев. Ето какво каза Мъри, докато гледаше мача от висшата лига Манчестър Сити - Съндърланд, в който като титуляр за "гражданите" започна вероятният заместник на Бербатов - Валери Божинов.

- Кое бе първото нещо, което ти мина през главата, когато разбра, че Бербатов няма да може да играе срещу Ирландия?

- Виж, според мен в момента най-важното нещо е Бербатов да се възстанови. За съжаление националният отбор остава без най-важните си играчи за този мач. Ето, Бербатов, Мартин, Тунчев - футболисти, които са гръбнакът на този отбор, са контузени. Бербатов безспорно е много важен футболист за националния тим. Особено впечатли с това, което демонстрира на терена срещу Швейцария на позицията, на която го използвахме тогава. Сега трябва да измислим някаква нова стратегия за мача с Ейре, тъй като при сегашната ситуация ни се объркаха плановете.

- А говори ли вече с Бербатов относно състоянието му?

- Не, чух се единствено с доктора, който е разговарял с него, и с човек от лекарския щаб на Манчестър Юнайтед. Аз ще търся Бербатов по-късно, когато минат всички изследвания.

- Тоест окончателно Бербатов няма да играе срещу ЕЙРЕ?

- Довечера пак ще разговарям с доктора на отбора. Но последната информация, която имам, е, че няма шанс Бербатов да вземе участие в този мач. Кракът му ще бъде 10 дни в специален ботуш. Много съжалявам, че се получи така. Когато такъв нападател като Бербатов, който е от световна класа, не може да играе, това е жалко за цяла България.

- Получава се така, че срещу ЕЙРЕ националният ни тим ще бъде без най-добрите си футболисти - нападателите Мартин Петров и Бербатов и защитникът Александър Тунчев...

- Да, точно така. За съжаление и двамата няма да играят, както и Тунчев. Към това трябва да прибавим и Чавдар Янков, който не е в най-добрата си форма, Божинов също, все пак не е играл близо година. Ще трябва да търсим алтернатива от колективни действия, чрез която да компенсираме липсата на Бербатов.

- Решил ли си вече кого ще викнеш на мястото на Бербатов?

- Все още не, но вероятно няма да извикам никого на неговото място.

- Веднага след мача на Литекс с Вихрен заяви, че Домовчийски и Кушев са варианти...

- Да, така казах, но по всяка вероятност за първия мач с Ейре ще караме с тази група, а пък след това с Кипър ще видим какво ще правим.

- А евентуално би ли повикал Георги Иванов-Гонзо?

- Всеки добър футболист може да получи повиквателна за националния отбор. Идеята беше да играем по схемата 4-4-2.

- Сега Божинов започна като титуляр за Манчестър Сити. Той ли ще замества Бербатов срещу ЕЙРЕ?


- Не знам, не съм решил. Ще избирам между него и Димитър Рангелов, това са двамата нападатели. Не мисълта около титулярния състав ме притеснява, а тази за самия мач като контрол, като начин на игра. И затова казвам, че Бербатов е много важен футболист. Освен че е класен нападател, самата позиция, на която играе, е много важна.

- Върна Кишишев в националния тим, какво продиктува това твое решение?

- Надявам се, че с неговите опит и знания, ще бъде полезен и ще помогне на отбора. Не бива да забравяме, че този мач е жизненоважен за България. Знам, че у нас има много добри футболисти, които заслужават да бъдат повикани. В момента на националния отбор му трябват повече увереност, самочувствие и класа. Така че опитът е от голямо значение. Все пак в Ирландия атмосферата ще бъде нажежена до краен предел, напрежението ще бъде огромно и за такива двубои са необходими футболисти с опит, играчи, които не се плашат от такава обстановка. Сигурно има много футболисти, които играят добре. Не бива да забравяме обаче, че аз съм човекът, който избира играчите, и вземам тези,
които на мен ми харесват. За да получи някой повиквателна за националния тим, трябва да ме впечатли мен с играта си. То когото и да поканя, винаги ще има недоволни.

- В тази връзка как ще коментираш протеста на Вальо Илиев, защото той заяви, че имаш "специално" отношение към него?


- Няма за какво да се сърди. Вече казах, че аз съм човекът, който преценява, и всеки, който ми харесва как играе, ще бъде повикан.

- А може ли да се каже, че с отсъствието на Бербатов България загуби половин отбор?

- Половин отбор не, но загуби класа, футболист от световна класа. Сега останалите трябва да играят като колектив от световна класа, за да компенсират отсъствието на Бербатов. Но не трябва да се отчайваме от това, че Бербатов няма да играе, и да мислим, че всичко е загубено, още преди да сме играли мача. Напротив, сега е моментът футболистите и треньорите да се мобилизират максимално, за да може да постигнем добър резултат и да останем доволни от крайния изход на двубоя с Ирландия.

- Кой според теб е най-опасният футболист на Ирландия?


- Определено четиримата им атакуващи футболисти - Роби Кийн, Дойл, Дъф и Макгийди. И те имат неособено стабилна защита, но наличието в нея на футболисти като О?Шей, който играе в Манчестър Юнайтед, и капитана на Сити Ричард Дън. Отделно от това са подготвени и много добре физически.

- Основният проблем на българския национален отбор е защитата. Как ще се справиш с това?

- Когато гледах мачовете на България с Черна гора, с Босна, с Грузия, включително и в контролата със Сърбия, отборът ни изпитваше големи проблеми на ниво защита. За съжаление съперниците ни създаваха много голови положения, дори една Грузия пропусна 5-6 гола. Затова потърсих промяна там, търся алтернатива, търся нови лица. Ако успеем да стабилизираме защитата, мисля, че имаме своите шансове. Там, където имаме проблеми, търся решения. Защото е не може да допускаме толкова положения пред нашата врата.

- Да те върна пак на темата за повиквателните. Собственикът на Левски Тодор Батков недоволстваше, че само двама футболисти на „сините“ са повикани в националния тим. Веднага тръгнаха слухове, че търсиш някакво отмъщение?

- Всеки един може да изказва претенциите си, но аз определям на кого да изпратя повиквателна. Всеки има право на мнение в тази държава, но аз съм този, който носи отговорност за представянето на националния ни тим.

- А обсъди ли с Наско Сираков кои футболисти да бъдат повикани в националния отбор, все пак той е твой шеф?

- Виж, с Наско работим вече много години заедно, и то успешно. Имам пълната свобода да си избирам състава, кои футболисти да започнат като титуляри и въобще всичко, свързано с отбора.

- Смяташ ли, че успехите, които постигна с Левски, са причина за едно не особено добро отношение към теб?

- Според мен - да, успехите, които постигнах с Левски, са в основата на нападките срещу мен. Те стартираха преди още отборът да изиграе един мач под мое ръководство. Когато човек започне работа, е силно мотивиран да успее. Но е нормално успехите да тежат и в едната, и в другата посока. За съжаление в България има много хора, които се чудят как да изкарат другите виновни, лоши и ако може да ги смачкат. Но никой не прави нищо, за да може и той да успее. Много е лесно само да критикуваш. Преди това обаче трябва да постигнеш нещо и тогава вече да отправяш критики към останалите.

- Според теб какъв е шансът ни към момента да се класираме за световното в ЮАР?


- Шансове има винаги. Както казах, в момента е много важно футболистите, които ще излязат срещу Ейре, да играят като един колектив, за да успеем.

- Навремето имаше една любима фраза: "Продължаваме да мечтаем". Сега за какво мечтаеш?

- За момента единствено искам да победим Ирландия. Това е най-голямото ми желание.

- Може ли неубедителният старт на Литекс в първенството да повлияе негативно на атмосферата в националния отбор?

- Едното няма нищо общо с другото.

- Тоест разграничаваш работата си за единия и другия отбор?

- Да, определено. Когато работя за Литекс, само Литекс е на първо място. Когато става дума за националния тим, работя само за него.

- Коментарът ти за победата на Литекс над Вихрен.

- Това беше един доста труден мач. Имахме накрая късмета и доброто разиграване, за да успеем да спечелим. Дотогава не намирахме най-верния път към вратата. Но като се има предвид, че за 6 дни изиграхме 3 мача, е така, при положение че играхме с почти един и същи състав... Особено през първото полувреме играхме доста тромаво. Виждате, че постепенно вкарваме по малко Нифлор в игра. Той ще тренира по-сериозно през паузата, за да се върне в оптимална форма. Нифлор е много важен играч за нас. Мисля, че след паузата Литекс ще играе на по-високи обороти и ще бъде много по-силен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Futbulfen
23.03.2009 14:43

Добре явно не сме на едно мнение и нито ти нито аз не можем да променим чуждото такова ..няма смисъл от тоя спор. най-важното е да победим,най-малко равен за да имаме някакъв шанс и мисля,че сега тва тряа да ни е в главите,а не качествата на Бербатов

SvM
23.03.2009 14:36

Пожелавам успех на нашите

MeToDueB
23.03.2009 14:27

FutbolFen не усещате как, но пристрастия относно това, че сте от Левски и някой ви е дразнил, че Бербатов е цесекар ви влиаят лошо .. иначе съм сигурен, че ако Гонзо играеше .. дори в някой слаб отбор и ако отбелязваше (така, както прави Бербатов) вие щяхте да се радвате и да го хвалите, а цесекарите щяха да го плюят (и аз съм от ЦСКА, но ако играчът е класен и е българин, никога не бих тръгнал срещу него .. ) ...

MeToDueB
23.03.2009 14:25

Напротив кокалчо. Велизар играе великопно в клубния си отбор, а и отбора му върви много добре. Заслужава разбира се, не само да е повикан, а и да е титуляр *wink* Явно не си го гледал .. украинското първенство ти е чуждо

Futbulfen
23.03.2009 14:24

Напълно съм съгласен с мнението на Kalinho! Точно за т'ва става въпрос..ето аз както предполагам и той и още доста хора които не харесват Барби сме от Левски..е и ?! Щом става въпрос за националния отбор сякакви деления на левскари,прасета,ловчанлии и т.н тряа да спрат.Когато един играч играе със сърце и душа за България всички ще го уважават и обичат..ето я и разликата между звездата от Юнайтед и двамата най-класни футболисти на България Марто и Стенли(също свързани с ц(*ка) *wink*

kokata88
23.03.2009 13:56

Кой цесекар да викне бе смотаняци кажете имена бе стига сте плюли по треньора! Да има слаб мач Мъри до момента за националния! Може ли да критикувате човека като има само успехи до момента, ако Беларус небеше мерило Швейцария е от нашата черга и ги надиграхме отвскъде! Единствената му грешка е че е викнАл ВЕЛИЗАРчО, в момента просто е трагичен!!!!!!!!!

Kalinho
23.03.2009 13:30

не знам защо като плюят барби всеки казват, че го плюят левскари.
По тая логика трябва да плюем и Мартин и Стилян ама уви нещо всеки тях ги уважава защото винахи играят с хъс желание и най - вече с любов към националния. Даже мартин каза че ако не го е боляло колянто на скоро мислел да рискува и да играе в мачовете (а и последните мачове когато се контузи точно в мача мисля, че с грузия сам каза че не е бил напълно възтановен и е рискувал, за което само можем да му се поклоним). А дали барби би го направил някога - съмнявам се? да не говорим че за следващия кръг мистериозно ще е готов, как ли ще стане това?

MeToDueB
23.03.2009 13:11

Естествено, че е добър треньор дон_дидо. Аз съм с двете си ръце за него, но не искам да дава шанс само на познатите му футболисти от Литекс и от Левски, а да дава шанс на всеки, който може да играе и на когото му върви в клубното първенство (например Велизар Димитров и Иван Иванов) ... Мъри знае как да мотивира отбора. Това, че Литекс не е много силен, като отбор му пречи да направи нещо значително, но постепенно и там ще дойдат успехите. Винаги съм харесвал това в Мъри Стоилов, че никога не е бил "страхливец" и винаги е бил за атакуващия стил на игра.

А относно Бербатов - губиме класа наистина, защото неговите умения са много големи
Относно Тунчев - губиме един "стълб" в защитата. Тунчев е много сериозен защитник
Относно Мартин Петров - губиме един характер на победител. Толкова борбен, като него в националния няма. Стоичков беше такъв.

Относно Божинов. Много добре игра в мача срещу Съндерланд и мисля, че ще е много важно да започне, като титуляр, защото и той е класен футболист.

fawlty_towers
23.03.2009 13:03

Ако го нямаше тоя "барби" както го наричате, едва ли щяхме да имаме и надежди за класиране на голям форум. Тва, че някакъв 14-15 годишно сополанко чул от тате си( левскар от дъното на душата си, мразещ Митко) че Берба не се раздавал и си го наслага в болното, неразвито и неспособно да мисли самостоятелно мозъче.....по-добре не се изказвайте. Така сме ние българите..незнам в коя друга държава народа се е нахвърлял върху некоя от звездите си..пуст манталитет *sick*

STAVRITO
23.03.2009 12:43

Напротив точно сега като го няма Барби ще бием ЕЙРЕ.

don_dido
23.03.2009 12:38

Тоя сельо кой го излъга , че е голям треньор? И с Бербатов и без него , Ейре ще ни надупчат , ама сега тоя смешник си има оправдание. Тея контузии ще му послужат за оправдание за евентуалните провали и по тоя начин се бетонира на поста. Вижте Литекс в момента под негово ръководство - трагедия!

venko1948
23.03.2009 12:09

Ааами, жалму било-жал му е,че ен може да изгони всички цесекари и да си набута куците коне от лески и латекс

SaDisTa
23.03.2009 11:01

Ужас,незнам какво ще правим.Дано да измисли нещо добро и с малко късмет да победим.Жалко за отбора *sad*